[动漫讨论] 有什麼方法可以另無線重播""魔神英雄傳1"" 呢??

davidmeng 发布于2023-5-25 15:45 1531 次浏览 46 位用户参与讨论   [复制分享主题]
sinsder 发表于 2023-5-26 09:32:02 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-5-26 08:47
4 i) }8 \# b. n讲到龙珠配音,仲系钟意旧版,听把声都有年代感,就好似IQ博士咁

k) \8 x( ]/ k! P1 W2 ?+ o9 ~( SIQ博士新版和旧版配音都换了

rantarou 发表于 2023-5-26 11:41:43 | 显示全部楼层
sinsder 发表于 2023-5-26 09:32
$ Q# {) m- w! w- W0 e8 [( TIQ博士新版和旧版配音都换了

! Q' h" v& j* v, t3 B. E$ k& F我仲有旧版嘅配音,不过只系标清

davidmeng 发表于 2023-5-26 11:59:41 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-5-26 08:45* J6 Q' |+ Q3 Z+ v! T" R- |
佢呢15集好耐都冇更新了,听讲魔神1好难合成,TVB剪太多了
' ~! v0 H  U; e9 J" f1 k
請問知不知第1集至第15集都是粵語嗎, 有沒有人知, 因為很難可以看到, 要很高權限, 謝謝

rantarou 发表于 2023-5-26 14:33:22 | 显示全部楼层
davidmeng 发表于 2023-5-26 11:59, [% q* T" O$ W
請問知不知第1集至第15集都是粵語嗎, 有沒有人知, 因為很難可以看到, 要很高權限, 謝謝 ...

0 x/ A, E; P, ]- }# ]) g* T唔知,我仲冇下载,等佢更新完

manghk 发表于 2023-5-26 15:09:42 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-5-26 08:44- F0 X* \0 Z3 d- h8 d, \
DVD版嘅粤音系TVB咩

" {+ L8 U+ V* I# @. F: U: f' U2 h1 Z無線冇買嗰條聲出去做dvd,呢班人去我facebook(回憶台)同其他地方抽取條聲再自己做成dvd發售!

manghk 发表于 2023-5-26 15:11:59 | 显示全部楼层
sinsder 发表于 2023-5-26 09:32
6 I6 ?/ Y- c2 Y+ O& X" S: xIQ博士新版和旧版配音都换了

: ^2 @$ E/ v% _9 B$ Q舊版IQ博士重播過幾次,最後一次在j2,! v% A/ {: S, {' J
其後無線重新配音在播一次!網上都有舊版配音iq博士,當年mu下載地帶版主岸狗作品!

rantarou 发表于 2023-5-26 15:19:55 | 显示全部楼层
manghk 发表于 2023-5-26 15:11
  s' n& C! w$ p1 K+ L) w7 `+ |舊版IQ博士重播過幾次,最後一次在j2,& r6 `/ j$ M: v, V9 I; y8 ?9 g
其後無線重新配音在播一次!網上都有舊版配音iq博士,當年mu下載地帶 ...
+ Y+ @" v. H- N2 t$ G5 i: J3 i
讲起岸狗,以前土豆好多佢嘅作品,

davidmeng 发表于 2023-5-27 02:08:21 | 显示全部楼层
我說的是魔神英雄傳 1 粵語版, 不是IQ博士

gigiff 发表于 2023-5-27 06:46:36 | 显示全部楼层
呢个捻法几好,认识高层人士咪得咯

TR6600 发表于 2023-5-27 13:29:16 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-5-26 08:44
$ g0 k% X; O9 N  z4 ~DVD版嘅粤音系TVB咩

7 V; I( l0 R' d4 g) d3 [如果你是2000年前买的DVD或VCD的粤语,TVB版机率好大,毕竟那时候Z版特别多

TR6600 发表于 2023-5-27 13:31:41 | 显示全部楼层
4 \. |* @9 `; h5 O
xkxf 发表于 2023-5-25 16:40/ e: e% X$ Q$ D' e2 W0 [
不可能的,无线都快唔掂水了,自己买DVD,估计1代的画质感人,飞云经历几代之后,个样都好似整左容 ...

4 k/ b  U/ M9 \能把音轨抓出来,合成封装到1080的版本上画质也很感人

TR6600 发表于 2023-5-30 00:39:59 | 显示全部楼层
  N9 ~, N' }% ~8 u4 i! i1 `2 i
xkxf 发表于 2023-5-25 16:40
2 {7 @2 @& q. Y3 D# \不可能的,无线都快唔掂水了,自己买DVD,估计1代的画质感人,飞云经历几代之后,个样都好似整左容 ...

/ w! }9 R8 R5 w( w现在能把音轨提出来,1080P画质魔1就差一个合成音轨的大佬