[社区发布] 粤漫社部分HEVC视频发布将采用B帧技术进行压制

Kiver 发布于2022-9-2 12:53 1966 次浏览 42 位用户参与讨论   [复制分享主题]
风雪中 发表于 2022-9-3 19:23:10 | 显示全部楼层
咁i3 3240真系好落后

Kiver 发表于 2022-9-3 19:31:23 | 显示全部楼层
风雪中 发表于 2022-9-3 19:23
" x; d* S: x" J: P5 L$ s咁i3 3240真系好落后
  y5 O, A. S6 o, C2 s5 o
这样的配置,如果是手提电脑的真的无法用
, L: \) @* ]- F& e台式机还可以办下公的

shiraishi 发表于 2022-9-6 13:39:13 | 显示全部楼层
风雪中 发表于 2022-9-3 19:23' c5 Z+ y( k& b0 J. @* g
咁i3 3240真系好落后

# q! G! F; o- f# _7 ?5 a+ G8 x- n差唔多10年前嘅CPU

jinbi234 发表于 2022-9-6 21:52:22 | 显示全部楼层
学习学习技术

logiciel 发表于 2022-9-7 13:15:34 | 显示全部楼层
如果係mastering嘅又或者係streaming嘅錄,用HEVC去減細個檔,位元率調大細都係睇人啫!!!HEVC錄,BR調3200同AVC錄BR係預設值,大細冇太大分別!!肉眼根本分唔出組幀度!!!如果係對lower BR嘅檔remastering咁又唔同!!!% x: K5 m8 V9 m/ M* d5 D% s- h3 P+ y

( c7 _! `0 R* k4 h/ L+ @( K對「伸手黨」得兩條路,一係upgrade,一係自己再執!!!

feijiaa1 发表于 2022-9-7 13:37:14 | 显示全部楼层
唔知可吾可以出个nevnc既压制教程,我想学野。

Kiver 发表于 2022-9-7 13:41:49 | 显示全部楼层
feijiaa1 发表于 2022-9-7 13:37! Y1 m+ G6 h+ o2 ], O+ n, ^
唔知可吾可以出个nevnc既压制教程,我想学野。
5 f- ?0 m" Z- _5 D
前提你要有GTX1050以上级别的显卡

feijiaa1 发表于 2022-9-11 15:13:21 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-9-7 13:41* k' K' i; G& `5 t9 e1 w
前提你要有GTX1050以上级别的显卡

' N9 a% N- D2 [7 k/ v( ~我有一块3060ti,但系唔识用nvenc,更唔识设置参数,希望指导一下。

Kiver 发表于 2022-9-11 21:17:07 | 显示全部楼层
feijiaa1 发表于 2022-9-11 15:13
0 {+ j* @" t+ _2 ~& z+ q我有一块3060ti,但系唔识用nvenc,更唔识设置参数,希望指导一下。
8 X+ M' r' q9 I6 w
我台RTX3060压NVENC,读数不准,最后还是用回GTX1650来压回NVENC
7 D: Z- W" E* x# b, o& E: a你的兴趣的,可以先下shanaencoder这个软件( N, P8 Z# ]; L3 I0 L1 X1 W
这个是目前较为方便的一款NVENC的处理软件

劲抽男 发表于 2022-9-13 11:54:59 | 显示全部楼层
睇吴明。 。。

k.athe 发表于 2023-3-5 20:32:49 | 显示全部楼层
厉害了,我台机应该可以播放

quanyu 发表于 2023-3-13 16:20:44 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-9-2 19:184 K( c) p4 O" y8 Y% V- U
时代发展咁快,好可能唔得喔
) k3 G7 T' k& t+ n; P) |* g( U
是,我以前下载的小水管480p、720p在4k屏放,根本看不下去。现在至少要1080p