[每日闲聊] 日常糖水你系点样食到的?

Kiver 发布于2022-11-28 10:15 8551 次浏览 309 位用户参与讨论   [复制分享主题]
HQS 发表于 2022-11-28 17:41:26 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:21
9 K( U# [# t( }' S0 N* c還能上網買,那些糖水包自己沖調?
! E* r* Y$ J& M4 x- y6 f7 G& q
额,搞错了,糖、材料上网买,自己煲汤

HQS 发表于 2022-11-28 17:43:54 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:23, j% D9 k0 B0 k# P  m* |
原來你也挺有心機的,煲這些我覺得太麻煩了
2 [  m8 P4 Z/ o( c. ^0 O- ?  ~
为什么麻烦?削皮,切块,放足够的水,直接扔电压力煲里。等不烫了就喝

HQS 发表于 2022-11-28 17:45:12 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:245 e4 V: ]( u7 R% M* @6 R
叫自己做肥仔,有多重喔?

9 B( o* u7 A5 Y% m% B+ n死肥宅一般的体重。。。你觉得多少斤才叫肥?140斤以上?

rantarou 发表于 2022-11-28 17:48:39 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 17:31
) |; m  V( l1 N. K( E, [9 n我以前2014年在海珠区电信上班,同事带我去吃,都是五元一碗,,小小一碗,甜甜的,第一次吃,觉得好吃。 ...

: i' U! k) x6 \$ S4 W) O糖水唔饱好正常啦,又唔系正餐,好似下午茶咁

rantarou 发表于 2022-11-28 17:49:56 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 15:27; h5 M! I. i; ~- w
咁请得你去你都要俾噶啦,又唔系话叫你俾人情特登去食糖水,只系话有你最中意既嘢食遮 ...
5 ~: P# O8 Q! [% e; [
在档口都有啦

rantarou 发表于 2022-11-28 17:50:21 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2022-11-28 15:17
8 v! T, o# O4 S1 v& ~% V仲有一年多 够咗

: x- Q* @$ i: D* G+ V0 k咁耐好以慢慢用

HQS 发表于 2022-11-28 18:02:08 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:20' \; \& Q7 `9 \9 [2 S( ^2 o
食得太多,积食既时候食,几好噶
8 x5 Q/ v, s5 z2 q7 w
糖水喝多了,多尿而已,积食不是大解的问题吗?喝糖水对积食有功效?还真是不了解

HQS 发表于 2022-11-28 18:03:45 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:21
( n! ^, f( j# S6 V0 \: v如果当水饮梗系唔好既,口渴饮下可以解渴
; ~$ A, |% L" R
好少咯,已经几个月没饮了,怕肠胃不好,容易拉肚子。甜的喜欢还是喜欢的。就是不敢尝试了

HQS 发表于 2022-11-28 18:05:35 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:22
+ t& X3 N: ]  D7 P# `; q可能有其他食物既摄入呢,当年我读书咪每日2支添啦,都冇事
! ~5 }% k' _  S1 x' D# ^
你身体好feel呀,新陈代谢能解决。我说的那个新闻是主角完全不喝水,把可乐当水饮

HQS 发表于 2022-11-28 18:07:47 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-28 17:48
# `3 d) K4 n% \6 R+ b+ z. c, m糖水唔饱好正常啦,又唔系正餐,好似下午茶咁
$ C2 X) S0 a1 L3 X7 Q0 X& R
也对,特别是那时刚帮别人装好宽带,累的一批。

crespo 发表于 2022-11-28 19:13:11 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 18:05
9 P$ q9 P% P0 Y) o你身体好feel呀,新陈代谢能解决。我说的那个新闻是主角完全不喝水,把可乐当水饮 ...
; o( p) j' u) b
完全唔饮水当水饮又真系太过分啦

crespo 发表于 2022-11-28 19:13:57 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 18:03
6 x+ ?1 d5 B# y/ j6 ?) Y$ E好少咯,已经几个月没饮了,怕肠胃不好,容易拉肚子。甜的喜欢还是喜欢的。就是不敢尝试了 ...
! s$ [+ Y0 _+ L5 q
如果可以戒咗梗系好啦,我戒唔到