[I T 资讯] 我的一个希捷500g盘前2天不知不觉间没了

迪格斯 发布于2010-8-10 08:04 3685 次浏览 49 位用户参与讨论     [复制分享主题]
tysycfdo 发表于 2010-8-10 09:46:19 | 显示全部楼层
我对这方面没什么研究

chrisrex 发表于 2010-8-10 10:15:42 | 显示全部楼层
同情的路过

ak0318 发表于 2010-8-10 11:20:07 | 显示全部楼层
我都怕自己硬盘里面地野突然无晒,咁就杯具了。

ak0318 发表于 2010-8-10 11:23:29 | 显示全部楼层
ST的硬盘真系唔敢用。

ConvoyChan 发表于 2010-8-10 11:54:48 | 显示全部楼层
7200.11既話就系固件门
) J% s% K1 k+ `) L7200.12就系扇区门- d) O/ `4 D; v/ [
希捷連出2代垃圾 搞到我要用日立

kevinchan 发表于 2010-8-10 11:56:57 | 显示全部楼层
乜有呢家野咖?到时候去电脑店度叫技术员检测下先。。。。. B" ?4 \* I  {, {+ k
迪格斯 发表于 2010-8-10 08:58

1 `) ^& ]# E' p5 n
3 K# Q6 ?: f! ^* V" D1 z
; \, t7 ]1 F5 S5 e7 G( T    呢条线叫做易驱线,我都有啊,外接电源的- ?2 |; `$ ]) v; O2 W5 c
& p& c" i; I; n) L2 J
其实我都係希捷500G ! P) [" C: `2 @; L

- Q: k$ j8 h" h: A5 C5 w9 m( U2 ] 捕获.PNG

迪格斯 发表于 2010-8-10 12:03:28 | 显示全部楼层
我这个1500G唔知能不能换个其他牌子呢。。。。

迪格斯 发表于 2010-8-10 12:04:13 | 显示全部楼层
6-29佛山售价675元,过了20天左右跌了近百元。。。。

漫步雲端 发表于 2010-8-10 17:38:17 | 显示全部楼层
我呢個希捷320G應該都不久於人世了
4 R2 ~3 r+ O+ \4 O9 m 未命名.jpg

kevinchan 发表于 2010-8-10 21:38:29 | 显示全部楼层
楼上的7000+个小时就这样了,真悲剧

k1s2f3 发表于 2010-8-10 22:22:46 | 显示全部楼层
唔通楼主嘅500G系11代嘅?我旧年都有个500G,同你一样,明明一直都好正常,第二天开机就点都仍唔到盘,冇办法唯有寄番比希捷更换固件(因为零售店只肯换盘,唔包数据),1个几月先寄番嚟,数据冇丢失,一直用到而家

Kiver 发表于 2010-8-10 23:15:12 | 显示全部楼层
正常关机之后个硬盘无缘无故没了,开机自检唔到,已经试过用其他插槽试过,电源线用了其他可用硬盘替换过, ...7 |- U3 _2 X+ z/ I3 Y
迪格斯 发表于 2010-8-10 08:04

0 x# w& O' y- f/ y2 H6 a# {6 J3 v8 |% O

% |( [- a4 A& t    有没有开启SMART功能?