【已過期】『三色堇』初成立宣言

竜崎 发布于2010-6-30 22:34 13701 次浏览 80 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
竜崎 发表于 2010-7-7 00:55:04 | 显示全部楼层
日本嘅动漫单曲CD一般都会有伴奏,所以我一般係去dmbox度揾~如果dmbox都冇,就表示冇原版伴奏,真係 ...
" V$ o% U8 E9 w5 z  R空灵 发表于 2010-7-7 00:20
: D( n. z! L, r

5 j) p( J2 o3 L4 u6 X4 w0 i. q7 O  J5 S2 r8 f
冇错,如果你想唱嘅话,即管开声,『三色堇』绝对帮到你(主要係空灵可以帮到你做后期,你录音就得)=_,-!...

eegbook 发表于 2010-7-7 01:59:32 | 显示全部楼层
冇错,如果你想唱嘅话,即管开声,『三色堇』绝对帮到你(主要係空灵可以帮到你做后期,你录音就得) ...
) }  _& S7 q" ^0 Z% [6 J) o; V竜崎 发表于 2010-7-7 00:55

8 e; u- F8 e7 q3 w6 }% w4 i1 ]7 k5 P, {$ N/ ^( q' ^
0 g3 B3 G- r9 q% I( D$ `
    咁就真系盏嘞。。唔该哂先。+ M- B/ P8 b, e5 j/ \2 l

5 i& ?. X9 a; X, h- i6 x  z6 N& t8 h# M
    话时话,小弟中文真系识得少咗D。。粗住胆问下,“三色堇”个“堇”字粤语点样读法?

kevinchan 发表于 2010-7-7 02:11:34 | 显示全部楼层
咁就真系盏嘞。。唔该哂先。. x* }, f2 {5 E6 y* h; c! C

8 A, r2 ^2 ~4 D3 `4 k
2 ~- f) R2 @, c, w5 h    话时话,小弟中文真系识得少咗D。。粗住胆问下,“三色堇” ...( N: x2 o" H* d8 f
eegbook 发表于 2010-7-7 01:59
( R; }  M- p( }1 s

5 O: `, X2 o$ |' _: Z
8 C( Z2 p1 R  g* i- q$ c( c5 `    係米同“梗”同音呢?

eegbook 发表于 2010-7-7 04:36:32 | 显示全部楼层
係米同“梗”同音呢?
7 F9 ]. B- j3 F  `  `9 nkevinchan 发表于 2010-7-7 02:11
2 N1 z* {0 M# N- Q
+ v7 z, S/ P0 R7 N

L( {: D, D# b    我暂时就读成“紧”,因为果个字同“谨慎”个“谨”有D似。

空灵 发表于 2010-7-7 10:41:48 | 显示全部楼层
係同"谨"同音咖~

Syaoranli 发表于 2010-7-10 04:16:39 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,0 x& u( _: ]3 T/ Y; G' n* l
實在慚愧啊,
8 S0 W2 G6 S. ^5 f- Q1 V; `, n不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!, J9 Q; V2 s  T9 M7 {
希望大家能多多指教,好好交流^^~

kevinchan 发表于 2010-7-10 08:24:02 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,
( p+ ^  T) W* C9 R9 W實在慚愧啊,. }5 Z: d. g5 B  R. C7 }
不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!) _( t1 P- |9 j2 V, d
希望大家能多多指教,好 ...
( m) n. p3 h# \- v4 f! N# _1 T" MSyaoranli 发表于 2010-7-10 04:16
唔使惭愧,以后多啲嚟支持就得啦,我都路过支持一下,继续努力啊,各位

空灵 发表于 2010-7-10 09:24:45 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,
% u6 X& O, u3 V4 T& p實在慚愧啊,& T$ M& O3 P$ l; w8 p
不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!
) L7 C7 r  m2 M" d7 z希望大家能多多指教,好 ...9 m# X( h( R8 j& z) z& a
Syaoranli 发表于 2010-7-10 04:16
. l1 |0 r# e9 J7 ]9 r% z& Q4 R

8 |$ f% |* e+ E' J) v7 v
% ^! {0 I. U7 {5 l+ a! I    久闻小狼大名~!粤漫社三色堇组全体成员欢迎你来到呢个大家庭~!

竜崎 发表于 2010-7-10 16:08:24 | 显示全部楼层
小狼,快啲嚟教我填词啊=_,-!...

kevinchan 发表于 2010-7-10 22:19:58 | 显示全部楼层
小狼,快啲嚟教我填词啊=_,-!...
' S  u0 z5 N/ M* [竜崎 发表于 2010-7-10 16:08

: W/ F( q! P8 B& [& v9 }9 Z  s8 Q

) O, J7 N$ t- Q    顺便畀啲灵感我,哈哈

Syaoranli 发表于 2010-7-11 23:00:24 | 显示全部楼层
哈哈,不敢當,大家交流交流吧^^~/ `2 C$ z( U0 w2 ~$ I
在下要學習的東西也多的是呢~~

Syaoranli 发表于 2010-7-26 04:05:20 | 显示全部楼层
不知為什麼,在下想發新主題時,卻沒有主题对应的分类可供選擇,, b2 X: ]' P/ Z& [4 l
然後系統就說「请选择主题对应的分类。」而不能發帖……