【原創】(第15話鍊成) [BDrip]鋼之鍊金術師FA[共64話][合共6個空間]

SA_127 发布于2010-4-11 14:10 17656 次浏览 221 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
aubert22 发表于 2010-4-11 20:52:48 | 显示全部楼层
之前我套小櫻就係咁做...$ m! ]( a6 P, \3 S- t

# L9 X, S, `- n) `; b1 L
/ S2 E+ n. S- P) A  y鋼鍊既TVB字幕我有留一份但係粵語音頻就真係無留到
. J% b% z' S5 |* Z- M$ x: oSA_127 发表于 2010-4-11 20:45

" H3 V: s, J3 E+ l3 _) D+ T0 t0 L+ m% H

+ o0 a) @( y# x2 Y3 w- P    无留你米用呢个方法咯~又唔洗转乜转袜~

SA_127 发表于 2010-4-11 21:00:53 | 显示全部楼层
无留你米用呢个方法咯~又唔洗转乜转袜~- u9 y& D; b2 g5 l( p: W
aubert22 发表于 2010-4-11 20:52

* e% P6 Z4 N. M$ p! c9 c& c你意思用mkv黎整音頻合集?

aubert22 发表于 2010-4-11 21:03:47 | 显示全部楼层
你意思用mkv黎整音頻合集?
& O( P  L  O& M) {7 U" S/ cSA_127 发表于 2010-4-11 21:00

+ i! m# W+ ~: v8 Q& M3 G4 k( Y+ o0 n7 O' w
7 _# Z1 @; K% F; J) b% ]
    系啊,你唔系话你用过咩~

SA_127 发表于 2010-4-11 21:12:56 | 显示全部楼层
系啊,你唔系话你用过咩~( N/ M0 ~0 G& X0 ]
aubert22 发表于 2010-4-11 21:03

: k5 m7 \8 y  a' ~$ l- J原來係指呢個方法 都可以一試
* i) |8 z! f; k: ?0 f  q  W我話用過既意思係指之前套小櫻
9 I3 M% F+ c" f+ `8 c" b: `5 z' U6 g# U& L
我係dl哂1600大既版本再用呢個方法放入自己果版本度

火中君 发表于 2010-4-11 22:27:19 | 显示全部楼层
点解会有63集噶?

ddarcy 发表于 2010-4-11 22:28:50 | 显示全部楼层
我合嘅片源都系Y-RAW,我嘅同步标准系同录影版要99.9%一样,即系顶多相差50毫秒,至于你讲你下嘅唔同 ...6 l) U% Z$ ]6 d& W" j
aubert22 发表于 2010-4-11 19:55
- @5 Y! M9 j  M, a! Z! y0 i

6 t5 g# C. V$ {" `: D我自己合的音频有tvb录影版 + dvdrip 版, 然後用日版原音里面的音效声去对时间轴, 所以误差都很少
7 f9 ], E* H& [: p8 K. I
/ n3 p% m" K% D3 W( W  {verycd那个版本, 一开始的op歌已经不同步了

ddarcy 发表于 2010-4-11 22:33:10 | 显示全部楼层
晕~用合喺DVDRIP里面嘅音频合翻去BDRIP里面,梗系会唔同步啦~$ T# W0 V7 a, m! E4 o6 X  N* N
aubert22 发表于 2010-4-11 20:39
( ~/ d! k' {- A7 D4 R
3 _  R7 R7 j4 m
其實dvdrip版,只要在第一節剪去開頭大約950ms的空白, 第二節剪去大約20ms的空白, 就差不多跟日版原音完全同步了
2 j6 k0 `  W+ N, j& G# L4 X
- y9 f& {9 U& L' J" Q只是dvdrip的粵語音頻的aac只有約112kbps

ddarcy 发表于 2010-4-11 22:38:57 | 显示全部楼层
原來係指呢個方法 都可以一試8 w; f& C) J) e3 G: @* U7 D' K  ^
我話用過既意思係指之前套小櫻+ K* M7 |4 P' w8 ~( y; J& |- i; \
/ C( [! E; l; U* r9 g/ K) @8 A
我係dl哂1600大既版本再用呢個方法放入自 ...
+ v# E3 V! C0 A. A  F, NSA_127 发表于 2010-4-11 21:12
1 G& h$ M1 ]0 O* L, p  g

+ C/ w) O: S$ ]+ R原来楼主也是用1600大的音频, 我也有下载用来合成, A5 I0 S  D& L$ r

& N) G. S* F2 {  n) ]; D但1600大的音频分辨率不高啊, 每个音频档案只有18,000KBytes& x+ X% C5 I3 B- Q+ ]; R8 D
我用vlc播, 大约只有112k,2 H0 p# r- ~/ ?
你现在把它谷上做320k, 其实无乜帮助

maplep 发表于 2010-4-11 22:44:55 | 显示全部楼层
支持SA兄下UP↑UP↑

aubert22 发表于 2010-4-11 22:48:41 | 显示全部楼层
原来楼主也是用1600大的音频, 我也有下载用来合成
6 m2 O# j7 q3 Q5 }" T$ d1 ?2 X6 [6 Q9 `) c: q) {3 _6 x1 M2 P
但1600大的音频分辨率不高啊, 每个音频档案只有18 ...
/ u0 x% v5 o/ \9 \6 f5 l( e! Zddarcy 发表于 2010-4-11 22:38
# n; H; a# Q- ?! \( s$ f& e
% t" u: Y# T. S8 @2 n. q
+ d" c5 V& Y2 O1 A) u. x
    呃...音频无分辨率嘅~~你讲码率啊话~~其实我觉得192kbps足矣~320嘅话倒不如搞到640~~$ b7 p5 v" f# U, U
不过你用乜播放都好,码率已经固定,唔会变~

ak0318 发表于 2010-4-11 23:07:46 | 显示全部楼层
暂时免费,支持支持。。。

SA_127 发表于 2010-4-11 23:15:06 | 显示全部楼层
原来楼主也是用1600大的音频, 我也有下载用来合成
) [% D. a+ {: n4 c/ h4 }2 P
' W2 g4 ?# _1 |8 u但1600大的音频分辨率不高啊, 每个音频档案只有18 ...
; n% r, `6 K1 G" `+ Xddarcy 发表于 2010-4-11 22:38

2 F7 D, Q' S- x; o$ ~我講緊小櫻...2 J3 y# @6 ?! [' y
鋼鍊就唔同