[生活智能] 问个关于DVD画面嘅问题

kevinchan 发布于2010-2-7 20:16 3000 次浏览 27 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kwanyeung 发表于 2010-2-8 10:05:01 | 显示全部楼层
例如呢部龙珠,咁老嘅片,设置1500-2000係米无意义呢?
% f9 H) s  Q( h/ P# T# dkevinchan 发表于 2010-2-8 08:31
其實好難講啦。。' Z$ T7 q/ f: [! W+ T6 T- H' A
主要睇多唔多動作畫面同暗色畫面。。。。。

Kiver 发表于 2010-2-8 10:11:27 | 显示全部楼层
例如呢部龙珠,咁老嘅片,设置1500-2000係米无意义呢?
6 M" e, R, o: e. F1 pkevinchan 发表于 2010-2-8 08:31
9 J' k! l& i; Z- Y1 @' Q) ~, p
! Z% L5 P! z+ |% @' O4 j
我很多都是设450-600间(原画质较好或快速动作画面较多时可能采用到650-700)6 G- ^& }& L7 l! Y/ X, V" [# A
最大值就是1680-2400间, R/ h) {! ~6 M1 e
9 g, D# L' {9 N5 v; O8 Z
高清画面正常都采用800起,最大值是3200以上
  W- x0 D5 E7 R8 f3 B. j仅供参与

aubert22 发表于 2010-2-8 10:59:46 | 显示全部楼层
BDRIP雪花笑而不语~

kevinchan 发表于 2010-2-8 11:23:32 | 显示全部楼层
其實好難講啦。。
0 Z$ Q3 @% \7 l- a  v主要睇多唔多動作畫面同暗色畫面。。。。。
4 S. s( u' w/ I- _+ F; V- h- okwanyeung 发表于 2010-2-8 10:05
原来係咁
/ Q( J# R6 O3 S+ ~
- F6 m. [! F* D' l- X/ q
我很多都是设450-600间(原画质较好或快速动作画面较多时可能采用到650-700)! d* U5 U. B( \6 R# ?
最大值就是1680-2400间
# g; n* }) R" G" d* Y; s+ v% t$ r& p; B" u
高清画面正常都采用800起,最大值是3200以上
0 U' O2 G( q, o: x" q/ k仅供参与
% N3 Z9 {+ ?  w( `Kiver 发表于 2010-2-8 10:11
值得参考

kwanyeung 发表于 2010-2-8 12:26:55 | 显示全部楼层
我很多都是设450-600间(原画质较好或快速动作画面较多时可能采用到650-700)0 X0 F# e) l, D
最大值就是1680-2400间# v2 K( k% g4 U$ f
3 l2 }. h8 P$ X- z3 V4 A$ i* J8 E
高清画面正常都采用800起,最大值是3200以上' f" [( ?/ r) H, L9 k
仅供参与8 m% z! F: s# m8 x! }5 _  w
Kiver 发表于 2010-2-8 10:11
450小唔小啲。。
; |. }. }2 Q3 J4 K$ _雖然體積好小不過基本上冇可能KEEP到原DVD嘅95%。。不過要求低嘅人就冇所謂啦。都夠曬清架啦。。
; c/ S3 a5 t! N4 |  a8 x" b: Z0 f- S% R" P, }
當然1300-1800先至可以保留到DVD細節。

kevinchan 发表于 2010-2-8 13:26:06 | 显示全部楼层
係啊,我试过1200,对比某rmvb,好多细节都清楚过佢

Kiver 发表于 2010-2-8 13:28:11 | 显示全部楼层
450小唔小啲。。
- j/ N! q# |0 ]雖然體積好小不過基本上冇可能KEEP到原DVD嘅95%。。不過要求低嘅人就冇所謂啦。都夠曬清架啦。。+ L0 E, U5 K5 q0 b- ^0 p
8 Q. Y' e5 D9 t: a
當然1300-1800先至可以保留到DVD細節。
1 Y" T% x+ x& Akwanyeung 发表于 2010-2-8 12:26
2 s4 x2 M0 T( A! J

8 P5 T4 R1 m% v9 R; Q0 G; t但楼主现在的画质未必能够达到VCD品质
( x% L( @5 b! V0 d! B, P所以也没有必要那么高
  P5 t- Z; k3 B! x* T( i5 z
$ Z& A) l- w/ MDVD载体里的影片未必就是DVD画质标准的3 e) t! P2 `# }, l2 W, ~
有可能是高压缩的MPEG1画质级别

Kiver 发表于 2010-2-8 23:10:47 | 显示全部楼层
係啊,我试过1200,对比某rmvb,好多细节都清楚过佢
" T1 _* A/ l1 {0 C$ Nkevinchan 发表于 2010-2-8 13:26
- ^* Z5 J, }; ^. N  O& _- X

" ]/ S/ E& Y$ u5 }动画片不用1200吧9 B; L. s* N8 H/ ~- K: ~

8 ~3 L; U3 m* ^) D! ~7 W但如果是真人电影就真的需要了~~~) y& N0 R; r) _2 F2 ~

) L4 V* [; u3 ~+ t: G: @, }/ s+ }720P就可能需要1440KBPS了
4 {8 s! C( v$ o( o, o- Y% p) a% a2 G( Z  D; p4 I
而1080P就需要2160KBPS的标准码率了~~

kevinchan 发表于 2010-2-8 23:20:29 | 显示全部楼层
动画片不用1200吧' [  t- A4 r8 H. S
, n* h/ E0 j( D0 W7 \
但如果是真人电影就真的需要了~~~
! h$ k! S1 n0 n1 C5 F+ u) P8 V
$ A5 i2 K: ?1 p7 v720P就可能需要1440KBPS了
! R8 ]9 j4 w( S" i1 R0 X- _, i7 P6 Y6 o: T
而1080P就需要2160KBPS的标准码率了~~) a' ^5 b0 p* H( S6 E( A
Kiver 发表于 2010-2-8 23:10
不过我发觉好多靓画质嘅动画都去到1600,1800左右

Kiver 发表于 2010-2-8 23:42:25 | 显示全部楼层
不过我发觉好多靓画质嘅动画都去到1600,1800左右
- J, r/ H9 w0 `3 f& ykevinchan 发表于 2010-2-8 23:20
1 V* d2 W& V. w/ p3 p2 {0 J( F

" C+ p9 T. H6 ^7 E几多线的动画啊?

kevinchan 发表于 2010-2-8 23:50:50 | 显示全部楼层
几多线的动画啊?3 R; V: K2 y) m
Kiver 发表于 2010-2-8 23:42
唔明咩意思= =!

kwanyeung 发表于 2010-2-9 03:59:25 | 显示全部楼层
如果係D9動畫就建議1400到囉。。始終畫質比較好。動作場面亦得到保証。當然係因為我唔介意大小先咁講。對我黎講一集300MB到都仲OK。超過350MB就太大囉。。  J9 X* T; |9 n* V

3 X1 Z) J8 _) ^# v8 R' H% k720P 1200碼率好多時都唔夠的。。$ m( y8 p( u+ S7 N$ c
例如黑執事用1200碼率壓的HDTVRIP明顯有BANDING同埋暗色地方起格非常嚴重。。而2000碼率720P就冇依個問題囉。