[生活智能] 請問目前最好的音軌格式是咩呢

kailu 发布于2009-12-17 03:12 1829 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想提取最好的音軌,所以想請問一下目前最好的音軌格式是咩????

已有(24)人评论

aubert22 发表于 2009-12-17 10:53:26 | 显示全部楼层
最好系指边方面??比较无损嘅系FLAC或者APE~
4 m2 ~4 a$ Z9 `) v$ Z! MDVD同BD里面嘅都系DAT,要无损提取会好大好大~+ Y* C6 q# A" o; C% H
如果讲体积了喔,貌似应该系AAC或者AC3呱,呢两样我好少接触~

kevinchan 发表于 2009-12-17 13:14:08 | 显示全部楼层
我一直都係用aac,容量小,音质高

kwanyeung 发表于 2009-12-18 02:45:25 | 显示全部楼层
最好系指边方面??比较无损嘅系FLAC或者APE~7 N* Q* ^* {! f1 A5 Z0 e
DVD同BD里面嘅都系DAT,要无损提取会好大好大~
6 y) ]& M" ]: E6 \6 a0 [0 P2 W+ B9 V如果讲体积了喔,貌似应该系AAC或者AC3呱,呢两样我好少接触~0 Q2 G, y( w, ^# y
aubert-22 发表于 2009-12-17 10:53
1 A  M0 `" b8 Q) y' _8 ~6 W
DVD同BD唔係AC3咩??
/ e$ G5 I+ I+ F$ g' vDAT好似係VCD視頻格式?

kwanyeung 发表于 2009-12-18 02:45:56 | 显示全部楼层
我一直都係用aac,容量小,音质高* @8 R! H% J0 S% q1 w: ^
kevinchan 发表于 2009-12-17 13:14
7 |( B7 t; A. a, G$ O1 ?" L- k9 |
嗯。特別係NERO AAC。。。

Kiver 发表于 2009-12-18 08:49:38 | 显示全部楼层
DVD同BD唔係AC3咩??2 X6 d6 E$ O1 q5 {! t+ b
DAT好似係VCD視頻格式?
2 E' w( `( n" s+ g2 skwanyeung 发表于 2009-12-18 02:45
0 m. u! g. \/ a7 X8 A2 t

' D! o- }5 s% Q: k正确~~的

aubert22 发表于 2009-12-18 11:18:48 | 显示全部楼层
DVD同BD唔係AC3咩??
& b  D. Q! C- q, G# CDAT好似係VCD視頻格式?
5 I1 f8 h, R0 f& ykwanyeung 发表于 2009-12-18 02:45

4 v9 [2 d; p/ z( ^2 V9 @- q* U呵呵,唔好意思,我搞错字母,DVD同BD系DTS(杜比),唔系AC3,AC3只系Rip用嘅音频啫~

kevinchan 发表于 2009-12-18 14:00:00 | 显示全部楼层
DAT係VCD视频格式,提取音频保存为MP3或者AAC都可以啦, N8 M$ V8 @1 Q) ?' M
DVD同BD最好保存为AC3,AC3多用于高音质音频

jiuhao 发表于 2009-12-18 15:46:41 | 显示全部楼层

天光仔 发表于 2022-1-9 16:07:37 | 显示全部楼层
Flac and APE最好,因為無損

小鸟end 发表于 2022-3-1 10:32:56 | 显示全部楼层

rantarou 发表于 2022-3-13 17:12:37 | 显示全部楼层
WAV都几好

123下一页