[I T 资讯] 粤漫社DVD+R或DVD-R质量汇布专集帖子,打造强而有力的DVDR质量资料库

Kiver 发布于2009-2-22 13:48 59926 次浏览 341 位用户参与讨论     [复制分享主题]
aubert22 发表于 2009-2-22 17:08:36 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟
/ a0 q7 e/ }) a7 P3 y- M1 a) K光盘型号:16X系列8 ^& d4 Y' c: i( Z7 \
光盘类型:DVD+R D5  I* C4 q/ C( r( v) y. F) T# M
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

8 y; r" I+ e! d光盘价格:1.35元/只
/ U& t3 M. f5 o4 y. K7 u% w: D购买年份:08年
) u: q$ ^* v6 _( P: ]9 f
呢只系列我只用过1次,因为一D都唔好睇~结果呢只仲衰[em40 ~唉~~幸好得一只~, ~. B  Z* J! @4 Y# m* q
8 J# p6 d  T* B; m

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-22 17:08:53 | 显示全部楼层
9 T& ?, @: F% j5 Z1 D光盘型号:K系列
% r8 [! ^, z' S! |% r3 X  h
光盘类型:DVD+R D5
( X5 y/ R* x5 Y0 P9 |0 u2 Y刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

) b: C4 Q) w' C2 Z# c& _0 c+ ?光盘价格:1.35元/只
& q# x( z3 }/ K  M! O购买年份:08年

4 D- c7 j. q. O. Z) K; k) I% t+ P& e( ~. ^2 n
呢只K系列都比较用得多后期~但最后因外观问题都系换左~呢只又唔知做乜~最好结果就系咁~都系令人苦闷~[em4016]
' Q. s1 h- ^* v* d- b8 |+ ^# T
! e3 d$ s) |7 ?2 T
" _: X3 g3 C) a; O- q; t[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-22 17:23 编辑 ]

评分

aubert22 发表于 2009-2-22 17:09:06 | 显示全部楼层
( E5 M4 k/ x% R5 L光盘型号:几何系列
4 z; f2 t+ b# m" ]
光盘类型:DVD-R D5! }% Q7 F2 \4 M& M( y7 T& G
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

( R) F  n  k$ S! J# n光盘价格:1.35元/只1 X7 \4 r; D+ A" W
购买年份:08年
: s5 W- A) s8 }% l, n1 ]
- M' M! `  @6 a* H* g
几何系列系我依家一直用紧嘅啄木鸟系列~好睇之余亦觉得唔错~呢只都系唔系咁好啊~[em4015]
: v$ l3 P3 w' o4 p7 `& e7 h+ Z# g8 ~* }& A1 d& o

评分

Kiver + 20

Kiver 发表于 2009-2-22 17:17:36 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2009-2-22 16:39 发表 5 Q& M( V& T( b4 C6 A( ?
咁究竟咩牌子嘅刻录堞最好呢???
% U- q- k% Y# X5 T
* r0 K5 X" I2 E' {. h  ?
依家就要大家拿出自己所买的3 ^$ l: q4 l0 e
给个评测出来. b. r4 ?! C0 h- i
) P+ Y  o2 b3 O
大家合作
* S+ ^% L: C2 `# ?研究好的盘子~

Kiver 发表于 2009-2-22 17:26:41 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:08 发表
* m- t& F2 a! M7 i2 \光盘品牌:啄木鸟
, h; w/ Z8 d% k& @: p( M光盘型号:K系列
& v& n. |+ m# X6 v  i! E光盘类型:DVD+R D5
& N' `% C+ z! p4 d8 S0 ^: `* S' Z刻 录 机:先锋 DVR-216BXL
" z2 ~; w' f) f9 Y光盘价格:1.35元/只
$ n" ~7 p* g* T+ H2 d* q购买年份:08年
5 h! ?" ]1 M+ Z' I4 k8 k( L
! e/ H* g, m% T% F. S! I9 q  e呢只K系列都比较用得多后期~但最后因外观问题都系换左~呢只又唔知做乜~最好结果就系咁 ...

3 G9 ~9 [( n& f
6 A9 a) F# C+ G$ [$ ?3 C1 o睇你这张盘- k3 g) o  k3 E$ M0 t3 o. v% s

1 p$ z/ f: i8 s可能后面的数据已经读不出来了~~~~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:30:09 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:26 发表
4 ~  X4 G; P$ \: ^" f, O
, |) ?& N& y! F+ ^
7 W5 z! M0 {% ?: }睇你这张盘
4 N" @8 i( H$ m4 z- u  X! K: h: Z0 i: D8 y# @2 X
可能后面的数据已经读不出来了~~~~

