[I T 资讯] 硬盘盒的选择2.5定3.5寸(用作数据备份之用)

aaron81 发布于2010-12-16 21:54 3809 次浏览 39 位用户参与讨论     [复制分享主题]
netasa 发表于 2010-12-18 07:25:47 | 显示全部楼层
我用硬盘盒是主要贪方便,其实可以直接拆机箱作从盘拷东西!' {# t: o+ k' g" S& p2 P( D
1T用两个500G硬盘组阵列??这是乜概念
1 c  k1 ]6 }& R: L; f6 `4 v唔 ...+ C$ [) o3 X* \
aaron81 发表于 2010-12-17 23:24

$ ]! F" B2 f- L0 ]2 c$ n( S; T. B) W' }8 T

. {* b9 X- U$ q0 b% A    阵列就要睇你块板支持唔支持了,你原嚟个硬盘有几大,如果按我嚟讲,我会接3个500G硬盘 1号为系统专属 即係1同2先组一个阵列(或列阵)0定係1型就唔多记得了事旦就得,之后第3个就同1+2嘅组R5型,即係1T总容量实际只用到500果种,咁样即使事旦一个硬盘坏左,换过新硬盘落去D数据都可以恢复番。就唔使怕无左D数据咯。当然平时唔用就唔插第3个同第2个都得。8 c% B1 z- f# E; @0 b

2 `& H, p  E8 k; A" p放在机箱里最安全,唔怕意外,又唔使用外接电(变压器)。有尘无所谓,唔影响嘅。 再讲宜家有D用在电脑机箱嘅光驱位嘅硬盘盒卖,可以快拆硬盘仲有电源开关及安全锁,有D仲带埋读卡器添。用果D米解决问题咯,虽然咁样可能会贵点不过一牢永日,可乐而不为呢。

迪格斯 发表于 2010-12-18 09:26:27 | 显示全部楼层
依家买硬盘系米好平阿,我估计都就快要入多一个盘了,但总觉得依家的硬盘唔稳阵,无啦啦就坏了。

kyo1983 发表于 2010-12-18 14:25:11 | 显示全部楼层
直接装入电脑入面唔系好D咩?

wjr5200 发表于 2010-12-18 23:28:30 | 显示全部楼层
阵列就要睇你块板支持唔支持了,你原嚟个硬盘有几大,如果按我嚟讲,我会接3个500G硬盘 1号为系统 ...0 k% u! X+ |9 m- p6 D& e
netasa 发表于 2010-12-18 07:25

$ Z/ O5 Z- D' G8 ~6 h. C4 B5 \# k1 S( |4 I/ p( f/ [# ^- j! q

+ U$ h1 I/ e% D+ r* f. j    一劳永逸,完了

Kivat1991 发表于 2010-12-19 08:52:16 | 显示全部楼层
直接装入电脑,一日转到黑,寿命大减啊,1T蓝盘系王道,1T黑盘SATA3速度快(不过要睇你主板支5支持),日立感觉上无咩货源,希捷太多门事件啦...

ttsti 发表于 2010-12-19 14:17:04 | 显示全部楼层
硬盘什么门事件根本不必理会,市面以加都是ST WD HT三个牌子,间间厂商一年都坏不少硬盘,如果间间都有门事件就吾使用了?SSD又怕读写次数,光碟又怕读吾出,甘多怕就吾好用,用反自己个脑记住就最实际..

aaron81 发表于 2010-12-19 14:21:15 | 显示全部楼层
逛左一日~几个电脑卖场,竟然原来好多货都缺的!

aaron81 发表于 2010-12-19 14:22:32 | 显示全部楼层
硬盘什么门事件根本不必理会,市面以加都是ST WD HT三个牌子,间间厂商一年都坏不少硬盘,如果间间都有门事 ...
# V) I+ k4 q* h) R+ z9 D9 mttsti 发表于 2010-12-19 14:17

& Q  V  s; ]; |" n, e( G! I! Q& n这个的确是,运气好重要!

最爱粤语 发表于 2010-12-21 14:56:27 | 显示全部楼层
我还是觉得西数黑盘的好,

chen2010 发表于 2010-12-22 05:55:17 | 显示全部楼层
个人认为用2。5寸好点!

kane2010 发表于 2010-12-22 22:08:02 | 显示全部楼层
BUFFALO 3.5" usb2.0) Q+ i6 }' {8 i, o) N
超寧靜而且有加速3 C5 d& j' M6 b4 b/ D
最重要是穩定而且有散熱風扇

samuel-x 发表于 2011-4-27 17:24:00 | 显示全部楼层
硬盘你即是建议西数,esata这个接口点用,是否要拆机箱那个接口
( j% B  Z( r! x4 Z, Y硬盘盒有乜牌子推介?