[生活智能] 问个关于DVD画面嘅问题

kevinchan 发布于2010-2-7 20:16 3002 次浏览 27 位用户参与讨论   [复制分享主题]
本帖最后由 kevinchan 于 2010-2-7 21:06 编辑 ' I# ]- H: Y! w: G- q6 t

) o3 w4 g5 S' A( n( F- l以下图片係龙珠一世DVD截图,我想问:  r' n& t) y/ s% U( o0 d
红色方框里面嘅画面有啲明显嘅“小雪花”,可能就咁係论坛里显示唔係好明显,大家可以下载图片係电脑打开7 p& J' n, ^1 i# E
呢种现象係米DVD本身嘅问题,年代久远?此DVD係D5盘,NTSC制式的,係share下载的,DVD-box版本
; X1 L) f. x6 ~3 v我唔知仲要提供啲咩资料,等大家问我先提供吧,求解答,谢谢!
! j8 d9 ~$ z8 i! M5 R( C0 y( e- E
顺便问下,如果係咁,压片嘅时候可唔可以通过相关设置整走佢(用咩软件或者其他方法)?我最近对压片有兴趣,所以想请教相关问题
9 V% A+ O8 j8 G) p3 a
$ Q( g$ P5 l- [2 e 13[(027304)16-41-59].JPG / g. w+ h7 Q6 Y' `% S) x
13[(027445)16-42-26].JPG 8 F5 }5 g1 L* [( L( Q4 U

已有(27)人评论

Kiver 发表于 2010-2-7 20:43:22 | 显示全部楼层
以下图片係龙珠一世DVD截图,我想问:# l2 }/ k0 H$ F9 r2 Q/ Z
红色方框里面嘅画面有啲明显嘅“小雪花”,可能就咁係论坛里显示唔係好明显,大家可以下载图片係电脑打开
' {: ]; ], r' Z呢种现象係米DVD本身嘅问题,年代久远?此DVD係D5盘,NTSC制式的- {% i& |! T& l9 e+ S6 i
我 ...$ R  ^) v: z* t% O+ x5 L
kevinchan 发表于 2010-2-7 20:16
% o( F& q* ?6 l. E3 i: [
: Q1 E9 L( E4 I6 r$ z/ I
不在以为DVD载体就是DVD标准的影片格式7 a& Q- B3 d, N6 h$ U
很多市面的DVD载体里面的影片格式还是采用MPEG1(VCD)标准的,连SVCD标准都还没有做到! R  k$ p; r+ m# `, ?! o+ n# C6 y8 K1 ~
8 o7 O7 v4 w; |* ?
这样可以在有限的空间载下更长时间的影片
, O0 c; [& f; V0 \% q2 @4 E如果是DVD 的MPEG2标准的,D5最多也就是180分钟左右的影片(标准是120分钟)7 U, ?. z2 q" J  o
5 O; O1 w" q0 V3 _
而影片上的雪花不太严重的
2 E& l9 H: }. Y; U% C是可以通过转制过程做一些参数优化减少大部分的
( N/ i. r* T* ?$ r9 d但完全去除就当然没有可能的了~

kevinchan 发表于 2010-2-7 21:09:53 | 显示全部楼层
不在以为DVD载体就是DVD标准的影片格式
2 o8 `) s# _- j& z" v, J很多市面的DVD载体里面的影片格式还是采用MPEG1(VCD)标准的,连SVCD标准都还没有做到+ T. d7 r5 d  r' k" ~- @" j

: L7 @9 k0 j7 }) a5 |这样可以在有限的空间载下更长时间的影片3 p' P  ?) w5 o1 l
如果是DVD 的MPEG2标准的,D5最多也就是 ...
7 @" R4 m3 v6 E6 R( }Kiver 发表于 2010-2-7 20:43
哦,原来係咁,我都係P2P下载落嚟嘅,等我睇下有无其他版本先,多谢K社,我又学到嘢啦

ConvoyChan 发表于 2010-2-8 00:12:55 | 显示全部楼层
老物片源经常有啊....# M& f6 P, D6 U3 Q
我记得我系用个kmp个D乜滤镜整到冇甘花既

kwanyeung 发表于 2010-2-8 00:27:47 | 显示全部楼层
就算係日版D9都會係咁。我成日壓舊片都有。
! ?$ y2 K- G8 [5 y0 K
* Q# L1 X& W/ F* ^$ b3 D要清除嘅用MEGUI整AVS果時勾選Noise Filter。1 u2 Z5 b7 G( w5 s
正常情況下用minimal就可以啦。但如果效果唔理想可以用勁小小嘅filter。

kwanyeung 发表于 2010-2-8 00:28:50 | 显示全部楼层
不過話時話你咁好彩喺SHARE掛到ISO,我都冇次掛得完。可能我冇耐性。

kevinchan 发表于 2010-2-8 00:33:45 | 显示全部楼层
不過話時話你咁好彩喺SHARE掛到ISO,我都冇次掛得完。可能我冇耐性。( X: M5 \, L) b
kwanyeung 发表于 2010-2-8 00:28
龙珠一世26只disc都係黄色,好似龙珠Z同龙珠GT都係黄色!我谂都可以完整下载晒(前几个月)宜家唔知仲唔可以下载到,我之前都下载过1-4只了!

