[I T 资讯] 移动硬盘咩牌子好?

richoly 发布于2009-5-21 09:18 6199 次浏览 60 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2009-5-29 10:12:01 | 显示全部楼层
如果是移硬我还是支持三星的
& s+ k! I& n# Y) T: Z5 |2 L$ s" C3 @/ @7 P7 J7 H" B
而桌面及企业级我还是支持WD(西数)的5 v* H& w9 k* v4 b/ c+ O' a0 I+ O8 E
2 y1 _( K+ ]1 R3 v2 l# w
希捷SG太贵了且有些噪~~~

kwanyeung 发表于 2009-5-30 08:26:52 | 显示全部楼层
如果係外置硬盤但唔係移動果隻WD係咪最好?
5 i7 N  k4 M* Z( S! R) Q7 _" u3 M$ f+ P5 X8 ^5 ]2 r8 _3 L7 l3 c
SG最平係因為我見到佢個1.5TB都係200CDN 即係大約1200HKD

Kiver 发表于 2009-5-30 08:37:41 | 显示全部楼层
如果係外置硬盤但唔係移動果隻WD係咪最好?
) i  V3 ^  }# t; w
, X: B% r# w) Y+ T) zSG最平係因為我見到佢個1.5TB都係200CDN 即係大約1200HKD
8 d, m0 U, U. W" z# bkwanyeung 发表于 2009-5-30 08:26

* y3 C9 R3 q/ G! I+ |2 x: {
! z- h: n! a6 E! I. f2 `! e' [桌面级上还是以希捷SG领先的
- a# b, Q5 {/ S- i4 y
; s) C7 \9 X$ n  @+ I0 l在性能上和民众公认上是希捷SG的硬盘较好
4 C3 B5 F, c) {
; q+ v9 r* M1 x而我喜欢WD的原因在于距中规中矩,性能不比希捷SG差多少,价格更加公道些,且主要是硬盘不像SG那么噪杂~~~

kwanyeung 发表于 2009-5-30 09:52:24 | 显示全部楼层
WD喺我依到仲貴過SEAGATE- - 咁如果你話SG好啲嘅話咁我買SG啦。

Kiver 发表于 2009-5-30 10:50:08 | 显示全部楼层
WD喺我依到仲貴過SEAGATE- - 咁如果你話SG好啲嘅話咁我買SG啦。
) [2 D: }9 b1 L" Q7 I) x, n! f+ m* ~kwanyeung 发表于 2009-5-30 09:52

! N) ]8 a% P0 u" w$ K
+ Y5 C" Z" B: \6 n* N& }; M" G0 {SG你吾怕距读写时“呖呖呖”声就没有问题既~~
6 t% H1 s( |3 U8 W* h' B" {
4 X) y! U2 P$ ^/ p8 P& q我主要觉得WD够静~~

kwanyeung 发表于 2009-5-30 11:02:23 | 显示全部楼层
但WD好似未出1TB以上嘅EHD??
: d2 a4 {( A$ H/ B" H可能出左啦但我依到最大只係SG嘅1.5TB。
0 p$ y$ S" \. A9 K( B/ {因為既然係桌面級嘅EHD咁我想買個最大容量。網上見到有2TB。大約1800-2400HKD。

Kiver 发表于 2009-5-30 11:25:27 | 显示全部楼层
但WD好似未出1TB以上嘅EHD??# Q8 L+ o3 {% U9 j! `- w
可能出左啦但我依到最大只係SG嘅1.5TB。
* l+ g( O0 y# [1 p因為既然係桌面級嘅EHD咁我想買個最大容量。網上見到有2TB。大約1800-2400HKD。! y; n( `2 k- N, A4 h9 a0 h
kwanyeung 发表于 2009-5-30 11:02
3 T9 r$ d6 s/ L( J2 d& M
, G) p' T: Z0 B& U/ A2 d
系有2TB的+ H0 a, x( g6 j
但铺货量不大9 g$ Y: j5 }& G3 T5 {0 R. K& v6 X3 \

