[幽默情感] 人生交叉点(请各位给点儿意见,谢谢)

shason 发布于2009-6-26 11:44 1619 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我有个朋友,佢遇到咁嘅情况,应该点选择?
1 q) L8 F" b, R7 L8 c6 Y   佢原先係一个位于广州嘅门户网站做财经编辑,工资待遇福利都唔错。而家公司为左做大财经频道,决定将财经频道迁去北京,编辑当然要跟住去。
( f. r2 @' {% L( S7 R0 G   佢原本就係广州人,自幼儿园到大学就无出过广州。爸爸翻左乡下常住,而家屋企只有佢同佢妈妈。# N5 N$ ?3 p% b7 c
   如果佢选择去,工资、待遇可能会增加,北京嗰边亦会提供公司公寓,离公司都好近。但係路生人不熟,好多嘢要重新适应。关键係屋企得翻妈妈一个人。自细就无点比妈妈享过福,妈妈的靓汤再无品尝嘅对象。以后只能通过电话、寄钱、视频聊天联系。当然,实在顶唔顺,可以辞职唔捞翻广州,重新搵过份工。3 b( H# j4 x, z7 n" `* a  g: o
   如果选择唔去,可以辞职或者跳去第二个频道。辞职嘅话而家时势好难搵翻同样高收入而且工作环境咁宽松嘅工;如果跳去其他频道或部门,老板会睇唔起你,亦都唔系自己兴趣同专业,职位晋升就慢好多。% Q2 I* j0 o5 S) l" ^
    如果你係佢,你会点做?
) P! Q, E# Q# b    其实係我,如果你係我,你会点抉择?
+ M. Z$ Z" f: w% U1 b--啱啱睇左部《警察扒手两家亲》,其实家人、朋友好紧要,钱,其实真係唔可以决定一切。

已有(21)人评论

Kiver 发表于 2009-6-26 11:55:36 | 显示全部楼层
我有个朋友,佢遇到咁嘅情况,应该点选择?5 H3 w' n& I8 K) P. i  f2 u
   佢原先係一个位于广州嘅门户网站做财经编辑,工资待遇福利都唔错。而家公司为左做大财经频道,决定将财经频道迁去北京,编辑当然要跟住去。
/ S* H) E4 z( X$ `' d2 f* T   佢原本就係广州人,自 ...3 e4 b& v4 ~; i# O2 @
shason 发表于 2009-6-26 11:44
! d! }( `! a8 x/ ?4 j+ b

9 H2 y3 F  b5 b2 s9 ^带埋距阿妈一齐上BJ

xiaojim 发表于 2009-6-26 12:01:32 | 显示全部楼层
工資待遇好,單位又無房分比你朋友住噶話米租間屋同阿媽住咯,廣州間屋可以租比人,叫親戚朋友幫手睇住同收租~~~

shason 发表于 2009-6-26 12:02:47 | 显示全部楼层
带佢去无可能嘎。我老妈如果在北京会比一个人在广州的家更寂寞

xiaojim 发表于 2009-6-26 12:09:54 | 显示全部楼层
咁又喺,去到北方,溝通都有問題,的確麻煩

shason 发表于 2009-6-26 12:11:50 | 显示全部楼层
哎,年轻,既係去嘅理由,亦係唔去嘅理由。年轻应该出去闯一闯;年轻,以后机会大把,今次可以割舍

嚣のЪ 发表于 2009-6-26 12:41:41 | 显示全部楼层
真的是很难取舍的说...

huang 发表于 2009-6-26 12:54:42 | 显示全部楼层
搬家吧,天子脚下大有作为

Mickey 发表于 2009-6-26 13:09:30 | 显示全部楼层
带埋妈咪去咯
1 }/ u( D! Z' L8 R" |5 Y虽然北京人生地不熟
& l9 Z6 B, O5 M8 ^( c" u( ?% m( `但是点都好过一个人响呢度啊6 \5 b. c" L$ L; c, v/ i
人同人的关系是靠相处出来的
* [/ n, n8 K9 |" M- j你妈咪去到北京时间多的话自然就会同附近的人有交流家啦
5 T1 L  h3 D' ]: \% @而且北京比较发达,生活环境应该都好D啊

熊猫仔 发表于 2009-6-26 13:18:34 | 显示全部楼层
如果喺我,就会留翻喺广州啦。。。; P$ o4 ?2 r$ g( t( v
广州咁大,凭你嘅能力同经验,搵份差唔多嘅工作应该唔太难啊,9 h2 [: M# n$ K" p; Y
再者,就算调去其他频道or部门,同老细讲明原因,就好似李密当年嘅《陈情表》咁,你做得野,老细唔会睇唔起你吧,........
2 Q" B  ]. ?2 v7 \. \% q- {3 J工作周街都有,母亲只有一个,再家中...
; u5 I9 C$ J) j4 @  |6 U0 I故人不解孝双亲,养儿方知父母心,若待孩儿方知报,父母岂有百年身?

kevinchan 发表于 2009-6-26 13:21:12 | 显示全部楼层
睇到文章第一句话就估到LZ係讲自己啦其实带埋妈妈去可以考虑下,可以去同妈妈商量下,问下距意见,同唔同你去BJ!另外,我谂你妈妈唔会阻止你去BJ做嘢嘅,如果你仲係后生,我建议选择出去闯下啦,毕竟咁难得机会。

shason 发表于 2009-6-26 13:35:02 | 显示全部楼层
咁我都唔系静係得老妈一个亲人嘅,家族都几庞大。不过带妈妈去,我觉得係无为妈妈着想

12下一页