[动漫周边] 《鬼滅之刃》港版粵配鬧雙胞

louis83 发布于2022-3-30 20:23 3266 次浏览 75 位用户参与讨论   [复制分享主题]
HQS 发表于 2022-3-30 21:14:28 | 显示全部楼层
不算什么特殊案例吧?无非就是独播、垄断之类的,比如 yang 视某个 台播过某节目,其他 yang 视台的就不许播放。好正常。! T, \( V0 S- K) W- g' O9 W
广东台也差不多,例如广东珠江台播过的某个电视剧,未必允许在其他台,至少不准其他广东台播对应粤语版的,国语版的没关系。。。; P- b! x! n; P- @5 h1 C

louis83 发表于 2022-3-30 21:19:37 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-3-30 21:134 x5 e9 X& s( }" R4 h3 w
吾想再翻睇咯!!

3 F+ M0 e1 ]7 W比个机会自己,比个机会人地啊

louis83 发表于 2022-3-30 21:21:10 | 显示全部楼层
kidhitomi 发表于 2022-3-30 21:06
' a( f, W2 Z/ U4 q2 A% k呢件事唔係先入为咩柒主,他可以自己配多一個粵語版,但問題係其他粵語版無了!我點解要睇佢,支持佢呢種 ...

) @& m8 f% _* V( }. f3 ?哈哈,我意思睇左边个版本就唔会觉得其他版本好架了。除左男儿当入樽,蜡笔小新,忍者乱太郎
6 D9 ?# n9 x; u" [( S5 u4 s5 D. b7 V$ a5 o9 t( g
你有立场,我明白理解既,支持你

louis83 发表于 2022-3-30 21:22:24 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-3-30 21:14
/ }- v' g" u6 Q3 C不算什么特殊案例吧?无非就是独播、垄断之类的,比如 yang 视某个 台播过某节目,其他 yang 视台的就不许 ...

4 s! t0 I+ V% v随便啦,我无兴趣深究,就系当故事感样,同大家分享一下姐

Kiver 发表于 2022-3-30 21:25:05 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 21:191 ^$ `; o  h  j% W/ @* Y
比个机会自己,比个机会人地啊

5 a2 W5 N3 P5 @' G) u" f! L& A/ h冇时间冇机会

HQS 发表于 2022-3-30 21:27:03 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 21:22$ @8 l* W& ]: u6 }
随便啦,我无兴趣深究,就系当故事感样,同大家分享一下姐

$ M) r4 _& B" h# z; E好的啦,就当聊聊天呀嘛

louis83 发表于 2022-3-30 21:36:28 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-3-30 21:25
* B, T4 W( P, V* ~冇时间冇机会

. r! D2 d1 f; }: n0 j" A感好啦,无你扶啦

Kiver 发表于 2022-3-30 21:51:24 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 21:36
" e4 q: j, h$ k7 M感好啦,无你扶啦
# k! V  H- {9 X
仲有20几T的片源还没有处理,吾处理,冇甘多空间放啊
回复 支持 1 反对 0

三立月雨 发表于 2022-3-30 22:08:07 | 显示全部楼层
怪唔得有甘多个版本啦……无比较过唔清楚边家配得好,不过电视台买翻来播又有比版权费,原来日方仲可以要求人地电视台统一配音嘎?TVB同埋VIU又甘听话比木棉花话事?

louis83 发表于 2022-3-30 22:13:43 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-3-30 21:51
2 k& s& D, {3 `' l' v& V仲有20几T的片源还没有处理,吾处理,冇甘多空间放啊

8 A7 r: H) e# v; ]9 n* w) p# w20t? 太多了吧,100个男士收藏既4仔都无20T我林
- g; B, G% r2 J. e
5 q0 q7 [; Y  k) q3 E+ v$ q! |6 J3 D你最犀利了

Kiver 发表于 2022-3-30 22:22:51 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 22:133 @- [# Z, V0 U* `  d
20t? 太多了吧,100个男士收藏既4仔都无20T我林$ u6 i# y: p# U9 w
6 E8 J2 ?# |' Q4 {& k
你最犀利了

3 z& B' q- ?$ F4 {# }4 E我冇收4仔的,全是粤语资源的片源数据,所以都要处理转成HEVC,减少体积

louis83 发表于 2022-3-30 22:43:58 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-3-30 22:221 q7 N' K* f: q, ?& d/ u' U
我冇收4仔的,全是粤语资源的片源数据,所以都要处理转成HEVC,减少体积
8 i! P2 G1 q" [; Q# Y  e' i& w
辛苦晒你啦,请问你用咩电脑转啊?pc+天价显卡? 还是apple m1?同埋,用咩软件啊