% x4 W& q4 d. u' i7 A1 F为了稳定% [6 s8 f7 U0 I4 o1 l
建议还是买双碟的
8 i/ Q: p& y) g& t( c' G' E: v* j+ f1 s! T& `
三碟的真的用于储蓄资料算了- j9 W: }& W: ?; c& M
不要常通电常用
+ l4 u4 G! b1 i8 a3 e8 ~9 q4 Z9 R5 O7 x0 z$ y* h6 [) `. `
三碟不耐用的

kwanyeung 发表于 2009-5-30 11:41:28 | 显示全部楼层
邊啲係雙碟,邊啲係三碟?!原來有分㗎咩- - 我對EHD真係唔熟啊。

richoly 发表于 2009-6-1 13:15:07 | 显示全部楼层
系有2TB的- m  U" K8 c; S' E. b' F, g
但铺货量不大
1 e2 M$ w# R) g: v% [& Z7 O& T4 E. b7 h' m' K" [
为了稳定
* |3 k. t+ R. r6 k( p建议还是买双碟的
6 W: L! I) G! b$ h
% S5 b& s9 u. x1 M1 K三碟的真的用于储蓄资料算了5 K9 j. D4 Y% f. G! d
不要常通电常用
4 n  B7 a+ y/ u. C  d
6 `( O7 }5 x* C. |% ?) q三碟不耐用的( r6 o7 q( V! w, C
Kiver 发表于 2009-5-30 11:25
* L$ ]; C: h& K9 j) e; [0 a

: g- t6 L3 D8 e: @6 @, V' y/ g; G/ B. y# A
excuse me...咩系三碟?两碟啊?强人,移动硬盘嘎参数啊?有乜区别啊?

Kiver 发表于 2009-6-1 14:22:35 | 显示全部楼层
excuse me...咩系三碟?两碟啊?强人,移动硬盘嘎参数啊?有乜区别啊?
9 F, L: \; C# Qricholy 发表于 2009-6-1 13:15
! ^+ A3 V: s6 M

9 y2 L* j; K% N4 x7 ?讲紧硬盘结构啊
7 Q! i% {" v# g, {) ^
9 I; Q% }. h- @+ m. Q7 ?9 N桌面级的硬盘最多可以容纳4碟(当然当年IBM出过容纳5碟甚至更多)# Z7 \' D7 c! {3 D* r% N0 V6 ~$ a1 p

1 a6 d; B$ d4 V% r& q7 R1 Z* ^移动硬盘最多是双碟. I" r7 Q9 }1 ~2 v, Y1 m: O

S; f) p' e/ R. I3 v* E但移动硬盘若果真的改成外置移硬的; T% ]& [5 @4 q: w# S; {2 K" _

9 e) @0 F( t  n% @  v建议还是单碟的好: _9 `& M" j8 [. ~2 ?+ @$ }
) l) ~# o) J; S6 L  E, @8 x. A
因为双碟比单碟
7 A. H$ }* X  v$ j5 y& y3 x: t5 C( G. n2 L. }% M
电机主轴的负荷要加大30%  (电量也多约25%)
' g4 Z. ^+ v+ O+ z1 ?# Q0 C! J
1 `+ q2 v' i+ q( O. I, q; v% m具体计算公式我都不太记得了~

邪恶撒旦 发表于 2009-6-1 23:44:57 | 显示全部楼层
移动硬盘觉得日立很唔错,加上三星盒子是最佳首选~~

richoly 发表于 2009-6-9 14:02:43 | 显示全部楼层
如果是移硬我还是支持三星的9 z2 j$ Q( V) L3 d2 D1 J
7 B6 _. ^& f; o
而桌面及企业级我还是支持WD(西数)的: F) I, p7 Z2 T- Z6 _

6 `# I! W/ S/ @) {% w( P希捷SG太贵了且有些噪~~~; H+ k1 e7 p9 @: L. ?9 K
Kiver 发表于 2009-5-29 10:12
+ q1 d- ?7 O7 A) G  [  O2 x" D9 p6 r

3 B. t' V$ h) ~- g% q* P* o# X$ W2 j  w  s) @- W2 @8 g' E& E- r
想买个1T嘎,三星好似最大系500G喔。。。