[动漫周边] 《鬼滅之刃》港版粵配鬧雙胞

louis83 发布于2022-3-30 20:23 3209 次浏览 74 位用户参与讨论   [复制分享主题]
- k+ B# q1 h& b1 c8 y; K; F8 j8 @% u1 ]0 F2 M
《鬼滅之刃》港版粵配鬧雙胞——跨平台時代的奇異案例】
0 N2 k7 S8 y3 d7 v2 t: ]《鬼滅之刃》香港粵配班底大地震,發行商木棉花香港被炎上事件,有同道問有冇懶人包,我見坊間似乎冇,於是自己泵咗個懶人包出嚟。反正字都打咗,不如再潤飾吓喺度貼埋出嚟,以下供有心人參考。

' r2 w) Z5 x* H7 B! Y9 U
+ w: L8 ?6 c* P  i* J( X以前香港無論邊個台播某動畫,基本上都係買斷香港地區播映權,即係TVB播嘅作品,你唔會喺ATV睇到;反之亦然。呢單嘢恐怕係呢個時代至會出現嘅特殊案例……
! [4 o% V7 {: ^7 K
" @+ `! k  P$ I- M/ A) k  L! N《鬼滅》第一季,香港最先獲授權播嘅平台係Viu(黃Viu)。最初純粹係日文原聲加中文字幕;後來Viu好有心,搵咗班本地配音員,全個第一季配咗個粵語版,呢個粵配版亦另外擺咗上Viu,一樣有獲授權。到電影版上黃Viu時,亦用同一班底(下稱Viu班底)做咗粵配版。但其後TVB亦獲授權播《鬼滅》第一季,喺J2播。J2用返自己配音班底(下稱J2班底),做咗另一個粵配版出嚟。於是《鬼滅》第一季香港粵配版,罕有地鬧雙胞。本來各自各精彩冇壞,但日方似乎唔係咁受落。日方出手介入,要求發行代理商木棉花,由新一季開始,將《鬼滅》香港粵配統一。即可以跨平台播,但粵配只許有單一版本。
& U4 l9 Z/ b- w/ V% g, q% O: L: _% h0 S3 N# k
最近《鬼滅》新篇章香港開始播,第二季《遊郭篇》開始前,先來幾集無限列車編再編集版,因為有粵配電影版比較,大家好快聽得出統一粵配係咩一回事。原來所謂「統一粵配」,唔係統一用Viu班底,亦唔係統一用J2班底,而係木棉花另外組咗個「第三班底」,當中混合咗Viu同J2班底嘅人,但亦有新加入嘅人——包括配主角竈門兄妹嘅二人,都係新入替,唔係出自Viu或J2班底。但新加入嘅人表現似乎強差人意。然後有人發現,新加入嘅人有裙帶關係,當中有師徒甚至夫妻檔,質疑木棉花係咪縱容有人用人唯親,影響配音水平。木棉花講法係,粵配統一係日方意願,第三班底人選亦係日方有份揀。但有fans質疑,所謂有份揀,係咪只係木棉花俾幾個人日方揀;如果係咁,木棉花根本脫不了嫌疑,只係日方被蒙在鼓裡。. R- ?: w/ s- d2 x4 i$ I) V
0 U0 Q% ^2 E: D2 A- J" |  @
https://www.facebook.com/667992570/posts/10161662622507571, N8 Q+ S" f2 E  d2 ?  M
0 e# }: P( |- R7 U! p& f

已有(74)人评论

satldm 发表于 2022-4-3 01:00:49 | 显示全部楼层
现在真系咩都有可能!讲你都唔信啊!
回复 支持 1 反对 0

Kiver 发表于 2022-3-30 21:51:24 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 21:36% C9 Q* Q% |3 a6 }
感好啦,无你扶啦

: X% ~: X  `2 K" o3 P/ m仲有20几T的片源还没有处理,吾处理,冇甘多空间放啊
回复 支持 1 反对 0

一片晴天 发表于 2022-3-30 20:44:46 | 显示全部楼层
真系第一次听到甘的事 甘边个配音好d5 V' t, C. A& ]  N

louis83 发表于 2022-3-30 20:49:03 | 显示全部楼层
一片晴天 发表于 2022-3-30 20:44
6 w) P" p5 s$ m9 m真系第一次听到甘的事 甘边个配音好d

- E* N0 \3 e9 F: S! r( z$ r1 I% O我都系刚刚先知道,我只睇过Viu既

动漫哥哥 发表于 2022-3-30 20:49:18 | 显示全部楼层
是的, 都好看

kidhitomi 发表于 2022-3-30 20:51:38 | 显示全部楼层
V同T嘅第一季都睇了,所為通版粵配不了!1 L9 V& \0 h" D1 C; _4 G% Q
之后劇情睇日語好過!

louis83 发表于 2022-3-30 20:54:02 | 显示全部楼层
kidhitomi 发表于 2022-3-30 20:51/ x) h' E' n" x! G2 m' L
V同T嘅第一季都睇了,所為通版粵配不了!
0 w- ]9 W, R+ e/ R0 T之后劇情睇日語好過!
$ {1 _& ~( H/ q3 E, `# F5 b9 F
都系先入为主!好似听歌感,各有所好

Kiver 发表于 2022-3-30 20:55:18 | 显示全部楼层
我还没有认真看J2配的版本

louis83 发表于 2022-3-30 21:00:19 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-3-30 20:55
! b" ~+ x+ W3 A: t$ m我还没有认真看J2配的版本
- v4 I8 y1 V4 `. }' j
我等你睇晒,然后话我地知道你觉得边个好d

fly1972 发表于 2022-3-30 21:01:03 | 显示全部楼层
因为如果TVB重配,无人会睇黄U。而黄U唔买,日本仔就吃唔到两家茶礼。3 H5 R% d' ], _6 N; ]
反过来,如果TVB的版本无自已的买点,仲要系二轮播出,除非入价低,也是没有必要买回来。

louis83 发表于 2022-3-30 21:04:08 | 显示全部楼层
fly1972 发表于 2022-3-30 21:01) s& a4 V2 Z1 y* S! X( S7 H
因为如果TVB重配,无人会睇黄U。而黄U唔买,日本仔就吃唔到两家茶礼。3 P9 ]; |: x' \: S0 N
反过来,如果TVB的版本无自已的买点 ...

$ S+ g, u( T. A! ~: @, G哇,深入了解過咁了播

kidhitomi 发表于 2022-3-30 21:06:12 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 20:54# F2 ^" o/ _5 d3 J. f  N* P: v& D$ I% F
都系先入为主!好似听歌感,各有所好

- {+ ~5 X% a/ R1 @4 }+ A2 a呢件事唔係先入为咩柒主,他可以自己配多一個粵語版,但問題係其他粵語版無了!我點解要睇佢,支持佢呢種撲街!

Kiver 发表于 2022-3-30 21:13:05 | 显示全部楼层
louis83 发表于 2022-3-30 21:00( Q) d- r/ F& S/ D1 @( Y
我等你睇晒,然后话我地知道你觉得边个好d

" `4 w5 R; g# L吾想再翻睇咯!!