[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 3381 次浏览 456 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:42:31 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-13 23:497 ^5 W5 b2 c1 r5 Q
大帽山都係一個行山嘅好地方, 我都去過幾次
7 S) o; B# _$ g% j
老衬亭嗰度就是大帽山?

adhk 发表于 2024-5-14 17:23:54 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:410 i/ u- ^3 Y, G" E/ j
祈福咁多年 周边配套都会成熟好多 不过南沙就光鲜啲
- p0 N1 e2 x7 U: F6 g4 t+ n1 d+ U7 J
咁又係, 祈福好似都有成三四十年, 舊區嗰邊啲樓都已經幾舊下, 南沙係新開發

adhk 发表于 2024-5-14 17:24:19 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:42
/ t( b7 r0 L0 e% h* ]% R" N老衬亭嗰度就是大帽山?

& l, L& B) p7 Q9 u老襯亭係香港島太平山, 而家已經被拆, 大帽山係新界嗰邊

klozepyj 发表于 2024-5-14 23:13:31 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 17:24
$ `# w1 b0 u! e. U4 o- \' G老襯亭係香港島太平山, 而家已經被拆, 大帽山係新界嗰邊

# J& j1 G2 u' n( N7 Q7 ~哦哦 搞错咗 咁可能去大帽山仲近啲 因为近深圳呢边

klozepyj 发表于 2024-5-14 23:14:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 17:23
: \$ f0 C' h/ [: _$ ~咁又係, 祈福好似都有成三四十年, 舊區嗰邊啲樓都已經幾舊下, 南沙係新開發 ...
" d; y( x3 g+ F( g, {
如果你去过南沙都会觉得耳目一新 而且都是感觉南沙就是俾港澳人住既

adhk 发表于 2024-5-15 09:38:14 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:13
9 |( r: I1 e/ {哦哦 搞错咗 咁可能去大帽山仲近啲 因为近深圳呢边

2 I; t  a3 k) `* q: D係呀, 大帽山係新界近深圳, 我幾次去大隊次次都係經梧桐寨上

adhk 发表于 2024-5-15 09:44:19 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:14! j0 p" a9 J* a* g* D0 y
如果你去过南沙都会觉得耳目一新 而且都是感觉南沙就是俾港澳人住既

; i' ~# [% G1 h1 ^. O; s0 |去過南沙幾次都係因為要搭船係嗰度轉車, 碼頭環境就幾好, 但係無乜留意到嗰度嘅住屋情況

klozepyj 发表于 2024-5-15 20:42:14 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 09:44+ Q) a$ t) S1 E# j' h; h3 [7 j
去過南沙幾次都係因為要搭船係嗰度轉車, 碼頭環境就幾好, 但係無乜留意到嗰度嘅住屋情況 ...

' d. {# ]/ B! j码头我都去过 如果真是可以吸引到hk 或者 马交人喺度定居都真是一个突破口

klozepyj 发表于 2024-5-15 20:42:50 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 09:380 ?& J& O( i3 G/ M1 t) @
係呀, 大帽山係新界近深圳, 我幾次去大隊次次都係經梧桐寨上

- x& V% q9 l4 w! O7 U& [6 M可以行完翻深圳住酒店都得

adhk 发表于 2024-5-15 23:29:15 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:42
% D4 e% M9 P& N2 L8 n# v码头我都去过 如果真是可以吸引到hk 或者 马交人喺度定居都真是一个突破口 ...

9 ^7 f, o3 l) P# ?咁就要睇下係邊間發展商, 今日聽到網上報雅居樂都好似出問題

adhk 发表于 2024-5-15 23:38:36 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:42; p" Q5 G4 w) T5 u, n' Y& ]
可以行完翻深圳住酒店都得

9 s$ H' O' x. H* a咁可能要係深圳過兩晚夜先得如果舒服啲, 幾次行都係早上八至十點起行, 落到山大約係下午兩到四點左右, 如果只過一晚就要早車去到深圳過關較為穩陣, 夜咗落山就唔係太好

klozepyj 发表于 2024-5-16 16:52:18 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 23:29: }/ _8 l3 L: g1 Z
咁就要睇下係邊間發展商, 今日聽到網上報雅居樂都好似出問題

9 o3 y9 q/ T) l7 G最近都好似无边嗰地产商是无问题既