[I T 资讯] 我的一个希捷500g盘前2天不知不觉间没了

迪格斯 发布于2010-8-10 08:04 3686 次浏览 49 位用户参与讨论     [复制分享主题]
正常关机之后个硬盘无缘无故没了,开机自检唔到,已经试过用其他插槽试过,电源线用了其他可用硬盘替换过,用耳朵贴近,但听到硬盘的碟片在转的声音,但无数据输出,问下大家有无呢种现象出现过,是不是电路板坏左?定系其他原因引起?系统是winxp。      另外有一个硬盘开机的时候有时都自检是none的,但进入系统就检测到,试问系部电脑主板问题还是就快坏的迹象?

已有(49)人评论

kevinchan 发表于 2010-8-10 08:07:28 | 显示全部楼层
9 t5 d3 Y' `' X( @" [0 |% N6 K8 y& I3 x4 f6 U5 ^( |
有无试过主板跳线恢复出厂设置?5 C* t& H! @2 w' a! c
我之前都试过,光驱和硬盘全无显示,我试过係bios里面恢复默认设置都唔得,係都要係主板跳线恢复出厂设置......1 k' t  w7 i8 g* p$ i# K
仲有,可能係内存问题,试下攞出嚟重新插过......我都有试过,好似有啲用,最近正常了
4 U" [8 o# R: ~0 o& A/ pPS:我嘅现象係由一次断电之后发生嘅.......最近正常返啦

victorsengmo 发表于 2010-8-10 08:24:28 | 显示全部楼层
其實係開機巳經認唔到? 定係開機認到但係入到window 認唔到?

迪格斯 发表于 2010-8-10 08:24:36 | 显示全部楼层
有无试过主板跳线恢复出厂设置?
: @: H3 O' @7 e9 H9 \" K% G0 [我之前都试过,光驱和硬盘全无显示,我试过係bios里面恢复默认设置都唔得 ...
7 ~' e& z4 u: z9 gkevinchan 发表于 2010-8-10 08:07

. f8 b- b: s, _我之前已经拨过主板跳线了,但唔知系米你讲的恢复默认设置,内存都拨过出离,我仲唔记得插上,搞到开唔到机添,呢2日准备摞返那个1500G的硬盘出去换,6-29买的,买回来的时候我就觉得有啲问题,但我又无用硬盘软件测过,这个500G盘出问题后,系统装过,硬盘盘符混乱了,搵开文件见到个测硬盘的软件,睇下个1500g,原来已经3黄1红了,宜家都唔想添加数据落去,怕拒出事,顺便摞埋个500G出去供应商度睇下系米坏了。。。。

迪格斯 发表于 2010-8-10 08:25:33 | 显示全部楼层
其實係開機巳經認唔到? 定係開機認到但係入到window 認唔到?
! K5 C8 m& N( ~9 r2 I" E5 Svictorsengmo 发表于 2010-8-10 08:24

$ s0 e+ M. b. b# v3 e/ D) M& h" F$ e- v" q开机已经认唔到了。。。

victorsengmo 发表于 2010-8-10 08:32:17 | 显示全部楼层
开机已经认唔到了。。。
4 A5 n) W1 A# U$ t迪格斯 发表于 2010-8-10 08:25

3 [* z6 ]. }' s& i& p+ b  j+ a  m. J6 x; ~
最傻仔做法係買條sata/ide  to usb,  一插就知係未隻野神左~

kevinchan 发表于 2010-8-10 08:36:56 | 显示全部楼层
我之前已经拨过主板跳线了,但唔知系米你讲的恢复默认设置,内存都拨过出离,我仲唔记得插上,搞到开唔到 ...8 N# |. d  l+ [+ _6 q& v: j  }
迪格斯 发表于 2010-8-10 08:24

7 E0 |) w" T- c5 H5 K9 M
# W# ^/ l( o; A: ~7 n: G8 F3 N
: n" X2 S; b0 E/ Z/ a    咁可能你情况同我唔一样,等待高人解答................话说那三黄一红都几 恐怖啵,快去解决问题吧

huang 发表于 2010-8-10 08:57:19 | 显示全部楼层
可能系去天国报到了

迪格斯 发表于 2010-8-10 08:58:46 | 显示全部楼层
最傻仔做法係買條sata/ide  to usb,  一插就知係未隻野神左~) c; r% n; c( G- l9 I) U( g% P* x
victorsengmo 发表于 2010-8-10 08:32
  T2 ]$ }4 r0 s0 P: H# n  l
乜有呢家野咖?到时候去电脑店度叫技术员检测下先。。。。

迪格斯 发表于 2010-8-10 08:59:50 | 显示全部楼层
原先无迹象坏的,无啪啪声,检测情况良好。

基拉杰特 发表于 2010-8-10 09:22:19 | 显示全部楼层
同意H大叔说法!

murphy 发表于 2010-8-10 09:23:34 | 显示全部楼层
早就同你讲过...ST自重架拉

12345下一页