[新闻资讯] 凌晨邻楼大火~

熊猫仔 发布于2009-8-3 13:03 2428 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
- g& n' I2 J7 O. B( u+ N/ @) u- V8 M7 I- d; v9 Z
我好好,咩事都无,只喺隔离楼咋!你地唔好个个都话喺我先得噶~~~
9 x; F5 l; s5 Q1 v; Y1 V% @' _: C: n4 |# E7 P
琴晚凌晨点半
& O$ i" B9 F+ l* C我喺度煲紧黄金勇者$ q6 L" P! Q3 ~& X  C5 G6 U
突然闻到d烧焦嘅烟味2 i! f6 Q4 d4 i0 o3 }  T
以为部机出事啦
  i8 u% R! r0 T! ~8 a/ `% n  m8 c* i检查过又咩事都无
' Y+ O: E) ^, W( `9 W于是继续煲
- W0 \7 @! l; N9 d3 a2 q. U) q+ g过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
' \8 Y: \& X" t1 s  l( h4 L8 D以为喺抢劫
& `" t& S% a* V4 k8 j* t- \! B1 Y不以为然- m- l2 g. G+ ~2 g2 h
过左一阵我出厅) d, Z2 U8 ~' J( K$ }( T
成个厅都喺烟
0 l# a8 X7 z7 q4 R4 |# p于是就跑出门口睇睇咩事5 K9 t/ P8 K" I
对面楼下嘅叔叔话我知" N: w% O! E( |) T5 P0 E# i! h( r
隔离栋楼5楼火捉4 W1 I: L  O& j0 I7 w0 y& b7 T
有唔少我地楼5楼以上嘅人都走晒落街2 g. |$ D$ _! p. u& K
楼下已经有部警车同白车喺度候命' v8 e& {9 m1 g/ M; ~
由于我喺4楼,而且隔住一栋楼7 L- P4 Y! D, c/ p+ e
我就走翻入房用湿布封住个门底条缝继续煲# x" ]0 S7 p7 }, W" H9 I! w( p+ c

9 ?$ Q& L' k  }' W大概到2.00左右
8 V. X' ?3 A* ?1 v* J; C两台消防车到% j+ y0 ^6 R4 L2 b1 U7 h& I
由于老城区街道较窄
$ [; z- O3 ]$ Q  |! u7 X, A消防车入唔到3 }$ {% s! `9 a$ u4 O
两台消防车分头包抄) k7 A0 \6 ?0 e5 \
大概15后( J# U$ Y) c* v4 j: ~
浓烟就基本消散& R2 V+ z, Y0 c  _1 ?
于是我就安心训教去了) A+ p& V3 @# N: s- T& K% ?2 c
( V& J( ~/ L0 R( {8 d' m5 A

' l9 u8 E5 S+ x& Q今日朝早! M) ~# V$ ~+ S8 y* p& I4 S
听讲琴晚火灾有2人遇难6 U1 X: b8 ]; z2 ^; E
好似话喺一对年老嘅夫妇
( m# ^3 N% z- j. m# q+ ^一个中年女子同一个细路呆滞地上白车( E# ]/ C6 ~# D2 |6 W* f% s
据说凌晨4点先将遇难者抬出
, k3 u! `# _3 F
5 ~8 U0 L& x" o. D  j事发经过
8 h) L9 q7 f" s9 ^; }) Y0 D# e大概凌晨1点多
  F# E: D  S' {% C! C0 {隔离楼5楼嘅一个单位起火: Z0 D5 s6 }4 R8 ?" u1 R1 U/ V, d5 `4 w
原因估计喺电线过载/ l) W( E) ?9 {# g2 _& l4 [
由于该屋内有天花7 D5 E' H0 ]( p/ k* c' [" s$ x+ U
火势迅速蔓延
! \' a# q  {: y/ J- A; O大概1.30前一点$ j6 G' d) S. E
警车.白车到场
5 Q* ^7 i' l6 {3 [/ S4 C大概1.50两台消防车到7 T; m" f* I$ L- N
大概2.10浓烟减少
6 a/ d$ b- ~: C& {.
, c$ ^7 i1 {' l6 I9 T8 h  f.
' w' C& X6 X; ~/ }& R& X, x.
/ d1 Z1 g) G6 a6 k9 M5 S1 w7 g0 g* J
4 _. j) \: X5 p/ J街坊评论
, N0 l6 Y& |$ w. P1 J: y着火期间
, @" P( L5 c, _# V好多人都听到叫救命  J/ f  ~6 f0 `
但喺叫左好耐都无人就
2 {7 t6 k& D( n0 a据说由于消防员到场后动作慢4 D# e8 T& i  l7 l- x
# ]" o& O) s! D; a% d4 L1 U3 ]
我喺阳台目睹消防车嘅一举一动
% k1 K" L7 A7 v" N/ A0 c消防员的确不那么积极/ S# y* V% O: R2 ~
但都不算慢吞吞2 H) E; t* T; |
由于街道问题
2 T# R+ B* ^4 u% m* z1 ]2 w消防员要带水管去灌救
" S! v, K5 ?$ u$ z3 k8 X估计呢度浪费好多时间
9 g& W4 J! V+ L9 y, }不过救火速度都算快
  a) D" T4 s4 h1 b8 N
8 P& w6 ~/ i) d0 }, [具体情况
1 p* h' }3 Z6 v9 G2 Z3 S* x大家留意今晚新闻or报纸9 N9 z+ b; j/ E1 g7 G# ~1 x$ j
我无了解全部情况6 K2 r$ Y. x1 X# g# q
只喺听闻+目睹 不可尽信