/ j1 y. q6 N6 ]1 ~& D4 X4 ?" e# u咁就不一定~你睇埋下面果只先~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:30:22 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟$ e1 N7 G7 r5 E" i$ p. G4 Q
光盘型号:几何系列) j3 X' A/ r5 L9 S. D9 J6 w) }
光盘类型:DVD-R D5
$ J$ m5 N: `% p刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

" S) \2 o7 Z, Q光盘价格:1.35元/只
/ G% ]* ~4 g+ i% y1 C购买年份:08年

! T2 Q' L/ w: c2 i& ?/ p0 s
+ P& H) N* ~6 N/ {+ N' G- k/ R呢只系我噙日用一只<高达SEED 联合VS扎夫特ⅡPLUS>老翻做嘅镜像再刻嘅~噙晚同岩先都爆左两次机,而且系玩最难,所以用嘅时间都颇耐~但读碟无问题,同老翻一样顺畅~以后系点就未知啦~但检测途中都系弹出错误对话框~郁闷~[em4028] / b3 z, L5 }# A& T
; e6 l5 D! R% ?2 J! e8 S$ k

评分

Kiver 发表于 2009-2-22 17:32:55 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表 $ G7 Z, |8 M- R
6 p) d! A7 ~$ m2 m. ^3 C# P
咁就不一定~你睇埋下面果只先~
! s0 w: q3 a; I1 ]2 r+ K
5 L6 ~9 S; ]3 l5 O5 ?0 i
读得到就及早备多份啦
$ d/ |* M. r7 g( z- G% r- r9 b' n% h+ q' f4 R  K
我发现我同一类盘& t. @0 J5 e+ k. |: m
5 z! q$ u4 [7 K9 h6 H% C

9 z8 g2 u5 p1 G% a# ]& M  j0 S8 n久了之后的PIE和PIF值都随着时间的增加而出错量增大的~~~

Kiver 发表于 2009-2-22 17:36:57 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表 , t0 S; ~4 \6 v) {! Y/ `2 }6 H' L6 Q* ?

9 q7 o+ [, \4 D( }& Y咁就不一定~你睇埋下面果只先~
" c* D- w5 g( G6 u; Y* M
. D) C' H/ w) N" F, {6 I
一张刚刻好的好光盘效果+ f5 S/ S3 ]3 S& j' x: l

2 g7 i4 W( u; f  q是威宝的16×DVD-R盘片

Kiver 发表于 2009-2-22 17:39:08 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表 + f* Z+ O) Q* @+ p
光盘品牌:啄木鸟. [& ]2 C. A) j" S! V: h6 d- c; k1 D
光盘型号:几何系列0 J+ x; G- F" L$ j; a/ Q
光盘类型:DVD-R D5
* _+ a8 Z- c2 v) v刻 录 机:先锋 DVR-216BXL" }6 [! F" p6 A, c; C% W8 i4 s* m3 o
光盘价格:1.35元/只; z$ l7 g9 v* f4 |
购买年份:08年
( g! z. w- w. Q% a) ?6 r: a, Q/ E/ x$ U0 i' ]+ S3 p" \3 h" ~1 ~  o
呢只系我噙日用一只老翻做嘅镜像再刻嘅~噙晚同岩先都爆左两次机,而且系玩最难,所以 ...

: E  m9 w2 C& w6 i; A" V" i2 n$ z7 j8 R! S' I1 y
看来新盘的质量还是不错的~~~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:41:03 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:32 发表
: E4 `, Q% n& K. J" q9 Y( A: k/ E+ A0 p6 ]" u3 _  l8 k/ n* R7 A
9 u5 K* W1 B: h! @' m7 }
读得到就及早备多份啦3 M" F. L' A" L% j
7 r$ J1 U1 L( K) g2 X
我发现我同一类盘% b/ |4 x4 {4 u

4 t# m3 F- Z$ a8 Q; t( B2 N0 z0 ~0 m# n9 @  o% F4 n; j( G
久了之后的PIE和PIF值都随着时间的增加而出错量增大的~~~
, X' ^2 I- `+ [" c1 J+ Y/ Y
系啊,有D我都备份左嘎啦~之前试过复制落电脑睇~竟然复制有错误~最好只好重新刻录~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:43:52 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:39 发表
0 k! {4 g' d# Y0 ~: e6 A! p! {/ u! e7 W4 s4 k! L

* g8 C, }9 n; s1 H: C: _! M  ^看来新盘的质量还是不错的~~~

" m6 ~1 x8 P9 @8 T2 `. L" n4 ?嗯~D碟都几怪~好似生物咁慢慢老落去~其实我中意用啄木鸟系因为区唔算好差,价格又还可以,所以至一直用住~之前有用过钻石,但外观唔得就废弃~唔用其他大牌子系因为怕买到流嘢~因为无乜买D大牌子嘅经验,唔想做大水鱼~而且自己刻碟数量都几大,如果下下买大牌子,生活会更拮据[em4018] ~