[每日闲聊] 我想升级下台旧机,唔知有无乜野硬件推荐?

迪格斯 发布于2011-4-30 21:56 4329 次浏览 62 位用户参与讨论     [复制分享主题]
迪格斯 发表于 2011-5-1 10:12:39 | 显示全部楼层
连TDP系咩概念都未搞清...
4 Y/ p% Q) \1 I- X- }" i- W6 j, bmurphy 发表于 2011-5-1 08:34
( l' }; v" z* L7 ~. H
系阿,无详细了解。。。点解一定要搞清楚

alexhus 发表于 2011-5-1 10:19:50 | 显示全部楼层
系阿,无详细了解。。。点解一定要搞清楚+ d9 |- A- a8 p
迪格斯 发表于 2011-5-1 10:12 AM

# }0 X3 u# O' ?  R8 i% Y1 d/ }4 c( l1 I1 Q9 v( q, F- X

R# f6 P; r' Q" O7 P4 n, V    可以参考下我噶配置,我噶系i5 2400。。
* G0 D2 X4 N/ Y: `* x9 d9 M$ |3 Z# c+ l  Y( ^  ]( `0 _8 q

迪格斯 发表于 2011-5-1 10:21:05 | 显示全部楼层
佬实讲,我觉得宜家嘅I3I5 CPU真唔多值得买,一个字贵!! 迟下一定降,特别AMD新U出场。宜买唔抵!如果一定 ...
3 i9 C  W/ O" [6 Anetasa 发表于 2011-5-1 03:48

) }3 y! J: N4 Q  _唔知amd个新u几时出,过1个月都唔知出未,到时再升级都得,因为唔急的,反正依家呢個amd4000+我都勉强够用了。想清楚又真系,h67的主板仍高价中,过段时间估计降价,而且又成熟啲添。。。amd我唔係话拒唔好,只系感觉主板同u的功耗很犀利,不知不觉就变成一笔钱了。。。如果有x6 1035t卖,我估计都会考虑的,因为我见拒只有95w,但1055t就变成95或125w了,这个我很不清楚点解会有2仲功耗出现。。。

alexhus 发表于 2011-5-1 10:23:44 | 显示全部楼层
如果你用GT 210显卡就唔好买了,因为二代i5集显已经有呢个性能,可能仲高D。。。

alexhus 发表于 2011-5-1 10:25:45 | 显示全部楼层
; ]0 l* e3 J( v
唔知amd个新u几时出,过1个月都唔知出未,到时再升级都得,因为唔急的,反正依家呢個amd4000+我都勉强够用 ...* Q+ D  i( I% f! G7 u/ K+ [
迪格斯 发表于 2011-5-1 10:21 AM
$ q& H( C. E9 Q+ Y9 }+ }1 P+ |

! A8 R1 z1 R* n6 j+ T
8 A/ Z- K$ F6 S' N$ d" a6 @- c    我唔建议你买H67,买H61好过,而家技嘉HA65M-D2H-B3一样有晒H67噶功能,SATA3和USB 3.0,仲有阵列都有,所以H67根本冇优势,要就上P67超4X,唔系就HA65M啦。。。
" `) f3 r0 `" i4 b$ e( p  o3 w! m+ o( O: n
我唔睇好AMD推土机,竟然用反超线程,明显单核比人地Intel弱先用几个核心共同完成。。。

迪格斯 发表于 2011-5-1 10:26:32 | 显示全部楼层
微星 H67MA-E45 此板有集成显卡输出了, 报价850左右
6 l! B7 W# |) {; s说真的 不建议i5用低端独显 hd5550的性能跟i5集成显卡 ...1 D1 U( G8 b2 b  o# x9 G
ConvoyChan 发表于 2011-5-1 09:33

. q# J/ D* E; j9 A* P如果系咁我干脆等一段时间,因为依家呢個主板集成的我都够用了,系n68pv(7050)几年前的板载显示。佛山微星代理都未有此板,我仲系拒度上网查畀拒睇,都係过一阵再换了,反正不急。。

迪格斯 发表于 2011-5-1 10:29:48 | 显示全部楼层
宜家个套LJ几时丢啊!半卖半送我啦!- b) ~" Y" ^6 A' K/ |9 k& C5 N
tandong 发表于 2011-5-1 09:43

