[其它更多] 现在广州的数字电视信号显示比例是16.9还是4.3

漫步雲端 发布于2010-3-25 21:32 4388 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
本帖最后由 慢步云端 于 2010-3-25 21:35 编辑 $ j) e) x0 f, ]) P- j+ `! R

5 `7 k9 b/ n; X) W如果喺16.9的话 想报装个数字电视( U6 h5 ^, S5 A, o

- H7 N% u: U7 E4 E有没人在用 清不清晰的?

已有(31)人评论

SA_127 发表于 2010-3-25 21:39:34 | 显示全部楼层
其實想問好耐$ t3 l' K8 `7 K
數字電視 = 數碼電視?

aubert22 发表于 2010-3-25 21:43:23 | 显示全部楼层
未用上,而且电视依然CRT类~

kevinchan 发表于 2010-3-25 21:53:41 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!  k# V8 m- L( y5 W% M! s
其实广州嘅数字电视同唔同我哋佛山嘅数字电视噶?

漫步雲端 发表于 2010-3-25 22:02:39 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!, L: H1 R. h3 e4 _8 j2 z
其实广州嘅数字电视同唔同我哋 ...4 o, c0 m! h. d0 z3 h0 m! ^* g
kevinchan 发表于 2010-3-25 21:53
# F, G' E. @* j3 C" P
电视机喺可以调显示比例 不过16.9嘅LCD调成4.3的话左右两边会有黑边

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:54:13 | 显示全部楼层
而家广州有两间数字电视公司,一间广州本土,一间广东嘅,无论边间都系4:3
. I$ P" t7 u. l0 `! P4 |不过广东有线电视呢期卖广告话可以报装全高清机顶盒,可以收睇cctv同广东电视台(?)高清频道~价钱唔清楚~. R& A  c. j7 p3 ?
我估除咗高清频道,其他频道都系4:3嘅~~

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:56:04 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!1 n* e- L& l# I
其实广州嘅数字电视同唔同我哋 ...5 E+ P" f$ g5 m& H
kevinchan 发表于 2010-3-25 09:53 PM

- c) o/ }" ?' b7 f5 z* K  \! l; W' A6 K3 {# X( h1 t7 k; Z

6 ^  I/ V3 W/ h+ o    应该唔同,就算同样属于广州市,一桥之隔嘅海珠区同番禺区嗰啲插入广告都唔同

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:58:23 | 显示全部楼层
电视机喺可以调显示比例 不过16.9嘅LCD调成4.3的话左右两边会有黑边3 R0 u/ d/ j$ s. v2 [
慢步云端 发表于 2010-3-25 10:02 PM
- D4 Z' q( h3 h+ c, Z  k( _8 r
9 @! ~4 ?0 K* ]  c, e
& B7 d4 F: F$ D1 _. a
    其实黑边问题唔大,不过液晶都会烧屏 ,到时有16:9嗰时两边有黑影咁就开心囉~~可以升级换机啦~~

漫步雲端 发表于 2010-3-25 23:56:57 | 显示全部楼层
而家广州有两间数字电视公司,一间广州本土,一间广东嘅,无论边间都系4:36 b, S& |9 z! i$ u
不过广东有线电视呢期卖广告话可以 ...
6 h1 E9 m3 I. @, H" U" mchrisrex 发表于 2010-3-25 22:54
" D, n  ~/ w( K1 M2 `' d6 j' e! h2 ]9 u

4 \& S) C! q. Y( i5 m: N1 E8 v数字电视都还是用4:3显示模式啊 喺咁就没必要装了....

kevinchan 发表于 2010-3-26 00:18:39 | 显示全部楼层
数字电视都还是用4:3显示模式啊 喺咁就没必要装了..... p5 I. l* [$ T$ j. P
慢步云端 发表于 2010-3-25 23:56
如果不装数字电视,咁有无嘢睇噶?

漫步雲端 发表于 2010-3-26 00:40:37 | 显示全部楼层
如果不装数字电视,咁有无嘢睇噶?
' H7 q! x0 S8 H2 Ckevinchan 发表于 2010-3-26 00:18
2 @' D8 l7 m& z0 q
  F& I  [8 z* v& L
有啊...现在模拟信号都可以收30几个台6 f5 i* K1 [4 J8 F

% ~  ?7 }! L- b' u9 Y! p, B: _不过用16:9液晶睇4:3嘅信号 睇得D人好肥 将电视机调成4:3模式会有黑边...
! @3 V( |1 c/ ^6 k
! N7 ?5 h' `% V! U所以想装数字电视

kevinchan 发表于 2010-3-26 00:49:17 | 显示全部楼层
有啊...现在模拟信号都可以收30几个台
: P# J, ]2 `  h4 Z* f* r6 K+ A* M; n: O; |2 j, @8 B9 H
不过用16:9液晶睇4:3嘅信号 睇得D人好肥 将电视机调成4:3模式 ...
7 k; _0 u3 l! \6 f2 }. q' a1 \, W+ D- I慢步云端 发表于 2010-3-26 00:40
真係好啊,有咁多台!我依家电脑接嘅模拟信号得7个台,而且无一个台中意睇!我呢边必须接数字电视机顶盒先有好多台睇的,即係话模拟信号基本无用了!

123下一页