[其它更多] 现在广州的数字电视信号显示比例是16.9还是4.3

漫步雲端 发布于2010-3-25 21:32 4389 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
chrisrex 发表于 2010-3-26 00:54:07 | 显示全部楼层
真係好啊,有咁多台!我依家电脑接嘅模拟信号得7个台,而且无一个台中意睇!我呢边必须接数字电视机顶盒先有 ...8 N$ }5 Z! W/ D, A( f* b# m' t
kevinchan 发表于 2010-3-26 12:49 AM
2 L* \+ b( x0 b" _& r
  a1 ~' P1 d2 {" C+ D! p
& K6 d6 e7 C+ k" z; r) I
    我都系~畀人赶尽杀绝啊~~

漫步雲端 发表于 2010-3-26 01:03:02 | 显示全部楼层
真係好啊,有咁多台!我依家电脑接嘅模拟信号得7个台,而且无一个台中意睇!我呢边必须接数字电视机顶盒先有 ...
# E) Q7 _+ u3 j) R" U' k- Fkevinchan 发表于 2010-3-26 00:49
( a3 Q+ f" A% \& ^  d4 W
得7个咁少?可能你个区嘅数字电视转换工程已经完成咗所以要关闭模拟电视信号 还是线路问题?
. B, o2 I7 ?! [* |# y9 \" d3 M  X0 T8 s- F( r$ p0 w# Y) E) o
你用电脑睇啊 如果用电视卡的话听讲可以录制到节目wo

kevinchan 发表于 2010-3-26 01:07:04 | 显示全部楼层
得7个咁少?可能你个区嘅数字电视转换工程已经完成咗所以要关闭模拟电视信号 还是线路问题?
0 ?6 N: E$ t; _' w, ~, n2 t
6 M+ G3 q1 p- e你用电脑 ...
" ?6 D  l  s4 o' P/ y慢步云端 发表于 2010-3-26 01:03
我谂係工程完成咗啦!人哋唔连接线路直接都可以收到珠江台,但係我连接模拟电视信号就连珠江台都无!其实我最想要嘅两个台就係珠江同体育,可惜两个都无!如果整台数字电视分机我又唔想,好几百大元,虽然5蚊一个月

kevinchan 发表于 2010-3-26 01:07:51 | 显示全部楼层
以前未有数字电视时一直都係用电脑睇电视,真舒服,见到中意嘅嘢都可以录低佢

漫步雲端 发表于 2010-3-26 01:26:33 | 显示全部楼层
我谂係工程完成咗啦!人哋唔连接线路直接都可以收到珠江台,但係我连接模拟电视信号就连珠江台都无!其实我 ...2 q3 T6 O/ [2 B4 r3 g+ j
kevinchan 发表于 2010-3-26 01:07

, o, y  }4 C, w5 h9 X1 v7 }# A, U& v5 N6 G
. m4 w) g: J3 H; b3 f/ J有个网络电视可以收到TVB\ATV\广州台\珠江台 连高清TVB都可以收到2 X- ?. l) u) p% j6 |1 H" Q
' Q7 r3 c: e! l( a1 P
我都喺长期用哩个网络电视睇嘅

kevinchan 发表于 2010-3-26 01:41:54 | 显示全部楼层
有个网络电视可以收到TVB\ATV\广州台\珠江台 连高清TVB都可以收到" w6 w: y0 a3 n/ c4 o  D
* ]% \. t4 q: m
我都喺长期用哩个网络电视睇嘅
1 Z! ]# c/ w( L慢步云端 发表于 2010-3-26 01:26
以前用开SopCast,不过好似收唔到广州,珠江呢啲台!不过可以睇高清TVB,J2等等

漫步雲端 发表于 2010-3-26 02:03:23 | 显示全部楼层
以前用开SopCast,不过好似收唔到广州,珠江呢啲台!不过可以睇高清TVB,J2等等' Y0 {( r6 v( h4 [: q/ o
kevinchan 发表于 2010-3-26 01:41
" k8 y8 }  b2 E8 `$ I+ D2 J6 k2 M3 C
3 a+ K0 u3 {3 D( b, _) u8 m
我哩个可以收珠江 不过就没j2
4 N$ e( y3 g' Y    未命名.jpg

adubf 发表于 2010-3-26 02:20:27 | 显示全部楼层
数字电视 ,主要通过机顶盒 来收看。6 c  a5 ?/ n" v4 ~

; M: X1 p8 J' f6 M  F机顶盒 分成  标清   和   高清    以后会有 所谓的  超高清 ...
& l6 r- T8 j- O- |# I5 N) a6 z4 g" C
标清--4:3    同以前模拟信号 一样,换汤不换药;
8 K, W+ z0 P* x7 z& L
. G# e7 r( u; y& ^+ {- C+ C高清--16:9  不过目前得6、7个台  s& t; p# |% ?) f* K4 D. y0 e

* C9 i9 t+ Y: h$ i# [5 ^& q# }( I3 }据营业厅 讲会逐步 过渡到 高清 节目

kwanyeung 发表于 2010-3-26 03:01:15 | 显示全部楼层
路過。入黎昆分的。不過有台都冇用插播咁多廣告

kevinchan 发表于 2010-3-26 03:35:36 | 显示全部楼层
我哩个可以收珠江 不过就没j2
4 U2 d- m/ A4 ?; h慢步云端 发表于 2010-3-26 02:03
始终对网络电视唔感兴趣,得过500kbps-700kbps,点都唔够清

netasa 发表于 2010-3-26 04:55:15 | 显示全部楼层
广州同广东两家有线数字电视都係用4:3方式输出画到电视! 在传输过程中只传送VGA嘅分辨率嘅数字信号,某D类嘅节目有可能达到480P最高唔过720P! 至于16:9同埋4:3方式输出至电视係要睇你用嘅接收机顶盒是否支持或可调!
/ p: B9 ]0 c4 z& y* f不过我个人认为中国好少可会用16:9信号,用都会係用16:10,因为方便佢卖广告!

85929894 发表于 2010-3-26 09:11:45 | 显示全部楼层
我看电视只看CCTV5和广东体育~