[每日闲聊] 我想升级下台旧机,唔知有无乜野硬件推荐?

迪格斯 发布于2011-4-30 21:56 4341 次浏览 62 位用户参与讨论     [复制分享主题]
vskenying 发表于 2011-5-2 22:22:58 | 显示全部楼层
優化大師d測試結果唔多可信囖* j' f( ^, A, G
漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:19

6 p' J5 G" e  k" c. k4 S5 x% W: R8 d* [5 a
8 f( f9 o  C$ W5 |; r! ~
    唔繫好專業貪方便.

漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:27:42 | 显示全部楼层
唔繫好專業貪方便.
( ?6 a" I) ]) o  |# cvskenying 发表于 2011-5-2 22:22
1 z2 k4 p. T. m* f

: g9 B8 p/ ~4 @
3 i5 u4 _: j# b# d    & y( O1 P) b% K* M( n8 U3 O' N
跑一下3DMark06吧
% {, c( w+ d3 V9 D1 v我台廢機有11000分

vskenying 发表于 2011-5-2 22:31:12 | 显示全部楼层
跑一下3DMark06吧& Y4 E7 ?- A4 v  _) s
我台廢機有11000分
. v" ^. `" W9 r/ ^7 A% K5 ?% I漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:27

' G9 f6 S( g3 A9 ]  J- E: n0 h$ V: n4 [5 J- O8 b" |- f9 ^1 W
& {8 p; a8 ^- o+ k0 M7 }" K7 r
    果個唔繫針對顯卡嗎?

漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:35:12 | 显示全部楼层
果個唔繫針對顯卡嗎?0 b' i, D% v. B6 K: a" W# J6 U
vskenying 发表于 2011-5-2 22:31

' E2 Y! R; T2 S4 C5 s% A3 [" _! _. [7 d- ?' t2 W
9 H' L9 Q8 d4 L; k  l9 Y

. r. w1 @4 ~4 s" J  f9 `, L8 PCPU同顯卡都針對...我嘅就系顯卡拖後腿 CPU得分4500幾

vskenying 发表于 2011-5-2 22:50:23 | 显示全部楼层
CPU同顯卡都針對...我嘅就系顯卡拖後腿 CPU得分4500幾
. @! f9 Z6 O* ]! A/ D( i- d9 R漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:35
. P6 C0 ?" J8 k% y* @* F7 O

( G$ A% n& P. o8 `/ b9 g' k3 Q4 D: f9 k: Z
    我嘅都一樣系顯卡拖後腿,年底先至換暸,到時460應該都該降價暸吧.

漫步雲端 发表于 2011-5-2 22:55:40 | 显示全部楼层
我嘅都一樣系顯卡拖後腿,年底先至換暸,到時460應該都該降價暸吧.0 C- N0 R; P) d" T: i1 \$ l& O
vskenying 发表于 2011-5-2 22:50

' A' ~* |( S  W6 ?! E/ h0 a; E3 S& Q4 E1 }4 C9 ~0 J/ p
  @8 G% G- `* N6 p
    % @4 W+ A$ H9 n3 E0 w% z- l
我張系8800GS...不過都夠用了
6 \' o' g+ ]& U2 k! w8 Y7 O有錢都升級CPU先

yumegen 发表于 2011-5-2 22:57:51 | 显示全部楼层
别用微星
' \/ m: a4 q: |. T1 T# _4 ?后悔啊我

alexhus 发表于 2011-5-2 23:07:40 | 显示全部楼层
我又繫覺得I5配ATI5550或GTS210同集顯無乜分別,又增加功耗.不如先用集顯,遲D有閑錢再加塊GTS450或460好過,I ...
/ s3 E$ y4 x0 N% bvskenying 发表于 2011-5-2 10:07 PM
- O1 b3 T3 [, R, J* o' s/ A

+ S. a# `2 K2 ~, r3 _2 [* n' e+ a7 |& Q# z+ o
    而家I系真系好高性价比。。。你噶Q8400就少咗D性价比。。。。

vskenying 发表于 2011-5-3 01:57:46 | 显示全部楼层
而家I系真系好高性价比。。。你噶Q8400就少咗D性价比。。。。- h+ T9 @* h6 ]( o0 p
alexhus 发表于 2011-5-2 23:07
0 L0 ~1 V6 U  o6 s, T

5 v! Q- i! F3 F4 ]" j5 p- S7 i6 _1 A4 ~3 c& P
    但我起碼唔駛一下投資甘多咯,再用個三兩年都唔會太慢.

netasa 发表于 2011-5-3 08:11:53 | 显示全部楼层
SATA3应该技嘉主板度有驱动啩,我未用到,机械硬盘都系5.9,只有SSD固态先可以上7.0以上,我系直 ...: e; X( D* |: @" P
alexhus 发表于 2011-5-2 10:57

, b4 u4 i* p' q" `7 y: W
# {0 q' E* X7 K% {/ C4 a1 k9 P2 t3 F# V
    果个SATA3係在下搞错左插错左2嘅接,换番之后速度快左唔少(白色插口)。不过分数无变到!原本以为黑盘会好吵,不过原嚟係好静嘅。以前用希捷多。 DELL嘅显示器我觉得係比LG好,我讲亮度唔系白屏。不过我夜晚用可能习惯暗一点! 5.1果日同朋友去参加太平洋活动,310入手左块映泰嘅H61MH唔知抵唔抵,感觉上块板全部都係旧技术,除左支持新I系列U之外其他无咩特别。宜家就好想知新I3带果个GPU究竟有几劲。好决定配唔配显卡落去。 砌多台8奶机!

alexhus 发表于 2011-5-3 08:24:35 | 显示全部楼层
果个SATA3係在下搞错左插错左2嘅接,换番之后速度快左唔少(白色插口)。不过分数无变到!原本以 ...
5 }) r: \5 m2 P& k" P7 b3 H, A1 K/ q6 Fnetasa 发表于 2011-5-3 08:11 AM
# N- F" M5 l, g" T2 E6 v) b

5 E' ^$ I2 F8 R; H/ j7 e1 F) d: R其实唔系用SSD固态就冇分别,我SATA2硬盘都插上SATA3接口啦。黑盘发热就发D,不过稳定。。。如果钟意暗点就设置其他模式,电影模式暗点,有几个预设咗噶模式可以选择。映泰只可以讲性价比好D,不过主板都系用技嘉好,以后麻烦少。i3噶集显相当于HD 5450,如果唔玩游戏就唔驶装独立显卡啦,我噶i5 2400一样都系用集显,如果想装显卡,i3 最高可以带得起GTX 560Ti,人地话噶。。。

asd123456 发表于 2011-5-3 08:41:14 | 显示全部楼层
睇人介绍的路过`