[其它更多] 关于大陆睇HK电视 字幕问题、、、

qumjl 发布于2011-9-9 19:47 3289 次浏览 45 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
chanwm123 发表于 2011-9-10 17:16:20 | 显示全部楼层
回复 23# 梦之星际
3 g9 X# Q+ S6 ?8 Q9 \( q% @' U; o

8 T0 V0 I4 T3 o. a+ m3 k" r- o8 W    我曾經試過為一套動畫做一集字幕,由文本到時間軸一個做晒" z# t! Q3 `5 v; T, z4 Z  v
足足做左成日先做好...3 m9 s0 f- ]! E( Q7 v5 x
不過自從個次之後就唔想做,太辛苦了 # f% i6 h- c4 k" A8 T8 R) r  z8 ?
所以我真係好佩服而家既字幕組,有咁大動力去做字幕~

梦之星际 发表于 2011-9-10 18:53:14 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 0 n0 e: Y8 j8 |2 c5 N& }
. Q( g" x3 I2 I3 R) }

6 t% X+ H$ t6 m+ W% ^* ^' C9 N) O    我曾經試過為一套動畫做一集字幕,由文本到時間軸一個做晒
7 J' G, w: j# L  e: i. n- g( W# M8 G足足做左成日先做好.. ...- j% \9 L" R6 y' r
chanwm123 发表于 2011-9-10 17:16
. j* |! s1 x* d2 Y( \& I/ s
嗯,就系罗,剩系个时间轴都系要搞几次先算系OK,太费时了' [1 x! J2 }# [) @7 R7 h' b
字幕组就几十个人一起分工合作,各有各的工作噶 ,甘就可能无咁辛苦,单系一个人做甘多野就真系认真罗命

oolym 发表于 2011-9-10 21:39:39 | 显示全部楼层
楼主,甘你问问岸兄,可唔可以出埋有字幕

oolym 发表于 2011-9-10 21:42:34 | 显示全部楼层
顺带一提,J2 D广告好正

梦之星际 发表于 2011-9-10 22:09:12 | 显示全部楼层
楼主,甘你问问岸兄,可唔可以出埋有字幕
1 a9 R1 [' ~/ _  r; z; Foolym 发表于 2011-9-10 21:39
! V+ h2 `, m/ F8 K7 H

7 k% S: N$ q: z: U5 e) ]5 W+ {按目前黎讲,系无可能的事,问黎都无用

oolym 发表于 2011-9-11 09:09:22 | 显示全部楼层
按目前黎讲,系无可能的事,问黎都无用
$ i8 `* w+ J# R9 U梦之星际 发表于 2011-9-10 22:09

; ?- G4 J  t' ]* x6 B* v8 D5 V+ ^. k4 N; q& a$ v6 U2 S$ M

) n) y" y2 @/ {$ P& c    敢于尝试或者遇到好机会...有发展

梦之星际 发表于 2011-9-11 10:00:26 | 显示全部楼层
敢于尝试或者遇到好机会...有发展
! Q4 @1 N! o! M, f. J: Noolym 发表于 2011-9-11 09:09

2 ]( \1 z, w9 B( p1 H( H& R% `. C4 U4 ^9 e8 I% U( T9 F
哈!你都讲得对噶,楼主可以问问噶,但话你知,机会会好微,如果距愿意发,一早就发左,唔使你地去叫距

heyaosi 发表于 2011-9-11 11:46:08 | 显示全部楼层
回复  梦之星际
8 o% q" B8 b6 k( z% `! d
) c" E1 R/ S. e+ W- ]& Y. C, G; P$ J" ^; g, A4 R  [6 i3 ]
    收唔到J2和16:9翡翠台...
$ r/ [0 A" h# ]' w/ Nqumjl 发表于 2011-9-9 21:40

4 {0 q. ?: L% h9 t: N- p% ~6 \* G2 y

" S* A# x$ X' f6 f, ]    高清翡翠台不是16:9的吗?如果连高清翡翠台都收不了,那只是播翡翠台的吗?能高清吗?

oolym 发表于 2011-9-11 11:50:41 | 显示全部楼层
哈!你都讲得对噶,楼主可以问问噶,但话你知,机会会好微,如果距愿意发,一早就发左,唔使你地去叫距
; ?6 }2 C- Q3 V) t; R+ O梦之星际 发表于 2011-9-11 10:00

1 V% M5 `4 e  X( }/ D1 g: I! F' N( v3 D. a0 P
( {5 e6 G4 X3 V6 W0 j- I
    听你甘讲确实有道理,可能岸兄知家土豆等播客者盗连、盗用非常泛滥...或者甘原因可能导致5发!讲真个句D盗连、盗用、播客者,好黑人憎

qumjl 发表于 2011-9-11 12:40:48 | 显示全部楼层
高清翡翠台不是16:9的吗?如果连高清翡翠台都收不了,那只是播翡翠台的吗?能高清吗?- i4 l+ k/ f: J! Z9 ]# S' m- P6 j, @
heyaosi 发表于 2011-9-11 11:46

/ i: n/ O! @% d: j+ D; L( d, |, n# a0 Y+ R" M! x
# [4 i0 X1 I/ G3 e  V
    系...不过我捻人地讲嘎16:9翡翠台 真系系16:9的翡翠台....  唔似得我地宜家睇屋企睇的电视机是智能屏 标清翡翠台 自己拉到16:9* d; {$ R. _$ a8 d' a# x; i2 A
我讲嘎果个高清翡翠台个logo真系写住系高清翡翠台来嘎.....真系几清噶!   而且高清翡翠台和翡翠台部分时段还会分途广播添

梦之星际 发表于 2011-9-11 13:17:46 | 显示全部楼层
听你甘讲确实有道理,可能岸兄知家土豆等播客者盗连、盗用非常泛滥...或者甘原因可能导致5发!讲真 ...
0 x8 z4 s4 {# u' \( @- o7 M( A! @( f$ ioolym 发表于 2011-9-11 11:50

: }* y: z, m$ z可能系甘都未定,但我觉得系因为要调整字幕麻烦,所以先唔发,因为系外挂字幕,直接传系无法在土豆上看到的,要内嵌先得,内嵌呢家野无咩人会去做,因为好多都系伸手党唔做野,更甚的是复传,如果系标明边个系原创,甘与转载系无咩分别噶,无标个的就真系盗链了

zoechanhy 发表于 2011-9-11 18:53:00 | 显示全部楼层
要用搖控較嫁..!!!