[生活智能] 想请教各位,左声国语&右声日语,我只想要日语双声道,点办呢??

大天使007 发布于2009-12-31 11:44 2231 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(18)人评论

ConvoyChan 发表于 2009-12-31 12:08:33 | 显示全部楼层
我用goldwave打开。。一般可以自动识别到音轨 然后将国语个删除 另存为 然后重压

大天使007 发表于 2009-12-31 12:43:21 | 显示全部楼层
我用goldwave打开。。一般可以自动识别到音轨 然后将国语个删除 另存为 然后重压
9 N4 i, W, X: p9 B2 u157972678 发表于 2009-12-31 12:08
- T% ?: T2 T$ {* q

" [1 u+ H% l( k4 Z; C) x7 z, P4 `& h& @' l! u6 Q
请问又没啲可以批量的方法噶

kwanyeung 发表于 2009-12-31 14:10:18 | 显示全部楼层
但既然你原本嘅雙聲道已經左聲國語右聲日語。+ R0 J1 d. M% w, Q5 v6 q
咁你又想要日語雙聲道應該係冇咩可能吧。。- \) g) b: A7 b1 d

; m9 N3 J9 L( \1 }6 [; J$ O! [9 w9 {日語單聲道倒是可以。又或者係日語偽雙聲道吧。

kailu 发表于 2009-12-31 15:25:14 | 显示全部楼层
將國語音軌刪除,將日語音軌提取出來再用goldwave將日語音軌保存為立體聲,
$ C' @9 C& H' R最後重新封裝。。。。。

aubert22 发表于 2009-12-31 16:57:19 | 显示全部楼层
但既然你原本嘅雙聲道已經左聲國語右聲日語。* s: i% k& C. u7 D
咁你又想要日語雙聲道應該係冇咩可能吧。。
9 A: W/ e4 r! W% L9 D0 m0 P! o" k. k* ~2 d. a
日語單聲道倒是可以。又或者係日語偽雙聲道吧。, j+ Z; Q2 v" z
kwanyeung 发表于 2009-12-31 14:10

$ O& W1 n0 H# D2 X! c5 x3 P5 `) A. j可以嘎~区意思系删除左边喇叭嘅国语,而使左边都变埋右边一样系日语~咁用Audition将国语变灰,复制日语,新建时选双声道米可以复制
" f4 L& u. h  |1 w日语咯~咁两个喇叭都可以系日语咯~不过上面D人习惯用GW而已~LZ嘅要求只系咁,唔系要提高质量~

大天使007 发表于 2009-12-31 17:06:12 | 显示全部楼层
可以嘎~区意思系删除左边喇叭嘅国语,而使左边都变埋右边一样系日语~咁用Audition将国语变灰,复制日语,新建时选双声道米可以复制2 j' G: G- z8 ^7 ]
日语咯~咁两个喇叭都可以系日语咯~不过上面D人习惯用GW而已~LZ嘅要求只系咁,唔系要 ...
* A0 n! Z( V# r+ ^  s" Daubert-22 发表于 2009-12-31 16:57

$ L! p, q7 ~* T/ p$ H8 ]- j" n: H/ Y; O1 l+ S
哈哈哈!其实我就系想甘,等我试试你的方法先

kevinchan 发表于 2009-12-31 21:50:14 | 显示全部楼层
如果唔想编辑音频,可以用KMP播放时,屏蔽一边声道,将另一单声道扩充到双声道,此功能绝对好用,有时我懒得搞音频,都係咁播放嘅!* b3 B. T0 i) y
如果想编辑音频,咁我都唔多讲啦!楼上咁多位都讲咗好几种方法啦,楼主试下啦!我嘅方法同以上方法原理差唔多,只係用嘅制作软件唔一样啫!

kwanyeung 发表于 2010-1-1 02:30:55 | 显示全部楼层
不過如果套野有好多集就難搞了。我都諗緊可唔可以有快啲嘅方法。

kyo1983 发表于 2010-1-1 08:13:29 | 显示全部楼层
用goldwave吧,将国语音轨删掉就ok了

aubert22 发表于 2010-1-1 11:29:09 | 显示全部楼层
不過如果套野有好多集就難搞了。我都諗緊可唔可以有快啲嘅方法。
/ H3 _* t( ]( v. }9 T) nkwanyeung 发表于 2010-1-1 02:30

) |5 U  e$ e' n梗系有啦~直接用播放器关左区米得咯睇果阵,咔咔咔~

kevinchan 发表于 2010-1-1 11:41:03 | 显示全部楼层
梗系有啦~直接用播放器关左区米得咯睇果阵,咔咔咔~
4 B! }) K' z; b5 ^/ B5 u* m, ?aubert-22 发表于 2010-1-1 11:29
即係上面我所讲嘅两种情况

12下一页