[动漫讨论] 勇者傳說~~~入來比小小意見

help6288 发布于2010-10-11 11:50 7795 次浏览 72 位用户参与讨论     [复制分享主题]
ConvoyChan 发表于 2010-10-12 13:16:59 | 显示全部楼层
5系呀....我想下片源姐( \) @$ \' a) b, x! ]: I/ K9 f
想问下你有无WMV9版既特典????, v$ e/ U. {" \$ Q
help6288 发表于 2010-10-11 05:28 PM

9 `2 |# u; E* r2 O3 o8 f+ x* H+ a- ~$ P1 R: A5 _/ }  n
: f7 @+ i+ n( ~3 R1 G8 }4 O
   8个特典 5知有冇少

help6288 发表于 2010-10-12 14:46:34 | 显示全部楼层
8个特典 5知有冇少2 A+ T# G" p) e( `- d
ConvoyChan 发表于 2010-10-12 13:16
3 E1 @5 w$ v$ h# v' v

/ c; I6 ~* _- Y9 Z, ^- N
( g: P, L1 V2 @5 B) I' o    影像wmv特典应该无少到 1 a4 e5 r" |& f: L3 l5 f) T$ @
5知winny仲可5可以下载番呢 下5到既话可5可以帮手上传一下比我 * J. Q% j  m/ @2 Z

' m2 M) H% N. k6 W! \& I0 q, y# t& k7 T( q
PS:仲有19個bmp档都算特典

ConvoyChan 发表于 2010-10-12 22:01:01 | 显示全部楼层
影像wmv特典应该无少到 7 @8 `1 V: ~# N
5知winny仲可5可以下载番呢 下5到既话可5可以帮手上传一下 ...: v' k- p4 j1 g+ r
help6288 发表于 2010-10-12 02:46 PM
% r% P) b$ W, L! g

/ n; V5 f3 L. c5 S! q2 S4 j隐约记得tora.to上面有源的 用有关关键字搜下喇 再稳5到我就系求档区恭候大驾 哇哈哈哈哈

help6288 发表于 2010-10-13 00:49:23 | 显示全部楼层
隐约记得tora.to上面有源的 用有关关键字搜下喇 再稳5到我就系求档区恭候大驾 哇哈哈哈哈
# a! K8 j0 C, ~3 N- lConvoyChan 发表于 2010-10-12 22:01
. Q! _+ f3 r9 O, y& Z
$ ^: d5 t* n8 |7 {
  _+ |" H" D7 k: v' l. S
    我再搵下.....tora上面既系xvid版既特典.....wmv编码既好似剩系得winny先有
$ C0 l! ^7 b$ v! v
8 o2 w/ j3 O7 {" N# A- h" O原来甘岩两个版本都有8个特典
  x6 c+ q5 x. A% L! r8 M" J2 C  j, x8 S
你再睇下你既系xvid定WMV编码......

netasa 发表于 2010-10-13 01:13:26 | 显示全部楼层
我嘅意见係,睇你有无耐性咯! WMV果个好明显係RIP果时就做过“手脚”了,如果再二次番工质量一定唔会好得去边,当然你就咁封MKV应该无问题,不过事实上我都觉得係偏暗,色调偏红同黄!当然旧片要求唔好太高!
* N) \( h7 m& _6 E4 O/ b! Z讲番正题先,我简XVID或DIVX 不过唔係264核心嘅 MP4AP就得了,AVI封装,之后再用软件调着色。当然咁做真係好浪费时间,不过旧嘅动漫就係咁,日本出BD同样都係要重做“脚本着色”同埋光源!' t( B6 L9 \7 o8 Z" N1 Z

5 J% B: t2 w9 X0 P- [题外话,之所以上面嘅淡色,WMV嘅正D,除左滤镜应用嘅唔同之外,仲有色係嘅应用都唔同。前者係按DVD原有状态RIP出嚟而DVD应用于家电播放,定义嘅色系或讲“发色数”同后者好有区别,而者对于光源嘅控制有下定义。简单嚟讲係对白平衡嘅定义不同,就好比如动画中嘅白色与动画中阳光嘅用色,你话係否一样呢?!其实只要用TMPGEnc依个软件轻微调一下XVID果个,也就有比WMV更正嘅效果!你可自行动手试试。# H6 Y6 w+ j( q, g. _6 \! m

l1 ^" X; ^% i6 n% l" w  d& J/ j' MPS:第一二张图有点邪恶,不过可能係我自己有点邪恶!不过我喜欢。

help6288 发表于 2010-10-13 09:21:15 | 显示全部楼层
我嘅意见係,睇你有无耐性咯! WMV果个好明显係RIP果时就做过“手脚”了,如果再二次番工质量一定唔会好得去 ...# ]' r# b3 Y+ R0 z& O' ]' |
netasa 发表于 2010-10-13 01:13

' n9 O7 `$ E# z) V5 t& f" P" h  x1 s" P0 m; {
% Z. |( W- O: M
你真系评论得好详细.....    # f" d, ]+ \1 J. l* y6 x
TMPGEnc 呢个软件对影片调色果阵......系迷会二次编码再输出.....对细节影响大么???
- Z2 B) k  p0 C# ~$ d& B4 G$ ?2 `
9 B/ |6 i0 z. d! s: ?  AXvid 版本在播放时很多时候不顺畅.....画面好似慢慢一格一格甘拖住过...甘系迷码率5够????....叫"掉帧"????   有无办法解决???? ! R+ B- [2 O5 z8 X: U3 W- j
(我乜都5色...勿见怪...欢迎赐教)
( M0 ~" j# T5 {& q
. R; X- }0 u, p8 S# A. PPS:第一二幅图我系特登的.....看来D人太开放都见惯不怪了

