[生活智能] 想请教一下,压RMVB时一次压制同二次压制的分别

大天使007 发布于2009-8-11 17:55 954 次浏览 8 位用户参与讨论   [复制分享主题]
. Q% c7 j3 p$ v9 m2 K
8 X- L# D9 \1 B! d4 J! a想请教一下,压RMVB时一次压制同二次压制的分别* B8 I+ ?% ^9 o! Y8 ?
. `  D: M1 Q6 N" l
如题,系唔系清晰的或者容量更小呢

评分

aubert-22 -2 -16 -1 重复发帖

已有(8)人评论

aubert22 发表于 2009-8-11 18:14:49 | 显示全部楼层
你發就發翻去你3分鐘前嘅貼啦~

大天使007 发表于 2009-8-11 19:03:39 | 显示全部楼层
你發就發翻去你3分鐘前嘅貼啦~: }: \/ f$ @+ v" c- n/ V$ `
aubert-22 发表于 2009-8-11 18:14

7 m5 F5 e, q7 ^* u8 X1 ^% F  ^
# ~+ N+ C" J7 ^* t# W: _5 f0 L5 V" B! ^  H1 Z* d' ^  L
其实我唔系有意噶,只系发帖果阵时个IE好似挂左甘,后退啲帖的内容又唔见左~所以就重新打多一次啰(点知已经发左两帖了T^T)

aubert22 发表于 2009-8-11 21:32:10 | 显示全部楼层
如果系咁,點解此貼同你之前發嘅貼內容完全唔同呢~

aubert22 发表于 2009-8-11 21:37:37 | 显示全部楼层
教你啦~如果又再出現你所講嘅問題嘅話,又重貼,你可以喺張貼度寫清楚(當然,斑竹會斟酌是否真系系統問題而重貼)系因為系統問題而重貼,咁就避免畀斑竹咬啦~

kevinchan 发表于 2009-8-11 22:21:07 | 显示全部楼层
一般出现呢种情况嘅话,我会用先保留本来挂咗嘅网页(先唔按后退),再用另外嘅浏览器打开论坛,睇下有无自己嘅贴,咁就避免重复啦......我依家都会咁做,事出有因,经过上次5连回复嘅经历后,依家都係稳阵D好,费事经常重复发帖!

Kiver 发表于 2009-8-11 22:26:22 | 显示全部楼层
甘依帖我仲答吾答好啊~~~

大天使007 发表于 2009-8-12 17:11:16 | 显示全部楼层
其实我都有心想问呢个问题噶,求回答. W1 G$ p2 J; M( X, A8 Y
" o* P: e, H) [6 U7 K( N8 w! n
发错左帖之后为咗费事浪费一张帖(最大问题系不可以删帖)所以就改问另一问题啰(改咗标题以为人地唔会发觉添~~)

netasa 发表于 2009-8-13 05:13:56 | 显示全部楼层
依贴搞成咁啊,改标题表面睇仲奇怪啦,无咩问题却比人扣左分。  不过此係唯一好嘅解决方法。
- X. r, C% ^9 L
& Z+ n' e) |3 r3 G答你个问题,RMVB重压RMVB要睇你嘅压缩选项同埋方法(边只软件)而定!  其实只係将RMVB还完到MPEG2嘅MPG流格式再次压过啫。如果你将个分辨率改细个之前嘅文件体积同埋画质会有相对提升,不过在大屏显示器上全屏睇就无多少分别了,甚至更差也不定哦!!