[I T 资讯] 我的一个希捷500g盘前2天不知不觉间没了

迪格斯 发布于2010-8-10 08:04 3684 次浏览 49 位用户参与讨论     [复制分享主题]
Kiver 发表于 2010-8-10 23:16:08 | 显示全部楼层
我呢個希捷320G應該都不久於人世了
% h+ J. V+ z2 O! L, ]; `0 n慢步云端 发表于 2010-8-10 17:38
6 h3 U7 K5 z; x6 |  n

- s7 {6 L" X  ~% w7 r7 a
2 r, @! G1 w6 X9 x/ j    CrystalDiskInfo% |! F  z' [* N# z& X5 w7 x8 K# {
. b. d/ O9 K$ N$ |/ M+ c% N
建议使用这个软件查~~

Kiver 发表于 2010-8-10 23:16:38 | 显示全部楼层
我呢個希捷320G應該都不久於人世了
. g" j, z: m4 {1 c8 U慢步云端 发表于 2010-8-10 17:38

2 b7 x! S4 R5 G* K  |4 H/ m8 E& |. x! W

, V. O9 E% D8 t- T    坏道也太多啦吧
- K  f# I/ L3 h" a% H! p1 ~
& N; u5 S1 u8 `5 I1 m; D8 d同时电磁线圈都已经老化了~~

漫步雲端 发表于 2010-8-11 01:35:21 | 显示全部楼层
楼上的7000+个小时就这样了,真悲剧
, Z2 Y5 c7 Y) i. O" l4 |kevinchan 发表于 2010-8-10 21:38

. o# N  t8 T4 c: ~7 ?1 Y- l' p$ b9 q; ^: q* i# ^4 N* ?# [

" `' W: f$ a# b; f* W的确好悲劇 用咗唔夠一年

漫步雲端 发表于 2010-8-11 01:48:49 | 显示全部楼层
CrystalDiskInfo
/ `$ w1 {  D' B/ \2 g2 \0 I% W/ u8 [2 }# M' E* H6 p) s& d6 C. i
建议使用这个软件查~~  _4 o( k; x  O% ~9 {$ \
Kiver 发表于 2010-8-10 23:16
3 A4 y! e/ U8 t6 K) e( o# _
% D6 A0 R1 M& e
剛剛查過了 黃色警告= =】/ k7 {/ K. I( |5 _. J) F5 ?

+ A6 e+ C5 H8 K# h 1.jpg

漫步雲端 发表于 2010-8-11 01:55:05 | 显示全部楼层
坏道也太多啦吧
1 `8 A, K* ~9 N, V( u  A. M1 V4 d4 Z+ S  d
同时电磁线圈都已经老化了~~0 `& P& D0 z6 ~/ {
Kiver 发表于 2010-8-10 23:16
" A) |# Q( s8 m+ I2 F. ]

7 x1 S" X1 E/ e6 O2 C' ~) ~/ \! P7 |) |! V1 l4 e
嗯..仲要係物理壞道在磁盤開頭30G左右嘅位置 不過已經將個部份空間屏蔽咗但是遲早一樣係會壞

kevinchan 发表于 2010-8-11 01:56:48 | 显示全部楼层
的确好悲劇 用咗唔夠一年
4 B: U. M6 q4 [. y) |; W: G) ~. l) f慢步云端 发表于 2010-8-11 01:35

' }) h; l5 V2 E# h$ ~6 ~# G. K% r( E7 A+ y& m' w5 P, D
6 V: r1 v  f# f! B& y. L
    我之前个160G可能因为经常断电搞到神神地

漫步雲端 发表于 2010-8-11 01:58:25 | 显示全部楼层
我之前个160G可能因为经常断电搞到神神地1 ?! [$ t  N) a) G6 f1 y
kevinchan 发表于 2010-8-11 01:56
* N$ O" f2 f* X& m/ c% C
( W& O) t  z) [- e. X+ h
* `  U3 {. |8 G" d) o
經常斷電= =!咁梗係壞啦

迪格斯 发表于 2010-8-11 02:24:49 | 显示全部楼层
有没有开启SMART功能?
/ v' f' M  c7 LKiver 发表于 2010-8-10 23:15
9 X* U* m. @- L6 [' I% H5 c8 k
+ d" w6 {6 V/ T8 a5 t# J9 G
乜野系smart功能啊?我唔知道哦,呢个盘我原来用开的,关机之后就检测不到了。。。。

迪格斯 发表于 2010-8-11 07:42:24 | 显示全部楼层
唔通楼主嘅500G系11代嘅?我旧年都有个500G,同你一样,明明一直都好正常,第二天开机就点都仍唔到盘,冇办 ...
# s. d1 g5 S* L8 h  r5 F  Tk1s2f3 发表于 2010-8-10 22:22
; G# Q; U: g' U6 i0 N' P
旧先我看过个硬盘,原来真系11代的。。。。。

kc123kc 发表于 2010-8-11 13:05:56 | 显示全部楼层
咁睇黎,应该无得救啦...节哀

迪格斯 发表于 2010-8-11 14:19:38 | 显示全部楼层
估计系电路板短路所致,但送修的结果是换过另一个修好的,数据当然就无了。。。。

kevinchan 发表于 2010-8-11 14:35:21 | 显示全部楼层
即系话数据肯定无晒?咁咪好惨