[I T 资讯] 移动硬盘咩牌子好?

richoly 发布于2009-5-21 09:18 6213 次浏览 60 位用户参与讨论   [复制分享主题]
) O  o& b  V& [2 f- U8 r7 D

5 u# A& r! f- G6 ^最近想买个移动硬盘,好似日立呼声几高,大家知唔知日立有无全球售后保修?支持苹果mac系统吗?系香港买定系美国嘎价钱平啊?主要系美国用,大家比下意见啦,或者推荐下其他牌子,唔该晒

已有(60)人评论

Kiver 发表于 2009-5-21 09:24:30 | 显示全部楼层
. x8 ]1 J6 i+ E5 L9 T  r- G0 W

; t  \2 q% {* p4 l5 Y$ l. n最近想买个移动硬盘,好似日立呼声几高,大家知唔知日立有无全球售后保修?支持苹果mac系统吗?系香港买定系美国嘎价钱平啊?主要系美国用,大家比下意见啦,或者推荐下其他牌子,唔该晒# I- \' v8 s. Y. Q$ u
richoly 发表于 2009-5-21 09:18

: j" u; P9 S# o3 H+ w2 @" I
. S  W, K" J. a' A. }5 N如果你在美国用还是到美国买吧: N0 G0 G# ?$ I' G$ o

# h) _# J, q0 u6 `" J硬盘都是分销到每一个地区代理上
) K  d$ s; K$ e0 H! A
- e* D6 \3 p4 J7 _8 H! K/ J好似存在全球售后保障的`~~# ]4 A7 |, F) b: z$ s
5 O# V6 ?  u3 {: j1 d
我就觉得移动硬盘三星的好点了~
+ Z* w& h3 ^: S* O. z
# V3 [0 W8 G9 d: X- C以上意见仅供参考

yjb338 发表于 2009-5-21 09:24:49 | 显示全部楼层
日本货靠吾住~~~

陈洋毅 发表于 2009-5-21 10:18:56 | 显示全部楼层
0 t/ k( M3 \; F& T5 y# \. m2 R1 o& S
4 k( g( O6 c" m8 y4 N, u6 ?西数啦,型号我不记得啦,单碟160G ,5400转,2.5寸 SATA的,320G先3XX,省电又质量好,加个SSK飚王黑色硬盘盒40元。比日立好多了,日立我都用过,不好,慢,容易坏。1 ~# _' I" f) B8 i- w
一共是四百元,我早两个月帮朋友买的,现在更便宜了。买百脑汇的淘宝。

xiaojim 发表于 2009-5-21 13:39:19 | 显示全部楼层
我都觉得3星5错~~

Kiver 发表于 2009-5-21 14:16:44 | 显示全部楼层
西数啦,型号我不记得啦,单碟160G ,5400转,2.5寸 SATA的,320G先3XX,省电又质量好,加个SSK飚王黑色硬盘盒40元。比日立好多了,日立我都用过,不好,慢,容易坏。
9 K) v+ X- K% d+ l- W一共是四百元,我早两个月帮朋友买的,现在更便 ...
/ w: X/ o& c! i: ~9 _陈洋毅 发表于 2009-5-21 10:18

% o4 ?1 R. K' M6 q
4 t& e9 F' `; N% Z2 o- ]) v+ A. u日立好似一直都存在一定的BUG5 V0 J+ S. p* G" _
; ^1 z) N6 A9 _- E& q
可以令你睇到数据但读不了数据~~的情况出现~

aubert22 发表于 2009-5-21 22:33:08 | 显示全部楼层
我都想买个500G嘅~觉得去香港买仲抵~

richoly 发表于 2009-5-22 00:02:28 | 显示全部楼层
日立好似一直都存在一定的BUG$ I3 y$ z. N: j# e  }# Z$ ^+ e
  B2 X" X! \/ ~) k( u
可以令你睇到数据但读不了数据~~的情况出现~& p, K( ~, A3 C5 a! f3 H$ W
Kiver 发表于 2009-5-21 14:16

+ ~5 A) M: n3 B+ O; a
& k7 Q3 W9 R3 c% O6 _2 H甘就真系怕怕咯,仲以为距好添

richoly 发表于 2009-5-22 00:05:20 | 显示全部楼层
我都想买个500G嘅~觉得去香港买仲抵~
* e$ Q! Z9 S1 ^/ z: iaubert-22 发表于 2009-5-21 22:33
. l! i' K9 T* E4 k

0 Y8 c7 H: I& bD人话要1T都唔够用啊,买几大好用D呢?容量大系米读盘速度会降低嘎啦?会唔会更容易坏呢?

srta 发表于 2009-5-22 00:05:27 | 显示全部楼层
一般都系硬盘同盒分开买 盒我自己用元谷

kwanyeung 发表于 2009-5-22 03:27:23 | 显示全部楼层
我依家用緊500G HITACHI.非常好用。讀數據好快。不過寫落去就麻麻。不過都唔會太慢。一秒傳輸15MB至20MB到。
# j2 s! g2 \" E5 ^# ^# V) R% T我500GB都就爆。諗住買個1TB.考慮緊買SEAGATE。。

Kiver 发表于 2009-5-22 09:18:49 | 显示全部楼层
D人话要1T都唔够用啊,买几大好用D呢?容量大系米读盘速度会降低嘎啦?会唔会更容易坏呢?
+ d6 r5 x0 T; g: q! xricholy 发表于 2009-5-22 00:05
' C6 {! r' y9 R5 r) g
. @. _7 l; d) y2 F' Q, o1 e" C
容量大(在单盘情况下)是读写更加快
4 W6 n0 b" T5 d2 h/ [7 v
& a" k5 o$ [/ g& Y* q7 _# y4 @& O当然容量大正常来说是比容量小的更加快
8 n) R  L& B, X* H' T" t
4 ]% ~+ l, N; \+ @8 s0 K! T当然要看很多技术标准决定的`