[软件应用] mkv封装问题

kevinchan 发布于2009-9-10 18:08 1729 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
3 i" }$ A! @2 t7 k! t! x
; O. g; u4 a& u" p今日尝试将一个4G嘅H264文件同其他音频封装MKV...
* F; M. Y. E+ U但封装后视频打开唔可以播放,要我手动拖动下进度条(时间条)先可以开始播放....
- b- B. d* T2 e! Q# y以前都未试过咁嘅情况嘅,我尝试过用旧版嘅MKV封装工具,亦都试过最新版,但结果一样...  H* o9 F) W7 v9 B% f: f
仲有一样,我封装时音频时间係延迟咗时间嘅...我以前一样试过封装时延迟音频时间,但係封装后係可以播放嘅..3 i2 O% R- Q( q2 D" N# O  p
另外,我试过单独封装上面所讲嘅4G的H264文件,结果可以播放!8 Z3 L  a$ @/ v$ {
请问各位高手,帮帮手,睇下係咩问题!唔该晒

已有(11)人评论

aubert22 发表于 2009-9-10 18:57:48 | 显示全部楼层
本帖最后由 aubert-22 于 2009-9-10 19:00 编辑 " @% L: c7 W& L, o; o# F1 S
) [# E% }' r# l
你讲嘅"试过只封装H264文件"系米指你上面讲嘅果个4G嘅H264文件啊?定其他?
( }' }2 U/ T5 G6 o- m7 C5 O) i+ Z# b5 k仲有,我试过将无载体载住嘅单独h264文件(例如MP4)封装过,貌似咁样封装MKV
, B7 D4 J4 I3 m( ]" h1 J# B果阵会有嘢提示,封装后貌似睇唔到~请问你嘅4G大嘅h264文件系米提取出黎嘅?

kevinchan 发表于 2009-9-10 21:01:51 | 显示全部楼层
你讲嘅"试过只封装H264文件"系米指你上面讲嘅果个4G嘅H264文件啊?定其他?
' @- U$ s6 Y8 l6 i# [5 O* f8 K4 g仲有,我试过将无载体载住嘅单独h264文件(例如MP4)封装过,貌似咁样封装MKV
5 f& H( q( f2 t( J; U果阵会有嘢提示,封装后貌似睇唔到~请问你嘅4G大嘅h264文件系米提 ...8 c2 @. e8 I, G! z
aubert-22 发表于 2009-9-10 18:57
" q6 _5 h- t' F  x+ \% T2 x9 N1 {
(1)我试过单独封装嗰个4G嘅H264文件,封装后视频可以播放(唔使拖进度条)1 `8 A% c( |3 n0 _: S; f
(2)我嘅4G嘅H264係从avi文件中提取出嚟嘅,如果我直接打开avi文件係可以正常播放
6 i4 m! p8 E% U$ {  _, z2 g& d(3)我封装后无嘢提示,只係话正常,同我平时封装情况一样。只係播放时要拖一拖进度条先可以播放,试过唔同嘅播放器,都係唔得

aubert22 发表于 2009-9-10 21:25:04 | 显示全部楼层
(1)我试过单独封装嗰个4G嘅H264文件,封装后视频可以播放(唔使拖进度条): z+ E3 g  b& Y9 n+ Y; E
(2)我嘅4G嘅H264係从avi文件中提取出嚟嘅,如果我直接打开avi文件係可以正常播放# }/ ?* P( E/ y+ P! o
(3)我封装后无嘢提示,只係话正常,同我平时封装 ...0 e, y$ C9 B& H( b! H% x  r
kevinchan 发表于 2009-9-10 21:01
0 S8 i2 @$ B. K
咁点解你唔直接将个AVI封装入去?唔要里面嘅音频就得啦~有无咁试过?

kevinchan 发表于 2009-9-10 22:42:44 | 显示全部楼层
咁点解你唔直接将个AVI封装入去?唔要里面嘅音频就得啦~有无咁试过?7 S* ^# [' l' V% d0 z
aubert-22 发表于 2009-9-10 21:25
係嚄,唔记得讲!呢种方法都试过!,呵呵,结果一样

aubert22 发表于 2009-9-10 23:42:03 | 显示全部楼层
咁有无换其他播放器试过啊?