已有(39)人评论

rwx2004 发表于 2009-8-7 01:53:05 | 显示全部楼层
敢咪好惨~~不过你都几定呀

熊猫仔 发表于 2009-8-6 22:32:06 | 显示全部楼层
熊猫无古铜色架,要就是黑白~~~, u0 V' U5 ^0 a) k8 d' `
天气热啊,吃红烧牛肉好燥架,你都是吃竹子下下火啦~~~~
" m" }& E8 A. }lych 发表于 2009-8-6 20:49

: E8 ?7 ]  L3 I0 u3 z! u: W% ?) H9 F9 @) C, v7 Q/ Z8 Q% M/ ^
牛天生就给人吃,不吃就罪过,其实熊猫都喺肉食动物,只喺抓唔到动物食先食竹~~~

lych 发表于 2009-8-6 20:49:05 | 显示全部楼层
唔喺焦!喺古铜色!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7 ^6 ]5 R/ E4 Z/ a5 E( i红烧牛肉!!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
6 u8 n: I: G" f, ]! [* x# M# T熊猫仔 发表于 2009-8-5 00:04
; e& M/ z8 c5 U; B' X
熊猫无古铜色架,要就是黑白~~~
2 j6 q" m# Z6 N天气热啊,吃红烧牛肉好燥架,你都是吃竹子下火啦~~~~

熊猫仔 发表于 2009-8-6 12:38:13 | 显示全部楼层
其實我都試過聞到啲窿味。。以為我部機- -
! b. N- N% s, A
  C7 r6 X/ F( X' o5 a後來又發覺好似唔係。。嚇死人。。。2 w6 s/ p& P: _! |

8 e; X- F! K& D! u- ]熊貓小心啲@@ 可能下次輪到你-V-
3 K0 t- [( J, H* E1 `kwanyeung 发表于 2009-8-5 11:16

0 l/ W0 z  \8 I/ a) ?. Y  b, o  V  t! A& M+ d4 b6 I( G$ t' k; u
我睇到啊~~~- ^" _5 }6 F2 j' b( m2 S; A
唔制啊!!!衰野永远都唔会轮到我噶!!!

小肥牛 发表于 2009-8-6 11:50:17 | 显示全部楼层

1 V: K3 z: m, `! V" u; N  S楼主的运气不错,要时刻注意防火的说!~~

kyo1983 发表于 2009-8-6 09:07:07 | 显示全部楼层
系人为定意外先?

黄建斐 发表于 2009-8-5 13:59:42 | 显示全部楼层
感觉楼主有DD幸灾落祸

kwanyeung 发表于 2009-8-5 11:16:00 | 显示全部楼层
其實我都試過聞到啲窿味。。以為我部機- - $ V# A! H/ Z% ]1 E4 U

+ n+ P3 y$ c' \8 h) s後來又發覺好似唔係。。嚇死人。。。) a* y1 ?" V- C& F

8 k! U( q6 n! H, l( A- j+ Z熊貓小心啲@@ 可能下次輪到你-V- <---依句你睇唔到

熊猫仔 发表于 2009-8-5 00:06:39 | 显示全部楼层
犀利啊~托黄金勇者既福,你无事……但系咁危险你都够胆甘做我真系佩服……
3 M/ ^& e4 }- p& r/ B3 omrdb 发表于 2009-8-4 19:54

" @5 ~* _3 R2 h1 S, ~
3 P% s) r) j6 P5 t, y+ U' k因为着火点楼层比我屋企高,其实我屋企无影响,只喺有d烟而已~~~

熊猫仔 发表于 2009-8-5 00:04:30 | 显示全部楼层
都要有D黑先是熊猫架,焦D就更好了。4 p/ f- |4 `9 W% `0 M
lych 发表于 2009-8-3 22:44

$ d0 _& ^' `7 O& K7 n. ~2 G* \. q0 Y0 W" N2 J
唔喺焦!喺古铜色!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$ \0 F8 I% P: z# Q2 ]& ~3 Y
红烧牛肉!!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kevinchan 发表于 2009-8-4 22:13:11 | 显示全部楼层
原来熊猫仔係海珠区嘅

1234下一页