刚注册嘅账号星梦竟然系负数,有木有搞错?

mnmkmj 发布于2011-9-18 13:37 7205 次浏览 87 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:13:38 | 显示全部楼层
完全贊同...
) i. |* ~  g, D' t1 H佢而家讀緊大學
4 ~( k) |6 r0 C9 i( x. t' m% t$ R漫步雲端 发表于 2011-9-20 15:11
( V% U! f9 u0 |# w* S2 }/ p1 A9 P
你讀完出嚟賺大錢仲勁啦。

inber 发表于 2011-9-20 16:18:54 | 显示全部楼层
. W. r! I0 l4 I) B, ^$ b
根本就唔關讀多書多定小問題 = =
7 H4 g4 T5 t2 j! ~' K係diu 可以理解咗做太多字 調掉釣𨳒鳥丟雕弔吊鵰....等等 所以你 .../ }6 i, u6 A7 D9 r: g$ x
kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:13
1 |% Y4 o5 O2 U

* _! A, }0 s' F) a4 H9 N, K1 ]0 n: d) s6 E
其實樓主個ddddddd 好有意義,我就明啦。係diu diu diu......
" N% E( i3 D7 Q5 f- x2 e不過都係要扣分因為係粗俗用語
$ I+ z3 B# H& y$ z$ [
1 x& ^/ u# B& k* L% I3 K
本來藍色的部分可以系好多其他意義( v4 s- D1 E9 A
但因為紅色部分,而令你的藍色的部分變為
" ?3 I. d6 p( R% t' @"粗俗用語"
/ Z; }  ~3 @# d
2 d; C& p. p; D9 v$ p8 p/ e% p6 V而你又知道 "粗俗用語" "係要扣分": w: a$ T/ x& U) h& m7 x8 S9 P
所以我先話要扣你分

kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:21:05 | 显示全部楼层
本來藍色的部分可以系好多其他意義
& Y7 K# ]6 X' W% I4 s0 |但因為紅色部分,而令你的藍色的部分變為# V& r  B% T# y+ e
"粗俗用語"0 s( w( v% w/ l5 i- s' W

5 C# d5 N1 i( K而你 ...7 u1 W7 S! n$ D! |+ W9 K- z# d
inber 发表于 2011-9-20 16:18

' _# N* E, p/ ^* f2 _+ j3 W我話樓主寫個d 係粗俗用語,我冇話我嗰個係喎。我嗰個係鵰鵰鵰鵰鵰。
' H9 G: T2 @6 W+ ]$ y我講得唔清楚係我錯囉。

inber 发表于 2011-9-20 16:27:52 | 显示全部楼层
我話樓主寫個d 係粗俗用語,我冇話我嗰個係喎。我嗰個係鵰鵰鵰鵰鵰。/ V+ a3 i1 K& d3 R* V
kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:21
+ b) x& N* y1 u5 r8 G0 b9 p1 \

: R( Q2 y7 [" L, a
- T3 I. ~: ]- s1 M" B. P" L8 h
其實樓主個ddddddd 好有意義,我就明啦。diu diu diu......
- h) I6 F3 w9 x不過都係要扣分因為係粗俗用語
& ]* S4 u9 ?* J0 h/ j8 X/ u5 X

- t2 h6 `" ?5 o  N2 b上面寫左"係"哩個字% g  Q& C7 Q- x  X% G. s
你話樓主的"ddddddd" 意義係 "diu diu diu......") A+ D0 B" `4 Y( S- b  O
後來你又話樓主要被扣分,因為 係"粗俗用語"
8 R* O: Z2 k  [( R/ X/ T所以你句 "diu diu diu......" 都系 "粗俗用語"

kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:31:13 | 显示全部楼层
上面寫左"係"哩個字6 [" v+ k; [. ^5 m( N% }4 W
你話樓主的"ddddddd" 意義係 "diu diu diu......"6 S; g! t* W; U) |! i' u
後來你又話樓主要被扣分 ...
4 w! U; b6 r7 i, U- g" zinber 发表于 2011-9-20 16:27
, e% b5 C0 _7 R) Z
我只係寫得詳細啲等大家易明啲啫。噉都要扣分。我唔記得寫聲調,我嗰個係diu1diu1diu1diu1diu1。樓主嗰個係d**2d**2d**2。係唔同囉。

inber 发表于 2011-9-20 16:34:49 | 显示全部楼层
8 S5 l% `' J; H9 O" v9 K4 z
我只係寫得詳細啲等大家易明啲啫。噉都要扣分。我唔記得寫聲調,我嗰個係diu1diu1diu1diu1diu1。樓主嗰個 ...
- a1 T& w7 k( L7 ?  O( n6 zkwanyeung 发表于 2011-9-20 16:31
: g5 f- S9 G; Y  l) V
1 l2 W: N8 U: w* Z( V

