[版务建议] 粤语音轨分享区-.-

help6288 发布于2010-3-24 15:48 5723 次浏览 40 位用户参与讨论     [复制分享主题]
help6288 发表于 2010-3-24 23:03:08 | 显示全部楼层
按快咗少少,发错咗地方,已经删除咗啦。。。
3 o2 @- b/ B3 e- ]) `alexhus 发表于 2010-3-24 23:02
# Y' @' m" ]  Q

& O& N8 s$ ?5 C$ P( m) P; C& D8 b& j
    甘5小心..........

help6288 发表于 2010-3-24 23:03:29 | 显示全部楼层
我谂佢係米唔小心发错地方呢?
. r7 s" n2 k$ p0 Okevinchan 发表于 2010-3-24 22:50
) q# Q$ w  }2 d. }4 `; W4 {* b

1 }: B4 `5 M6 {9 y
+ C. F! ?" l$ f. ?- E    我觉得系.............

maplep 发表于 2010-3-24 23:03:41 | 显示全部楼层
哈哈。。原来是发错地方,。。

alexhus 发表于 2010-3-24 23:04:03 | 显示全部楼层
你是在"支持"我??3 E1 T- s  e7 Q) v( I
(你应说明一下你果D系乜野来); \; F) s( r9 u% l* r
help6288 发表于 2010-3-24 22:44

9 F% m/ o5 w# \# ^
3 C2 n& a- I+ X* b% p3 g
; c$ e4 p5 }7 |1 v  v    岩岩有人问我要死&#亡&%笔@记真人版720P版,我咪顺手发俾佢咯,按快咗发错地方。。。

kevinchan 发表于 2010-3-24 23:04:25 | 显示全部楼层
按快咗少少,发错咗地方,已经删除咗啦。。。" Z) m* @" _6 x4 f# `) m8 L. f5 j
alexhus 发表于 2010-3-24 23:02
果然我无估错2 h: f5 p$ ~9 v+ ^4 B! U* S
$ p3 m- T. c6 R- s
我觉得不是发错地方,请问声,在这可以发siwan笔记的动漫主题吗?有可能是不能所以才在这发~~= =
) j6 R. F$ K4 T! dmaplep 发表于 2010-3-24 23:00
唔可以噶

netasa 发表于 2010-3-25 02:37:16 | 显示全部楼层
如果集數多的, 每人adjust 幾集音頻, 然後 share! 總比一個人好.2 d9 K3 v) S5 o5 |" k" v4 M$ A' s7 ]
alam 发表于 2010-3-24 18:14

" z6 n3 u: Q* n; |! S& ?1 X; I* A  N0 w

2 T: P1 B% v3 ~6 [    讲就好好听,做就未必个个坚持到! 有D人稳到音频自己合完算了。 有D人识合不过唔识SHARE 有D上传到嘅不过唔识合! * Q; I6 J2 d! Q# \9 M6 r

. T0 O# t; s8 ~. u如果係有志者想为粤社做D贡献嘅,米多合多分原则咯!等级提升信誉好,唔讲都自然会有人帮助你向你提供须要嘅音频文件。再者可以通过求档达成音频文件嘅分享!!

kailu 发表于 2010-3-25 13:35:27 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。

kevinchan 发表于 2010-3-25 13:51:11 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。8 m0 v3 X% i9 e* @5 ?5 `. y
kailu 发表于 2010-3-25 13:35
习惯就好了,接受现实吧

alam 发表于 2010-3-25 17:11:49 | 显示全部楼层
讲就好好听,做就未必个个坚持到! 有D人稳到音频自己合完算了。 有D人识合不过唔识SHARE 有D ...
8 M, ]; u3 e* T) C% J. d1 Anetasa 发表于 2010-3-25 02:37
) V% g* g; U1 f* h5 o
4 Y' b, t: v+ p% {6 g) p+ s

/ S/ K- t+ I6 r4 Q+ h* ~   Hi!  Netasa, % E' ?0 h2 j1 y1 J0 N4 V
2 {; k6 M1 b8 s' @+ H
唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20] http://www.dreamxt.com/bbs/thread-66921-1-6.html, _6 o1 z( E7 x! r
我之前見到 Jshare 有齊114集, 最近, 又見有人發了tv 114集及movie, 但所有都是日語/法語的, 我看到 Jshare 有人試發 合成的28, 29, 有粵語 mkv. ' Q6 ?) f1 b# ~: l8 k% O
所以先說 集數多可 share adjusted 音頻!  我也希望有合成高手幫手合幾集圣斗士星矢,  你的音頻 是否從 rmvb and then adjust? 其實我都嘗試合, 但前,中間, 後有部分要補上日語, 之後要變速度(好麻煩, 我也唔識合), 合了也不同步, 所以就放棄了.
7 Q+ i) C! N& U) q無論如何, 多謝你的1-20集的音頻!

netasa 发表于 2010-3-26 05:40:12 | 显示全部楼层
Hi!  Netasa,
4 J! G1 L) c& W; C( g8 d) S) N
, g8 ^, j/ S1 R( D* R唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20]
: u8 e4 D! J1 {+ F# W...1 [0 g. q" R) ~, w2 M' [
alam 发表于 2010-3-25 17:11

) N, y7 T, i. t+ Y$ Z3 b3 ]/ Q* m0 M! j
圣斗士1-114 一直有在进行合成中,不过进度好慢,因为有其他好多新番进行中(所谓新番係指D新出左粤语配音嘅旧动漫),另外最近本人有点迷上粤语日剧,同时也忙于下载相关其他片源。SO没咩时间放出圣斗士嘅更新,在VC上下载左国语嘅部份集数,本想加上国语嘅配音,不过也有心无力!慢慢来吧!0 i$ X: T9 {- N0 f) l4 j7 E
) R  V1 c/ H0 w( h
粤语音源来自于早期(好早咯!)嘅VCD RMVB版本! 无广告无过场,就係要补一下片源文件嘅过场音乐同埋一D空白贞之嘛,播放速度调节好容易一般慢放3%咁上下就得了,可惜嘅係牺牲小小音质! JS空间越整越细,所以基本上在JS空间係放唔完114集嘅(我指我个ID)SO有机会再发埋后面果D出嚟。
: E! _4 ?  i8 X6 Q) z, `
+ k; [0 h! I8 Y& n' f( jPS:无需要感谢D咩,若有心就算不懂合成也可以为此出力,有好多种方法。分流、找片源、找BUG、分享你嘅经验、等等都係帮忙。最后我制作嘅音频能够对你嚟讲有用,我感到很高兴!

kdash2o 发表于 2010-3-26 12:48:17 | 显示全部楼层
同意,都系听粤语比较适应!

Kiver 发表于 2010-3-27 11:55:44 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。
& W. M; }2 f2 p/ S  `7 mkailu 发表于 2010-3-25 13:35

c+ U* C! z! I3 G; q5 ^) e9 W6 w, {, E7 `- i& L0 n7 C
* R- y* R$ O$ H$ P# M9 Z
    这个是事实