[动漫讨论] 大家收藏动漫版本和质量调查-.-

help6288 发布于2010-5-14 15:22 12299 次浏览 112 位用户参与讨论     [复制分享主题]
netasa 发表于 2010-5-15 06:48:58 | 显示全部楼层
我个标准係一集动画25-30分钟嘅再点样高清都好容量唔可以超过600MB 当然啦在画质变化唔大嘅情况下越细就越好啦!格式无所谓,反正到时有多配音嘅就打包MKV咯。我希望一般控制响250-300MB上下就好。分辨率当然就越大越好啦,不过係同容量成正比嘅,所以720P係比较适合。另外如果係电影版或OVA果D就要睇编码了旧嘅编码再大画质都好唔到去边嘅,所以要细嘅。相反新嘅编码264WMV之类嘅就收大嘅清好多。自己超钟意嘅就收ISO或BDRIP之嘅高清无咩点压嘅版本。之后就肯定刻碟啦,无人会有用唔尽嘅硬盘空间的。以500G为例,游戏+音乐+动漫+电影+软件+相图+剧集+MTV+工作学习嘅教程文档文书+私人文件+A&H片等等,分出嚟每样都得十分之一空间,每样得果区区50G边够装!

kenhai74 发表于 2010-5-15 10:58:11 | 显示全部楼层
我会收藏画质最优秀的自己喜爱的动画,不过大概在2000年前的动画我就不一定要BD或HDTV版本的,因为没咩可能有高清版本出,所以有DVDRIP收都觉得唔错啦!

help6288 发表于 2010-5-15 15:10:21 | 显示全部楼层
JS果度下02-09集應該和 veryCD是同一人發的, 現在更新到13.  国语果个版早就有了, Jshare 的 1及 4片 ...
# Z5 Y4 u; w; Z$ Zalam 发表于 2010-5-14 23:11
0 X& E8 t* n9 Y3 @

1 ~: X- i; l* V/ }2 c# H
, s1 ~& C  s# H" X    你去google打"robin hood no daibouken"就可搵到好多啦....信我

help6288 发表于 2010-5-15 15:11:26 | 显示全部楼层
回复  alam
- e# y& C3 x2 N1 y
: C! `* N- R& _+ \: A$ L% [8 O1 P) Q# H$ N; U
    JS果度下载左啦!只有8集,还是02-09集,是想稳完整的,国语果个版早就有了!' _' n2 K# L9 r: j9 g6 A

b! u, }2 k7 U: g8 u4 s8 ]现在 .../ K! |: l) ~8 p1 r3 b' p# p1 i
Ling1988 发表于 2010-5-14 21:23

0 F- P) p# g( l$ |- u  I2 X7 M% z. R' T9 s7 T% o$ |
你去google打"robin hood no daibouken"就可搵到好多啦....信我

help6288 发表于 2010-5-15 15:14:37 | 显示全部楼层
我个标准係一集动画25-30分钟嘅再点样高清都好容量唔可以超过600MB 当然啦在画质变化唔大嘅情况下越细就越 ...- R5 f9 Q( g% [' a. f1 `; w4 ]
netasa 发表于 2010-5-15 06:48

6 \3 M: K, A. m" m
6 |  Y3 W/ g1 U" V* H' y+ y- Z9 s- P4 c/ G
    有时好难选择............." x- G$ c3 r. s
比如我最近搵旧片......1. Divx  既avi   约280mb一集       最清5 i3 a2 K8 P; a) ?0 q" f
                              2.X264 既avi   约80mb一集         画面同1差别5大...只系线条5够幼细同有小小黑丝; |: Y% C1 m0 J. [! b7 D- m* S
  X! w& ?( l" z% Y, _8 T
你会选哪一个???

Ling1988 发表于 2010-5-15 15:40:51 | 显示全部楼层
回复 40# help6288
3 b7 u# s5 d" u& N& u. E/ N1 d9 X6 m( {! M+ i6 f& k

. `' l2 E- D( F' A2 C; K$ |    反过几次了!睇见E文头都赤赤痛,只是稳到第一集!

masato 发表于 2010-5-15 17:23:44 | 显示全部楼层
我个人比较麻烦就不说了 现在只收清晰的

alam 发表于 2010-5-15 21:47:12 | 显示全部楼层
你去google打"robin hood no daibouken"就可搵到好多啦....信我
: ~6 P7 X  o* _' I7 ?help6288 发表于 2010-5-15 15:11

7 L/ u+ E# j1 H+ i- g1 u- c0 N. v0 |6 x$ _0 w# D) c
" v. Q: M& k8 e, S# V( ]) g( y  ?/ j* H
    Thank you!

aaron81 发表于 2010-5-15 22:14:08 | 显示全部楼层
无一个可以岩我选的~. ^6 E$ C. D" o" b" }* ?
我会收自已钟意的动画,画质好的会洗盘(最重要的有粤语的)~$ `6 \% Z/ u* D; `5 Z7 ]
由于硬盘空位吾够,会选择性下~

Ling1988 发表于 2010-5-16 14:40:06 | 显示全部楼层
回复 41# help6288
) k4 P  L' y3 ]5 V6 B' M+ c) H. e! |2 Y- W) ^$ N

% {0 t' W  @8 r9 v9 M    当然选第一个啦!高清才是王道
1 g1 a* @4 i6 K* q& E- v% R
6 b( o7 U- ^% `. y  r压缩过后视频只能观看!无左收藏意义

ConvoyChan 发表于 2010-5-16 15:51:04 | 显示全部楼层
追求最高画质 无视大小

xuqirong1 发表于 2010-5-17 11:26:27 | 显示全部楼层
反斗剑神(九龙珠),有国语的,没粤语的~~~
. L1 l$ U, j& m, U3 ^$ K反正清晰就可以的了