[软件应用] 文件效验很重要。。。今次体会到了。。。。

ConvoyChan 发布于2010-6-11 19:26 3823 次浏览 39 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kental 发表于 2010-6-11 23:54:07 | 显示全部楼层
就好似我系MULTIUPLOAD可以下噶一集完整下完;不过竟然播放唔得到;家下仲下载都下载唔到添!就系个MD5搞噶鬼!

lovepx 发表于 2010-6-12 00:24:38 | 显示全部楼层
学习下先~~

ConvoyChan 发表于 2010-6-12 02:00:36 | 显示全部楼层
就好似我系MULTIUPLOAD可以下噶一集完整下完;不过竟然播放唔得到;家下仲下载都下载唔到添!就系个MD5搞噶 ...
2 W3 y0 J% d* L" a; z7 p! Fkental 发表于 2010-6-11 23:54
' B1 E+ c6 o/ B
  J, n' _1 C2 _% Z+ Y0 @4 S

/ g# K2 \  V. _: {+ L& h   应该话系md5发现你个网络系度搞鬼。。。。。所以我希望各位大佬发野个阵发埋个效验码咯

kevinchan 发表于 2010-6-12 13:49:16 | 显示全部楼层
其实我想问,係米下载落嚟可以完整并且正常播放就代表无事?

panzcheng 发表于 2010-6-12 15:05:16 | 显示全部楼层
一路都无注意哩个问题!!系咪即系集动画下晒落黎都唔完整啊?就好似下到%99下唔到跟住改文件后缀名感啊?有D地方卡住!要拖过之后先可以继续播放?但距又显示下载完成~~~

ConvoyChan 发表于 2010-6-12 15:58:32 | 显示全部楼层
一路都无注意哩个问题!!系咪即系集动画下晒落黎都唔完整啊?就好似下到%99下唔到跟住改文件后缀名感啊?有 ...
; ^6 [/ Q& i& a" W, Dpanzcheng 发表于 2010-6-12 15:05
# S/ }0 o7 V- ?, f1 _( J" l% k
! q& z: D% T0 X7 R1 U  D( i

9 c, C) G0 e* a! q- ^0 j6 L$ Q. F$ l   就系咯 我下个元气爆发个片源有2集md5对5上 一集貌似冇问题 一个就一定事件卡住 要拖放

ConvoyChan 发表于 2010-6-12 16:02:37 | 显示全部楼层
其实我想问,係米下载落嚟可以完整并且正常播放就代表无事?
7 [* O7 m# e) o' E1 Tkevinchan 发表于 2010-6-12 13:49

' n4 q% `4 I/ ^( P
1 Q& [0 R8 |4 m" X8 D5 T; ~; f2 C' V1 p. s
   如果可以完整正常播完甘就梗系冇问题喇,效验码对5上都冇所谓了,其实哩个同格式有D关系例如新新兴既mkv渠比avi除左更加灵活之外,渠仲带上分区纠错码ecc同硬盘用统一纠错原理,所以mkv容错性更加好,不过用更好既数据排列方式貌似封装同样内容小mkv小小添。

kevinchan 发表于 2010-6-12 16:06:57 | 显示全部楼层
如果可以完整正常播完甘就梗系冇问题喇,效验码对5上都冇所谓了,其实哩个同格式有D关系例如新新兴 ...( ?0 \% b# i2 X) X) |3 c+ m
157972678 发表于 2010-6-12 16:02
o ,有你呢句就得啦!係呢,你有无收到我信息?你要重新下载元气爆发?

Milanor 发表于 2010-6-12 16:21:23 | 显示全部楼层
文件效验的话3 j: n2 V4 \: C4 G( z
我也有~~

ConvoyChan 发表于 2010-6-12 16:37:24 | 显示全部楼层
o ,有你呢句就得啦!係呢,你有无收到我信息?你要重新下载元气爆发?2 R) z9 C1 k, T$ f7 k) z
kevinchan 发表于 2010-6-12 16:06

! H) d: X5 x& G9 G
* b& P) t/ x6 Y) R4 ^
# O( S2 d8 t$ [1 s/ C1 j% l   收到了不过渠写qqnd我5知个n系nine定系无数既意思,反正已经过期喇 冇计去灵风论坛买流量

zhiss 发表于 2010-6-13 08:50:01 | 显示全部楼层
暂时只发现过网盘下载出过错bt和电驴未试过出错

ConvoyChan 发表于 2010-6-13 08:58:28 | 显示全部楼层
bt同电炉最难出错,因为渠个种下载方式出错几率太高,所以每次下载完 都会有sha1或者md5验证完整性
% O  k" B+ O  Y  n: u$ M4 k$ p/ [而http之类既就依仗所谓既tcp/ip协议系无差错传输懒得验证。0 N, C! ]- Q& r
不过个所谓既无差错协议最多系以无限接近1既正确率传输
3 @1 l- p+ n9 \  C2 N/ L5 i" P而且个所谓既无限接近连万分之一都5到。