[每日闲聊] 粤漫社会员人数不到在线人数的十分之一

cctv 发布于2010-7-14 19:35 2988 次浏览 53 位用户参与讨论     [复制分享主题]
maplep 发表于 2010-7-15 20:27:06 | 显示全部楼层
本帖最后由 maplep 于 2010-7-15 20:32 编辑 . s1 F% e8 J6 y& j+ V% R

7 N: W) T' w" |4 E, U7 R( K6 R哈哈。。。不如开个注册教程贴。。。游客才知怎样注册= =
" Z7 c$ o2 o' r5 H! M9 @8 |
! w7 V4 t: `: A/ c! ~! r8 X或弄需注册才能访问。。。但水鬼有可能会多一倍= =

Kiver 发表于 2010-7-15 20:34:11 | 显示全部楼层
哈哈。。。不如开个注册教程贴。。。游客才知怎样注册= =+ @" A- d; T1 R  p

/ `  y7 h, s* ~  N或弄需注册才能访问。。。但水鬼有可能会 ...
4 H1 N( _/ ^& b# K# hmaplep 发表于 2010-7-15 20:27

( j  ]- f1 Y3 k
2 n6 j% P$ r9 M. m% L& {7 q& h1 T! l0 n. d
    边注册都不会
6 Q7 p' {: i# h. O- y  H% V  u7 B# r( p0 H
睇怕注册后都几难懂论坛的限制要求了~

aaron81 发表于 2010-7-15 21:35:56 | 显示全部楼层
哈哈,我都上榜

平常心 发表于 2010-7-15 22:57:38 | 显示全部楼层
近嚟多事少嚟,吾好意思,特此告之.......

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:02:09 | 显示全部楼层
我咪肯囉 ,不過依度D片不少都要比$$,都吾知點解咁多都係遊客??遊客DOWN到野架咩??- W8 e" a/ [' F
batuu 发表于 2010-7-15 17:06

6 g' s$ S( f  ?  t( g2 b$ H% E3 a4 X' a4 k8 }
# _8 K) q, i, d; A+ l: a1 o
    嗯,得闲就上来吹吹水吧....继续努力,

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:02:31 | 显示全部楼层
近嚟多事少嚟,吾好意思,特此告之.......
0 O) N. U* Q$ A6 G平常心 发表于 2010-7-15 22:57

; O, S* K& P/ q7 o( j/ q# }3 D& N+ K- J9 t7 r

7 L  |' |) S- U* O; \% M    你头像好似唔同咗?

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:04:43 | 显示全部楼层
我寧願小人好過唔同聲氣-0-7 e3 U8 d- Q/ `. ]
或者搵下啲香港?* {6 m2 T6 F3 h! J3 ?* D$ b
kwanyeung 发表于 2010-7-15 20:17
  E) T' i% N5 P  k( M" b" R' W
4 q  D" E: ^% [9 o
6 ?$ Q! L/ y, I1 P. L
    香港的大家都讲动漫应该可以同声气,KY有好介绍就通知K社喇

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:16:15 | 显示全部楼层
香港的大家都讲动漫应该可以同声气,KY有好介绍就通知K社喇3 p4 `% q8 Z( f9 M) `3 S
kevinchan 发表于 2010-7-16 00:04
問題係簡體字吧??(我估)雖然可能性較低。。
* F8 u% n, f; k' }" t/ q% G% N香港論壇好多人都對簡體字反感稱呼為殘體字。。。(高登專用)起碼我見香港大部份人下載繁體字幕組動畫睇。。( J: ]/ u$ D: ~. B

. C0 p& x, ]) P' A得閒我去下香港動畫討論區了解情況

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:19:28 | 显示全部楼层
問題係簡體字吧??(我估)雖然可能性較低。。
; c. m: e% _/ D香港論壇好多人都對簡體字反感稱呼為殘體字。。。(高登專 ...
) u, x. `/ E; p  g2 Y. M1 [0 Ekwanyeung 发表于 2010-7-16 00:16

" e9 c5 x4 N) B
+ h  \0 M# K/ G' L0 x- u0 R6 p9 {3 e, i3 Q
    係米香港好多人唔识睇简体字?

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:32:56 | 显示全部楼层
$ x6 K1 }% v9 w, z; V
係米香港好多人唔识睇简体字?
/ L* T" {  y9 k  v1 U: Akevinchan 发表于 2010-7-16 00:19
同樣道理你話大陸多唔多人識繁體字。。* G7 F5 R( D  _' }( F; k3 @
廣東比較多。。有時你見啲廣東人都用繁體打。。。。但係你有冇見過香港人打簡體。

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:45:22 | 显示全部楼层
同樣道理你話大陸多唔多人識繁體字。。
) j( |1 G1 r, m+ \( s廣東比較多。。有時你見啲廣東人都用繁體打。。。。但係你有冇見過 ...
2 b& z# x1 r  nkwanyeung 发表于 2010-7-16 00:32
! F  {( f& t# j+ Q
6 ]) l+ f- T. f$ _" G' Q
) z$ R* O4 g' f( u5 b# a4 M" G
    可能我哋广东睇香港剧集比较多,比较容易学懂繁体,其实我都唔知自己係几时开始识睇繁体字= =!所以话两地嘅文化差异都係一个大问题

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:54:17 | 显示全部楼层
可能我哋广东睇香港剧集比较多,比较容易学懂繁体,其实我都唔知自己係几时开始识睇繁体字= =!所 ...
% s+ K' r& B; Ukevinchan 发表于 2010-7-16 00:45
係啊。都幾麻煩。。所以論壇都唔多香港人。。。
- u6 |) d3 _" X: y# ^5 D8 v除非論壇可以繁簡轉換吧。。。有好多論壇都咁做。。