, v: F$ X- k6 O$ | "聲調" 你都出埋# C; v' E  E8 M' D
我真系唔夠你講
# c1 }& o& e7 u, S8 _# {; E. z8 S+ l& g/ \4 G' z: X7 Y( W
重話唔系讀書多過我 4 z0 R4 O' a: J$ r  y
咁睇黎系我太無用了! o( k* F% D$ g. P* F
咁又系,講唔贏你,我竟然無諗過系自己問題# B& l* w+ K2 @' }- E% y; j( w
5 Q" [  J' ?# c, Z9 F) w
1 s) F& k7 M" x4 `! N& S
你改都改得幾快啵1 k2 p* h7 y6 L- F$ e7 q3 \$ s+ _
. \  n) R, T' O6 \/ c QQ截图未命名.jpg

kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:40:58 | 显示全部楼层
"聲調" 你都出埋6 ^) x8 z  ]/ `* G5 B5 t: k- `! e
我真系唔夠你講
# w( y6 d4 j$ i  N+ G- g! {6 N& o
: ~* Q0 h- y7 u重話唔系讀書多過我 8 e4 K, `  M* J7 S  n
咁睇黎系我太無用了3 G2 x3 G$ l* @9 u
咁又 ...
& ?6 k9 R/ a. Dinber 发表于 2011-9-20 16:34

! ~! Z) u1 g6 k: ^: Q* u唉,唔夠你快。有鬼用咩。
( `4 Y: j6 u6 A( H4 i不過讀書多唔代表識粵拼。依2樣嘢完全冇關係。$ w. X* F' {1 N0 D% Y5 D
聲調有幾難,6聲,用廣東話讀394052或者三碗細牛腩麵就1-6聲齊晒。普通常識。

漫步雲端 发表于 2011-9-20 16:41:24 | 显示全部楼层
你讀完出嚟賺大錢仲勁啦。
4 }' P' @2 Z5 Q! [4 |kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:13

( K" u' F1 t& q1 n. m3 @6 \6 B" C
+ d# [0 K4 V  T; Z4 h% a# X1 q; {/ t% b! B7 P1 e8 k6 |" M

* \  O+ j% A/ G& k) a渣緊兜

inber 发表于 2011-9-20 16:45:30 | 显示全部楼层
唉,唔夠你快。有鬼用咩。
! A$ }4 t4 Z) X' ?( _不過讀書多唔代表識粵拼。依2樣嘢完全冇關係。0 a* g3 D5 `6 S3 Z0 \
聲調有幾難,6聲,用廣東話讀 ...
  ?2 e  w3 W$ Z% b% ?4 ?3 p/ Bkwanyeung 发表于 2011-9-20 16:40

) O& k) i9 Y/ z) g9 Y  s( K
5 @' E, k3 |4 w$ r8 I0 p5 U+ e& m7 Q3 {" D+ F0 u$ X
不過讀書多唔代表識粵拼。依2樣嘢完全冇關係。
1 G3 t# ~9 t$ A  L# Y
頭嗰句認同,尾果句唔認同: P  X' j( k' V/ z9 p
讀書多啲,識粵拼嘅機會點都大啲

kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:47:13 | 显示全部楼层
本帖最后由 kwanyeung 于 2011-9-20 16:53 编辑 & o+ G3 O0 A6 u4 s4 [
頭嗰句認同,尾果句唔認同
. M+ y9 [: O/ O/ f" T6 k讀書多啲,識粵拼嘅機會點都大啲% o& n, a  l7 M& }' ^" X* U
inber 发表于 2011-9-20 16:45
$ d5 }3 w8 g7 z+ L
未必,基本上你有心學同識上網就學到。無需學歷。你一樣可以。2 C8 c( Q, K2 y( h3 A
我識啲人有啲小學程度都識。。當然你話26個英文字母都未識就一定學唔到啦。

inber 发表于 2011-9-20 16:57:54 | 显示全部楼层
未必,基本上你有心學同識上網就學到。無需學歷。你一樣可以。6 Q* r. L3 T# Y* k' v/ Z9 d$ i3 h
kwanyeung 发表于 2011-9-20 16:47
( c+ {0 r5 b5 D0 q2 h. q- }) M
5 Y) |# O2 ~5 h- N
* b6 g4 H( }7 v% t" L
我講"機會大啲"
/ K; m5 `! z0 |4 L2 {0 E8 x讀書多嘅人,起碼可以系 網上同讀書 都可以學(多個機會學)
# X" e; W: c- f9 v9 d2 B就算嗰個人 無心學 但佢讀書多,咁都可能學識
( a! |1 Y7 R8 Y9 r! I% e& s8 B) Z* k# T" h* W
所以點諗都系讀書多嘅人& S6 g6 y7 k0 Y% L
識粵拼嘅機會大啲

kwanyeung 发表于 2011-9-20 17:11:51 | 显示全部楼层
我講"機會大啲"- T* F2 L7 q, ~1 z
讀書多嘅人,起碼可以系 網上同讀書 都可以學(多個機會學)
4 l9 }- Y1 d. L& [: H; W' p就算嗰個人 無心學 但佢讀 ...
# @$ t1 ?+ F2 ]- [% E+ ^inber 发表于 2011-9-20 16:57
+ u( U+ C  M7 k8 F% ~* O: Y
但係以統計學嚟講,基本上如果個correlation coefficent 太低嘅話2樣嘢就可以話冇關係。雖然我唔會話個correlation coefficient 係0。但我相信係接近0 所以照估計應該係同讀書多同小冇關係囉。