[新闻资讯] 凌晨邻楼大火~

熊猫仔 发布于2009-8-3 13:03 2432 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
本帖最后由 熊猫仔 于 2009-8-3 20:05 编辑 , k9 t2 v/ e3 X: K9 Y; X/ W$ D

" b4 `3 p' @9 H1 e9 c' W- W) H我好好,咩事都无,只喺隔离楼咋!你地唔好个个都话喺我先得噶~~~
% E% l* b8 m( G- V# K, M9 M  N4 o$ N- x1 J. R! r0 z9 ~* E  C1 t4 m$ Y
琴晚凌晨点半
9 q7 k" a- ]' \9 J" x, _8 q我喺度煲紧黄金勇者
2 P8 K1 X& d+ a: v突然闻到d烧焦嘅烟味
" }9 c& S! r/ u. ~9 p+ B2 ~以为部机出事啦
" \/ X9 O5 f: Q/ B  U检查过又咩事都无3 ?8 d7 ]" ?9 Q# Z; h5 C# C. R
于是继续煲
$ g$ m7 H( H6 p  i过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
* m3 C" I& [$ r" a2 M以为喺抢劫" q7 y+ ]) a  l
不以为然
! @/ c6 k# i. A: h1 E8 r4 H2 o9 G过左一阵我出厅
; D4 j& g4 S) i: C! c( a成个厅都喺烟' U/ ^3 A8 \" N; [' k/ {* u
于是就跑出门口睇睇咩事5 x; b% _# M' N' R- l
对面楼下嘅叔叔话我知; _3 I! e+ d) V8 q1 t
隔离栋楼5楼火捉
! [) A6 S7 a; ]有唔少我地楼5楼以上嘅人都走晒落街7 t- s: u8 S+ f4 ^' n; m8 _
楼下已经有部警车同白车喺度候命
4 x1 ]- E5 N8 X1 L  T: b, _. S由于我喺4楼,而且隔住一栋楼+ i5 R3 u9 K8 X
我就走翻入房用湿布封住个门底条缝继续煲
2 v! f# b# ?9 x& H% \: r9 [! B8 |; H7 A9 K
大概到2.00左右+ r& z) |: H. h% c' M( E  V
两台消防车到
# L. G  H) s) b2 z3 y: M( x$ V% u由于老城区街道较窄' v7 m$ [8 ~5 w' S/ v
消防车入唔到
- n5 N- d# i. h, ?. b1 M3 c) t: C$ j: C两台消防车分头包抄
3 h# a  |* n, t. p大概15后. H8 u* f/ P8 y' t
浓烟就基本消散
% y5 y8 U. h8 E; M" c# n5 ]于是我就安心训教去了4 b- \2 F/ |  s7 f0 O6 O

C8 g0 g% a% }& O% d& ~9 u
  o3 ]% @9 c3 Z8 @4 c; ^今日朝早( h1 q3 v% M  a8 X
听讲琴晚火灾有2人遇难
' R  S1 {4 L, r% B& R好似话喺一对年老嘅夫妇
3 |4 P( `, G# u) V5 A! ]一个中年女子同一个细路呆滞地上白车/ y( y' y! k, M! Q* [: d
据说凌晨4点先将遇难者抬出
& K8 {" ^+ I$ |5 Y; M' Q2 z. W# B. p. D
事发经过
$ }3 G  H" O7 ^大概凌晨1点多1 B8 a, A2 ?# w  e1 ^8 |- K
隔离楼5楼嘅一个单位起火2 B/ X3 v4 O( X  ?
原因估计喺电线过载# ~: o: }% o# k' P4 a
由于该屋内有天花$ G7 |3 j3 w; d  p% J
火势迅速蔓延
" I4 A" y6 X! T6 n: e- C; ?# s) r" d大概1.30前一点
; z% j) G+ Q! I- s. J2 W: ^警车.白车到场
9 r2 S  Z% [9 |; R+ l大概1.50两台消防车到
; h! V2 L& u/ Q0 A$ A9 D大概2.10浓烟减少% \  Y* K% z. D, Z9 e! ]7 w
.$ Z- S( Y0 F! s% X; k9 ~8 Q+ w
.
2 {* Q! Q4 b, @% S2 L.
" u7 @" W  C1 i5 o; \" ?! O5 u, @) _  T' t& X
街坊评论
3 ~# ]: v! ]* p5 z% J% J着火期间* d( N, J& W* e# B( W: X
好多人都听到叫救命
& `7 ?3 S0 E% g4 H7 J. D; v但喺叫左好耐都无人就
0 e1 o9 C+ O; _. G/ r6 k据说由于消防员到场后动作慢
% M6 [- I5 o" |, B6 i7 }8 e* }. t% d' |7 j3 r- \, P" B
我喺阳台目睹消防车嘅一举一动
! {3 T9 o) K4 U% d3 [消防员的确不那么积极
& b4 |5 n5 C7 N! l  N0 e0 b但都不算慢吞吞, Y7 B0 Y$ Z# a8 k/ H* N% n4 ]6 J
由于街道问题4 J$ P' E& i) J4 J  C* X6 T
消防员要带水管去灌救! u- G% W5 L+ |7 ]
估计呢度浪费好多时间
$ E& d5 z4 U2 `9 Y不过救火速度都算快4 z4 D% h* r5 ?, M5 Q; q* X$ G  ?

