字幕問題..高手請進

gap神 发布于2009-9-6 09:38 1404 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
頭先係其他網到下載一出電影黎睇
4 y# x) Z4 B  _& f+ }格式係avi3 N9 Q+ n) A8 V9 a8 K. S
佢個字幕係分開下載的
8 {: w( O9 @# n/ V5 Q; T5 k1 z
7 |! V+ w7 {6 B% t有2個一個係3百幾kb  一個係2十幾mb9 V, u  G" Z& q
3百幾kb哥個圖案係白紙 ,,內容顯示係IDX檔* [9 }( M; s0 J
2十幾mb哥個可以用播放程式播放,,,不過冇野ge- -內容顯示mpg檔
: \# b8 p/ c$ C& _" x4 y9 I
8 ]3 E9 H" u) i8 t我試過載入字幕,,不過都係冇字幕
. Y6 |* _' ~  j' a: `想問點先正到, I1 d% ^3 A1 e

( C2 Y: B* U) D4 z定係跟本唔得,,,係冇用ge?

已有(15)人评论

kevinchan 发表于 2009-9-6 10:45:59 | 显示全部楼层
我只知道常见嘅字幕格式有ssa,srt,sub

kwanyeung 发表于 2009-9-6 12:35:24 | 显示全部楼层
我諗應該係IDX+SUB既配搭吧???. i  U6 m' s3 t( O4 T
將字幕改成同影片一樣名稱應該可以解決問題=]

Kiver 发表于 2009-9-6 14:53:33 | 显示全部楼层
吾知楼主的具体情况
! C& C% J& a0 `
+ U3 N# O5 V% I无法解释

KO999 发表于 2009-9-6 20:48:27 | 显示全部楼层
跟本不知你讲XX~~~

gap神 发表于 2009-9-6 23:44:06 | 显示全部楼层
就係咁ge情況!!!

Kiver 发表于 2009-9-7 00:03:00 | 显示全部楼层
就係咁ge情況!!!
: u( b6 {$ ?6 P/ ygap神 发表于 2009-9-6 23:44

* F) P2 Y( [+ }% r
, d; t! I# }5 f/ @2 ^0 N( e6 C, k睇吾到图~

kevinchan 发表于 2009-9-7 08:34:37 | 显示全部楼层
睇吾到图~
1 i  E" z+ r  n: yKiver 发表于 2009-9-7 00:03
情况一样,想帮楼主都难

gap神 发表于 2009-9-7 12:53:57 | 显示全部楼层
- -睇下得唔得

kevinchan 发表于 2009-9-8 21:10:43 | 显示全部楼层
) U. h% o& P7 F8 v" M3 u+ ?- r" |% w) l, ]8 I' {" \9 \7 b
字幕一般分为两大类:, Y% L/ O. c& z. n7 n9 {

- F3 `' K# V2 y) T8 Q$ |% H1、文本字幕:如srt、ssa、ass、sub等;
( T. B% m" l  m6 \2、图形字幕:如idx+sub、idx+rar等,其中idx是字幕索引,sub是字幕内容,两者必须同时使用- s8 l( ]8 v( }  f
6 }) J; ^6 _3 z' ^
其实你可能缺少咗sub文件啵,至于MPG档案,应该係预览嚟啫,唔使理距!你用咩播放器呢?

gap神 发表于 2009-9-8 22:06:41 | 显示全部楼层
KMP播放的0 ~$ e2 J) F1 A- M4 U/ e8 Y% y" C! p
但係佢個網得5條link  3條係片  2條字幕
' R6 o/ F) b6 k0 T* o就係哥2個炸wo- -

kevinchan 发表于 2009-9-8 22:32:48 | 显示全部楼层
你就係缺字幕吧?不如你上网自己搜索字幕好过啦!应该会揾到嘅

12下一页