kevinchan 发表于 2010-2-8 00:39:55 | 显示全部楼层
就算係日版D9都會係咁。我成日壓舊片都有。
( U8 N% E4 e9 x% S
0 \2 L, h2 k7 [6 \4 s' p; H7 O要清除嘅用MEGUI整AVS果時勾選Noise Filter。' `: M9 s0 |, c
正常情況下用minimal就可以啦。但如果效果唔理想可以用勁小小嘅filter。# `! u1 C% w+ k& q+ m5 j6 d
kwanyeung 发表于 2010-2-8 00:27
原来要用noise filter?我之前用咗soft filter..........Megui我都係最近先学,所以好多都唔识!而且有啲英文都唔系好明咩意思,就算明都唔知点调..睇嚟要畀啲心机研究下先得" M( N# Q2 E$ h+ ]5 W
係呢,你压旧片一般压几多bit rate噶?

kevinchan 发表于 2010-2-8 00:42:56 | 显示全部楼层
老物片源经常有啊....
) E3 V% c3 k; y% G9 D我记得我系用个kmp个D乜滤镜整到冇甘花既
& k- W7 }! a+ m7 m+ J6 H, M3 p; A157972678 发表于 2010-2-8 00:12
我都试过用KMP设置效果,睇下可唔可以整到,不过可能我技术唔够,始终都好碍眼= =1 j3 a' C7 F7 g; `& ~
我谂一刀压制嘅版本係通过亮度覆盖咗佢嘅,因为佢嘅版本係好光噶

kwanyeung 发表于 2010-2-8 01:52:24 | 显示全部楼层
原来要用noise filter?我之前用咗soft filter..........Megui我都係最近先学,所以好多都唔识!而且有啲英文都唔系好明咩意思,就算明都唔知点调..睇嚟要畀啲心机研究下先得
0 k8 N. l5 a/ p係呢,你压旧片一般压几多bit ra ...' |% Y, H6 G+ k2 i* I
kevinchan 发表于 2010-2-8 00:39
唔同設置唔同碼率。仲要睇動畫暗色地方多唔多。。。好難講。一般嚟講1500-2000效果較好。想細啲1000-1200都可以。# D! v, W9 e1 j4 q& ^$ G

! M0 [4 o' T8 U1 H$ d; {& k8 V但碼率影響只係其次,最緊要還是設置。。

kwanyeung 发表于 2010-2-8 02:13:26 | 显示全部楼层
原来要用noise filter?我之前用咗soft filter..........Megui我都係最近先学,所以好多都唔识!而且有啲英文都唔系好明咩意思,就算明都唔知点调..睇嚟要畀啲心机研究下先得5 `- B  Q& P$ r+ u, ?8 K7 I- N
係呢,你压旧片一般压几多bit ra ...
1 h7 y5 ~, ^- B$ `9 r4 a1 X1 [; L( ^kevinchan 发表于 2010-2-8 00:39
soft filter? 係咪resize filter??
/ A9 o- {$ z& ]. q  W3 _2 Bresize 我通常用lanczos。。可以銳化啲邊同啲細節。。" m4 M8 q$ c. A4 F7 b" E

: g( ?  Y+ h; c如果用SOFT FILTER就會柔化。如果本身套片唔係咁好可以試吓用嘅,不過可能就會搞到好幪囉。。。冇咁清囉。。

kevinchan 发表于 2010-2-8 08:31:41 | 显示全部楼层
唔同設置唔同碼率。仲要睇動畫暗色地方多唔多。。。好難講。一般嚟講1500-2000效果較好。想細啲1000-1200都可以。
" n8 q# g/ ?8 @6 m0 I! o! g) q
' _, u1 \: S* B; V+ r但碼率影響只係其次,最緊要還是設置。。& V# w# V8 I& ^+ k, L) v1 \
kwanyeung 发表于 2010-2-8 01:52
例如呢部龙珠,咁老嘅片,设置1500-2000係米无意义呢?

123下一页