ConvoyChan 发表于 2010-10-13 12:20:36 | 显示全部楼层
我再搵下.....tora上面既系xvid版既特典.....wmv编码既好似剩系得winny先有
4 ~3 y$ K) n3 V' w- a4 \" c% Z/ t, x5 r+ `2 t0 R% Q" H, O& W
原来甘岩两个版本 ...
% w7 v; \: R% U1 k! Nhelp6288 发表于 2010-10-13 12:49 AM
) ~# K2 [4 n) d
/ J0 u! C3 n# H! Q3 j1 W
% F4 \, t  v0 F3 @
   晕了 我就系tora度拖的 睇来我记错了 其实要淡色冇切边吧 颜色浅忠于原版我比较偏向片源同dvdiso完全一样 由播放软件实现你想要既效果

help6288 发表于 2010-10-13 12:29:51 | 显示全部楼层
晕了 我就系tora度拖的 睇来我记错了 其实要淡色冇切边吧 颜色浅忠于原版我比较偏向片源同dvdiso完 ...( Y/ }4 n% m+ D; ?
ConvoyChan 发表于 2010-10-13 12:20
$ H* c! }. J; x5 K/ k5 c% ~

4 v" E/ t, ^6 c" m3 Q5 Z  ?# k0 H1 {  i* y. T' P+ D
    哈哈.....原来你既都系xvid版
3 z' U+ D7 [3 ]7 }  l我都系未收住啦....最近出DVD重制版...睇下有无人放流先
7 ~6 C; O6 Z; J! l5该晒你

ww8811736 发表于 2010-10-14 08:08:56 | 显示全部楼层
以前很喜欢的动画,还有勇者王...

netasa 发表于 2010-10-16 09:00:54 | 显示全部楼层
你真系评论得好详细.....      A8 y% {. R$ M( n
TMPGEnc 呢个软件对影片调色果阵......系迷会二次编码再输出.....对细 ..." C; ?& _# ~* @; B0 b5 G5 F: G
help6288 发表于 2010-10-13 09:21

/ I% m% L; I7 t& t& o' a
; R& d7 h5 ]$ a! z/ u6 f4 n$ V* ~0 [" L1 o3 L
    动画用二次压,其实无太大必要。如果有剧烈动作场面就须要二次,一般不用。按宜家电脑能力,压一集应该好快了,当然用264内核就慢好多。XVID注重嘅係调压制时嘅色彩调整,之前讲过要出嚟效果好,色好重要。关键在于MPEG2嘅解码要选好!想色彩更正就要调埋光源,而最好嘅方法就係加载合适嘅滤镜!外国有唔少嘅WMV都係加滤镜DVDRIP出嚟嘅。你会发现果D文件都唔会有背景白光,我地称之为“漏光”或“过光”现象,在CRT上面睇影响唔大,不过液晶上面睇就会好差了。   至于一格格咁拖慢应该係解码问题,所以设置一下解码或换过另外解码方案! 所以主张压片时唔好用太多其他嘅进程。
6 p1 B2 u% e3 r9 q5 T
& y4 h& x- T/ |' ^% G关于二次编码,你首先要搞清楚概念。 正确理解係“有损质量嘅再一次或多次编码过程”先至係二次编码。并唔係再编码多一次就叫二次编码!无损质嘅编码过程几多次都无所谓!  关于用TMPGE,若然首次就用MPEG2编辑之后保存为相同嘅MPEG2就应该唔会有损失。如若你先转别的格式或之后保存为其他格式就肯定会有损失啦!当然是好是坏都係要睇出嚟之后嘅画质与容量嘅比例啦!搞到BDrip咁大,画质都唔好嘅果D就叫白做啦!!

help6288 发表于 2010-10-16 11:37:07 | 显示全部楼层
动画用二次压,其实无太大必要。如果有剧烈动作场面就须要二次,一般不用。按宜家电脑能力,压一 ...) i+ w, X" i& e1 W3 D$ @
netasa 发表于 2010-10-16 09:00

4 \! |; _, J. Z* W( J# e+ g$ j+ F' s. ?# l! W
原来用TMPGEnc调完之后都可以唔会有损失....不过5知系迷只限制于mpeg2....得闲要用下先得
% x; b& f0 D( U9 `0 [  x' ^: {0 g
等我试下解5解决到一格格拖慢既情况先....因为我都用左4种5同既播放器都系甘...
& O3 Z. h* J6 N. w: o% p* KPS:你未答我甘系迷叫"掉帧"....上网看了看还是不明...哈哈...没有实例+ v7 T! N8 g" k8 v( T% [" ~
+ g6 f% S8 B, i1 v7 S

$ I$ `+ S& ^  n9 Q1 A6 d
' [* _. r& Y; z, a2 |. s1 P
6 T: K! h7 u7 B$ F特别一点..."无损质嘅编码过程几多次都无所谓!".....甘真系有可能吗????  5系话转编码一定会有少少改变咩???

yuk922 发表于 2010-10-16 13:25:10 | 显示全部楼层
wmv好d喎....雖然有cut到畫面, 但都唔係好多....唔仔細睇幾乎睇唔倒=.=/ y( A1 q4 L. {6 g& U( K  y3 O
haha