个人小建议:论坛再粤语化

纸巾 发布于2010-3-18 01:26 12213 次浏览 81 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
maplep 发表于 2010-3-18 23:34:45 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =

纸巾 发表于 2010-3-19 00:02:50 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的# m, J3 V/ n* f7 f4 i
    但要改得更加粤语化是可以  k, q/ ]. ?2 S% _5 Q1 u
' |, m5 r0 {" F7 C3 b7 ?

' s8 D) o3 @# ~9 ]8 g    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...' Q( N* G& c" L: a5 ?
Kiver 发表于 2010-3-18 23:15
1 c$ Q* j: J# K/ X, E4 o8 y: ]

, G( u  b' Y9 z8 J1 G我觉得ED其实问题5算好大,第一,我地可以参照标准粤语资料,第二,大家都明既其实
9 R& s! g2 k% n/ F8 a( ~; r
' a( i0 g# |/ D* z$ V! ]% _只要大家接受到就ok

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:17:03 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的+ H& G! E0 y, O" J1 `
    但要改得更加粤语化是可以& l7 z8 i- {7 {

: c9 e- I# R" K9 O5 p( I4 u5 u+ ~. H  @# S# `
    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...% q7 Y& C* K. b0 o! b6 M! X/ R' D4 p
Kiver 发表于 2010-3-18 23:15
尋日同琴日都可以啊。。聽講琴日係由尋日演變而嚟。。。我就講開琴日啦。。& G7 [6 V- f# y" V! J$ ^

/ K$ J  @1 C! y* \( r3 p: r$ f4 i5 a( T  Y" q$ o
咁希望可以快啲見到個更粵語化嘅界面囉

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:18:07 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =
" c  c0 |% Y  wmaplep 发表于 2010-3-18 23:34
* k; p; S( p4 u' {. v% [) }4 z
點解啊?就算唔識打應該都識睇㗎喎

masato 发表于 2010-3-19 09:15:34 | 显示全部楼层
- -这个应该是自己的问题 我本人喜欢粤语语法 也喜欢书面语

QQ车 发表于 2010-3-19 10:02:42 | 显示全部楼层
我觉得无咁嘅必要,你举的例子太口语化了,我个人认为面板书面化较好,回帖口语化就随个人喜好啦!

基拉杰特 发表于 2010-3-19 11:35:22 | 显示全部楼层
如果改!感觉怪怪的!

meijie 发表于 2010-3-19 14:31:56 | 显示全部楼层
嗯 ,,提议都几好阿,,不过我有时都系习惯左用国语来表示

chrisrex 发表于 2010-3-19 18:47:39 | 显示全部楼层
回复 10# kevinchan
5 `, ~) K; P9 E; W$ j2 q, f, f; }: Z- D: Z4 v1 g7 G  U

/ J% ?/ ?  `  l/ T! o0 C6 H    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?

kevinchan 发表于 2010-3-19 20:05:56 | 显示全部楼层
回复  kevinchan
6 t8 A! V0 W- |0 f0 B! I' _3 Q; O
, ?  m" D' o* b
7 k+ {. ^, Z/ `8 s    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?& y6 S0 W% A8 U) q% |2 ~" }
chrisrex 发表于 2010-3-19 18:47
K社已经话咗无可能整两个版本咯!只能选其中之一

纸巾 发表于 2010-3-20 00:43:15 | 显示全部楼层
有无可能出个 “试用装”比人试试先?

netasa 发表于 2010-3-20 00:55:42 | 显示全部楼层
我以为可以好似其他论坛咁简体,繁体选择,原来係唔得嘅!) q  |. N! n% z/ X- H, L: S5 ~
我谂标准係“琴日”,不过係米用呢个“琴”字, ...8 J6 i! ^5 L! u* G
kevinchan 发表于 2010-3-18 23:20
; @% a% g8 Z* ~% G
, P& R) U9 M* e
关键係操作系统中没有粤文字庫嘅!我讲嘅係服务器系统,当然个人系统中都一样无依样嘢,如果唔係嘅话就可以好似中文改为英文显示咁方便咯!!, Z+ Z! z8 X8 S! M

5 |1 [* w/ @% x0 O另外我觉得正确嚟讲应该係“寻日”先至为正确,“琴日”依个发音係后嚟讲唔正传开嘅。“寻日”嘅意思係指今日之前嘅一日,我地讲嘅时间过左係稳唔番嘅,所以之前嘅一日就要稳番嚟讲咁解,所以要用到寻找番果日,所以正确嚟讲係“寻日” 而“琴日”则係读音问题将错就错而至今!