netasa 发表于 2009-9-11 02:30:42 | 显示全部楼层
点解唔直接将个音频放入AVI格式里面?  硬要去封MKV呢?   
8 S8 ?3 [9 P& s; ]# |如果无估错,个H264係比VDM处理过先封AVI嘅,  : t9 W' w4 W0 o
我建议把果个不会自动播放嘅MKV用2.2.0嘅MKVextractGUI拆。之后会发现有时间轴文件“TIME  CODE” 再用MediaInfo查一下,个AVI嘅播放帧率同埋分辨率先,之后用298去封264为MKV ,在视频格式细节处填好正确嘅帧率。 之后再在常规处选上时间轴文件!再封过MKV睇下如何。8 Q+ F" z9 ~5 F% A2 }: B" t3 T
如果2.2.0拆唔到个MKV,可以先用MMG2.2.0合左MKV再分拆,目的就係为左拿你果个已经延时嘅文件嘅时间轴文件,来封MKV。 # o6 p; D5 B8 Q# D" M6 s- t+ K
再者,总系唔得嘅讲,你可以试下编写章节文件, 以供调节时间轴之用。

kevinchan 发表于 2009-9-11 11:45:45 | 显示全部楼层
点解唔直接将个音频放入AVI格式里面?  硬要去封MKV呢?    / P$ u/ s3 W) m3 `
如果无估错,个H264係比VDM处理过先封AVI嘅,  
' ^3 L7 h/ }! F0 X! v' z% ~我建议把果个不会自动播放嘅MKV用2.2.0嘅MKVextractGUI拆。之后会发现有时间轴文件“TIME  CODE” 再用 ...
3 Z: ^6 `( k3 h5 ~* Z. b5 G4 xnetasa 发表于 2009-9-11 02:30
因为我懒得装个avimuxgui..所以封装mkv,方便D...另外avi文件我已经删咗啦,不过之前用kmp都查过佢嘅帧率同埋分辨率,我都係按照佢原来咁设定,无变动过啵!
3 Z1 E, V+ I2 G4 p5 M5 s+ `; Q  我用mkvtoolnix2.2真係有timecode.txt嚄!咁我係米应该先将目前嘅MKV文件里面嘅音频同字幕提取出嚟,再逐个文件放入mmg封装,加上timecode?
/ V- |6 X+ A6 ?/ d  如果直接将目前嘅mkv文件拖入去2.98版本封装,应该无意义,係米?

kevinchan 发表于 2009-9-11 16:09:44 | 显示全部楼层
我建议把果个不会自动播放嘅MKV用2.2.0嘅MKVextractGUI拆。之后会发现有时间轴文件“TIME  CODE”再用MediaInfo查一下,个AVI嘅播放帧率同埋分辨率先,之后用298去封264为MKV ,在视频格式细节处填好正确嘅帧率。之后再在常规处选上时间轴文件!再封过MKV睇下如何。
! I. n, k9 K5 `netasa 发表于 2009-9-11 02:30
刚才试过呢种方法,都係唔得!算啦,我呢种情况唔算係咩大问题嘅!多谢晒你嘅咁详细帮助

ConvoyChan 发表于 2009-9-13 16:11:49 | 显示全部楼层
用其他播放器试下咯 我用KMP播黄金勇者个合成版个阵 发现WMV编码+两条MP3声轨 就会出现第二声轨播放速度变慢10%的情况

84960548 发表于 2009-11-19 20:08:53 | 显示全部楼层
你们都用咩软件合成动漫

kevinchan 发表于 2009-11-22 22:58:50 | 显示全部楼层
你们都用咩软件合成动漫
: C5 d- N2 e# Z, F5 S1 h$ n84960548 发表于 2009-11-19 20:08
一般都用2个以上嘅软件,包括合成过程,和后期的合成封装!你可以搜索下论坛,有相关问题的