' `$ G) V/ n- E2 Z% U具体情况. ~$ d& ~* a! j! s! j) @8 H
大家留意今晚新闻or报纸
# V, t, _6 l2 D  a' o1 H9 u$ C我无了解全部情况
5 W$ u; ?* p1 r) U# b- n只喺听闻+目睹 不可尽信

已有(39)人评论

masato 发表于 2009-8-3 13:50:07 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊- \. _( _9 U: t- O& V+ Y$ \1 M: K
PS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了

Kiver 发表于 2009-8-3 14:23:08 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半8 O5 o" [; Y- ~
我喺度煲紧黄金勇者
; t; P( @* q, a  |5 o7 f+ M; s突然闻到d烧焦嘅烟味9 a9 n: D( G" s, H
以为部机出事啦
/ ^( y  E- o  {" P: h- Y; f检查过又咩事都无
8 e) v0 u, S- e3 f于是继续煲
; t" X. h; V% a* v3 I) L/ a过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
; z/ Y0 h; v7 Q5 p以为喺抢劫* i- z9 T$ r# d  `  |
不以为然9 T2 z$ S  M1 J/ \2 N( Y  T
过左一阵我出厅5 T. y6 h8 }8 ?& q% o) ]3 Y! `$ t' U
成个厅都喺烟
, a/ g; s9 W: i6 V. S) ~$ p4 s, p于是就跑出门口 ...
. Q- K; k& P7 v' X, h3 |0 {5 k熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03

- b- ?: Q! ~9 [6 w! h! o
5 ]7 u( r7 D$ C4 C熊猫最近身边很多事情发生呢~~~

Kiver 发表于 2009-8-3 14:28:16 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半% u5 y4 I9 n! |% ^: `4 G/ L5 a4 [- I
我喺度煲紧黄金勇者6 d4 P/ z# l/ w8 l
突然闻到d烧焦嘅烟味
5 s2 W- n( I3 o6 e# U以为部机出事啦
! z* \0 R' J5 h5 Z) v$ W检查过又咩事都无& G6 \6 y' S7 W9 D0 }* `; [  a7 k7 F
于是继续煲$ }, H6 _- j9 Y
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
: D6 D3 s" {' {$ R$ m- @以为喺抢劫
7 n6 G% e$ B) _# c: O: V不以为然4 S) O  n! ^9 |! I0 j# H7 P
过左一阵我出厅
% w  {* v, P/ L# C( x% m9 ?$ y成个厅都喺烟
# K, Y: g! A, x/ z+ h于是就跑出门口 ...
2 c2 K! r& b, D7 V  [熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03

$ `. D% q" o$ p: U# @' v
/ j8 s' c) X! p熊猫应该深入一层6 L0 V9 @( |1 R+ U% \7 ]6 p$ I
  E7 ?( \, ~; r
做实地的战地记者
- s4 F9 }% @! h2 q/ Y6 n! I0 ]8 D3 _6 y% I
为我地报道更真实的一面~~~

masato 发表于 2009-8-3 14:55:25 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层; f2 y6 R, h/ j& V9 }$ m" u# ]0 D0 A

7 X5 T/ g( `6 U- V, m& c# p- {7 v做实地的战地记者8 h+ m& T5 a. X$ ]4 }3 z+ }" x
" L* V/ S$ R( B8 ~( P
为我地报道更真实的一面~~~% M% v3 c2 N* C) `% c6 R, s/ O8 c
Kiver 发表于 2009-8-3 14:28
- \: [4 y6 @; A2 n; c
估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

masato 发表于 2009-8-3 14:57:40 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层+ v7 I" V1 ?5 N6 W; Z4 n

- j3 q& L" G5 ~5 s$ {2 Z& g" K1 M做实地的战地记者: o+ V  r$ Q5 M. Y" X/ U7 u- ]

9 E, N9 ]* [! u+ ]6 e为我地报道更真实的一面~~~# K3 H6 W" u6 m" ?$ i& @
Kiver 发表于 2009-8-3 14:28

- l! w9 o+ R6 p) J- k估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

hof123 发表于 2009-8-3 15:01:48 | 显示全部楼层
好犀利啊..

ykcheung 发表于 2009-8-3 15:04:49 | 显示全部楼层
熊貓仔是我國的國寶,火災都要彈開.

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:16:24 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊
7 ~2 Q- x8 |- TPS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了! r! v# }7 N7 b
masato 发表于 2009-8-3 13:50

" M' s$ n# U- W6 [
3 n1 X# g3 ^2 D4 w2 y& Q! ~- z2 O, W( |
平安大吉,百无禁忌!!!

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:17:19 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层
3 z% M5 w. |* f# }' m0 z% o
- o$ c  y/ T2 E0 p4 O4 Y做实地的战地记者  _2 H1 w* P9 a. d+ E/ s0 @& b, b

2 B/ \' I( t; t6 I) _7 D为我地报道更真实的一面~~~
) @. c( Y4 t" n  ]% gKiver 发表于 2009-8-3 14:28

, [. E% J# S4 M7 L" o& Y
# o5 ?9 o- r: U3 W/ h安全为上!!!

kwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27:11 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:39:47 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。( D- g0 Y/ H; Z  Q  L
kwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27

1 x: ]  v8 }9 Y9 ]9 O' o- k4 [( A0 E# s6 V& b
平平淡淡才是真~!!!

1234下一页