[其它更多] 关于大陆睇HK电视 字幕问题、、、

qumjl 发布于2011-9-9 19:47 3291 次浏览 45 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
梦之星际 发表于 2011-9-9 21:30:12 | 显示全部楼层
" Q* x& ]# ^8 b* a: e# i/ _
都几清噶....清到睇剧集先发现 原来好多演员d皮肤都唔系好好
: H: V7 @! s4 C6 h$ Y( T: m最紧要系睇HDJ 唔大陆那些低B广告插 ...
2 W1 Q. A: E. U. o9 v) yqumjl 发表于 2011-9-9 21:21

) d5 u6 f6 r  U. A; a" A& a听你甘讲,应该系接有线传输的信号了,系有线先做埋啲无聊野,cut台,中要cut到爆格,高清翡翠台原本就系数码讯号,不是模拟转数码来的,直接模拟转数码得翡翠台先系,即系我地用普通标清机顶盒接到噶果个翡翠台,
  m' e' T0 k! H: ~# J字幕方面睇有线有无保留啦,有噶话用有可以调出DVB字幕功能噶机顶盒就可以打开啲字幕啦4 e) w8 b& H6 ?1 {, k
) j1 M  |; l! U
顺便问问,你个高清机顶盒系咪可以接收到16:9翡翠台和j2?

qumjl 发表于 2011-9-9 21:40:22 | 显示全部楼层
回复 13# 梦之星际
5 O3 y/ T6 u7 s9 r% V
* ]$ }8 w. p0 q0 k" K
! u9 O$ J1 K% |5 L0 u! |    收唔到J2和16:9翡翠台...

qumjl 发表于 2011-9-9 21:45:13 | 显示全部楼层
) }& x& \+ n' C- Z
/ F, A1 @! @: r7 e6 u咁HK d机顶盒又系点接入户?

梦之星际 发表于 2011-9-9 21:57:02 | 显示全部楼层
咁HK d机顶盒又系点接入户?& d- C) }- J* Z
qumjl 发表于 2011-9-9 21:45

* R  W: K; z' j( j4 ^$ A% Q/ L% P9 K' E, K. q5 b( n3 Y/ q* L+ `. U
HK噶系机顶盒加室内天线的,接收发射站发射的无线讯号,唔知有线有无更换个啲讯号编码喔,改左就可能用HK d机顶盒接唔到有线噶讯号" u" p2 U6 z0 u9 h

; d8 p2 I4 I# H4 Y; Y* h+ R$ ^唔系噶再睇睇你个机顶盒有无录影功能,将原本有字幕的节目录低,睇睇个原档的编码,同埋距里面有无字幕,睇距有无改过

asd123456 发表于 2011-9-9 22:39:48 | 显示全部楼层
TVB噶免费频道本身系有字幕的,录左再抽距出来就得,除非电视台无提供,甘就无了,要自己做
$ [( [$ C2 l" [7 i3 i' F梦之星际 发表于 2011-9-9 20:47

0 B+ k- Y8 A/ e& m% m9 f; |
" R8 ~" f3 z& p) L+ `* z2 }7 M; U1 e$ M4 M1 v/ U3 [; ^
    當然喇。不過做字幕麻煩~有D人唔想做- -

梦之星际 发表于 2011-9-9 23:10:04 | 显示全部楼层
當然喇。不過做字幕麻煩~有D人唔想做- -
3 }) H$ Z* V/ }- N# Pasd123456 发表于 2011-9-9 22:39

3 \# [4 P" @+ d
' l; [7 K9 f2 n& [3 @) M8 H
) Y. y- W" ?* T嗯,电视台无比噶,我就唔做啦(懒人一个,加上逐个打加调整时间轴,劲辛苦兼麻烦) " ]1 I& L' Z; ]* C; S  }: {
电视台有噶,时间轴无咩错误噶,只要整体平移时间轴就ok,唔算太麻烦

lwj23 发表于 2011-9-9 23:29:41 | 显示全部楼层
唔知咩问题。。。。

netasa 发表于 2011-9-10 01:10:18 | 显示全部楼层
内地有线有出高清翡翠咁好人阿。 我睇比人限住咁睇法都无咩引啦。 几时有J2我就帮趁下有线高清啦。

fasfas123 发表于 2011-9-10 01:30:15 | 显示全部楼层
區域所限, 內陸會篩的+ }( y7 t5 w0 e
C兄你係硬9會員嗎??? 如是請PM 我

chanwm123 发表于 2011-9-10 14:15:37 | 显示全部楼层
回复 10# 梦之星际 - h  Z2 x) @% \/ z; O: E7 \  ]8 n2 s8 |
; B  J( C4 ?6 U6 \6 z/ n
自己做?太高難道吧!

梦之星际 发表于 2011-9-10 15:54:53 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 * P7 V! Z4 ^* ?8 V
. w& R$ f, `, Z$ B6 _
自己做?太高難道吧!  F& |) e  j$ }$ F9 u5 o
chanwm123 发表于 2011-9-10 14:15
2 F& X& w: R6 E" [
+ {7 q$ Y7 }3 N$ Q& ?4 L( K
嗯,对我呢啲懒人黎讲,难度真系极高了

ngezim 发表于 2011-9-10 16:25:24 | 显示全部楼层
内地根本看不到这些台
5 v2 r! Q( ^$ ?6 a) J; ^话说有好半年没看过电视了