) W7 Z( g* c% h2 n( {0 L我会要来做下载机阿,將个20g+80g摆一齐做,反正还有一个旧机箱摆系度,费事成日开新的。。。

迪格斯 发表于 2011-5-1 10:31:27 | 显示全部楼层
我唔建议你买H67,买H61好过,而家技嘉HA65M-D2H-B3一样有晒H67噶功能,SATA3和USB 3.0,仲有阵列 ...9 X. _& W" x+ `/ q( t- Q
alexhus 发表于 2011-5-1 10:25

: s) O0 O) l0 U3 e% p$ H' ?咁我都留意下呢块主板先。。。

alexhus 发表于 2011-5-1 10:32:21 | 显示全部楼层
我会要来做下载机阿,將个20g+80g摆一齐做,反正还有一个旧机箱摆系度,费事成日开新的。。。
. q5 t  ?9 [7 U: n/ [0 ~迪格斯 发表于 2011-5-1 10:29 AM

Z1 S" y" u# r3 I) w! A/ ?
- p: U4 w" P! l+ q  Q$ `我部旧机唔浪费,直接升级E5800+G41俾屋企人用。。。
% \' O0 L. ^' Y8 f( `& m7 E) Y+ U. {; ^, j& c' C
原来噶3000+同N61就摆番落盒。。。

alexhus 发表于 2011-5-1 10:32:59 | 显示全部楼层
5 C! B, ^& @# i# e
咁我都留意下呢块主板先。。。
6 j/ u( g  J/ g( A) G迪格斯 发表于 2011-5-1 10:31 AM

0 @+ C: D9 C* [9 _; C8 [% m; s6 e4 ~. x7 \$ R/ k  I

2 p+ @5 g; {' f/ k    我而家用紧,价钱大概760元成本,我780元买。$ K( G7 r6 ], u

( k$ M; _) w, {
3 Q3 P( T- w! s% v9 ?% m; yCPU: i5 2400) U/ h+ f; X) N
散热器:酷冷 S2002 G/ F2 y1 F6 g4 v, j5 c
内存:Kingmax 4G DDR31 p) q: S1 m+ A$ k* o
光驱:先锋219CHV% `/ l+ h% K0 \5 r% y
硬盘:西数1TB蓝盘+1T西数 EURS
% N+ q7 e6 p% T4 @3 V8 u) E# t主板:技嘉HA65M-D2H-B3: P3 ?5 ]* m' a; D! y, Q# p9 A# `( a0 L
机箱:伟训 龙翼战士
1 B7 Z" g$ j3 A6 y9 Y电源:昂达600至尊长线版(呢个系奖品,唔用就浪费,建议用康舒 IP 470)/ T' e# N% v% S( P. e
显示器: DELL U2311H

迪格斯 发表于 2011-5-1 11:58:23 | 显示全部楼层
我而家用紧,价钱大概760元成本,我780元买。1 I) V9 }, \! Y$ n9 E

, g$ B9 b' I1 Y& D+ r8 b/ Z/ b) m/ f: ]2 z* P
CPU: i5 2400
0 S% Y) Q6 \. q散热器:酷冷 S200% [& h. @& ^' J$ S
内存:Kin ...
0 d) ]2 ]4 q' g3 |1 m+ ~) Jalexhus 发表于 2011-5-1 10:32

2 Q6 V* E; p9 q! z0 i9 r电源,光驱都係买左2,3个月,电源都係昂达滚珠600但唔知系咪长线的,主板我原来都想用昂达,但系好多人话唔好,但07年底裝的主板都係昂达,无出现过重大缺陷,只系耐中会重启,台机用到依家都未整过,但之前的磐正就整过了,甚至爆电容,烧过cpu。

alexhus 发表于 2011-5-1 12:24:54 | 显示全部楼层
电源,光驱都係买左2,3个月,电源都係昂达滚珠600但唔知系咪长线的,主板我原来都想用昂达,但系好多人话 ...
) g% ~& a2 F% N迪格斯 发表于 2011-5-1 11:58 AM
. V5 \8 `9 L: r: `! f

: v2 f$ }5 x0 G6 p6 i9 ?" }: C
4 W* V  }; Q; F0 U$ K: @! Z    都系用技嘉啦,之前我都系用昂达,而家都系技嘉好,昂达出问题太多啦。。。我噶昂达滚珠王至尊版600长线系活动奖品先将就用下。。。