[每日闲聊] 太热降温设备开了吗

Kiver 发布于2024-4-1 11:09 594 次浏览 135 位用户参与讨论   [复制分享主题]
yukinababy 发表于 2024-4-27 14:54:21 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 15:51
: F6 H2 C8 H7 g* K- D( g7 v' d. [呢個必要嘅, 無理由個個大汗淋漓咁係公司做嘢嘅

: Y+ D) T; j% B: V6 o4 o4 c9 k9 }8 c睇老细心情咯

yukinababy 发表于 2024-4-27 14:54:59 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 18:51
0 s2 W6 @& h7 z; x9 ~4 L現今年代實會用冷氣嘅
* A4 ?/ o+ ]2 \( Z  \3 q
人命比冷气费值钱

yukinababy 发表于 2024-4-27 14:55:24 | 显示全部楼层
isoraeva 发表于 2024-4-23 15:06
! G+ O7 }0 W' s" k2 x) V" z在公司就会开空调,反正用的不是我的电

, o/ w6 v' B$ {7 l( f0 a  D享受就得喇

yukinababy 发表于 2024-4-27 14:55:59 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-4-14 09:30
' A/ ?- w* b0 q$ w9 `3 o% Q現在有app可以看到每小時用了多少電,好方便,可以睇到那些電器用電量比較多 ...
9 c/ d5 O* C- J+ @8 r) @9 ~; E
甘方便啊

yukinababy 发表于 2024-4-27 14:56:53 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2024-4-14 15:51
' f) g9 \4 ^5 D# ?) L3 \* m6 w* w我冇用呢个APP,一般黎讲,要用我先开电器嘅

' [" ]' Z# g# ^" ]# ^# p平日当然关着啊

adhk 发表于 2024-4-28 13:05:27 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-4-27 13:11
/ l& R# _7 O/ s. c6 L我不知道什麼電子電錶,未接觸過

$ W; d% z+ t+ w5 @- f2 U3 ?電子電錶好似係跳字啩, 咁電燈公司就唔駛派人上門抄電錶或者偷雞估你用電抄少啲錶而係佢公司機房就睇到你用幾多電

gomicxja 发表于 2024-4-28 14:23:06 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-4-27 14:55
+ d( M' n, i/ E6 m' r甘方便啊

$ e5 B( W6 t* |8 S* o9 N; {) M$ l是呀,可以大約預測到電費多少

adhk 发表于 2024-4-29 19:35:59 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-4-27 14:53+ E" a# p( s% a3 x! _
发实体多收费用吗
: b0 }* b9 I( z* T3 P; b* q9 F) @% ]
當然唔會啦, 無單點交費

adhk 发表于 2024-4-29 19:36:45 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-4-27 14:54
! u8 a  c5 k6 ^2 M+ `+ k睇老细心情咯
' F2 R$ Z4 |" q( `
點會關老細事

adhk 发表于 2024-4-29 19:37:56 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-4-27 14:54
6 |4 |! G  q) ~/ u人命比冷气费值钱
0 n/ R7 k% p2 g
係根本做唔到嘢如果個個都出汗

gomicxja 发表于 2024-5-1 14:33:04 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-28 13:05
& [, a1 ~" X+ p* n0 v) G5 D3 C) U電子電錶好似係跳字啩, 咁電燈公司就唔駛派人上門抄電錶或者偷雞估你用電抄少啲錶而係佢公司機房就睇到你 ...
8 R! |9 M' D6 }) C8 b
哦,聽你這樣說想起好似在電視節目上看過,它好似叫智能電錶

zhaoronghu 发表于 2024-5-1 15:47:05 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2024-4-1 12:41
4 F9 k6 E6 n3 ~% U, v% s5 K上咗30度就想开冷气

% p# D* f' U; O晚上气温22度就要开了,不然我睡不着