[动漫讨论] 刚刚睇完凉宫第9集~~ 好好

johanz 发布于2009-5-17 22:05 1927 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
果3分钟真系笑死~~  好正
* L8 ]3 Z2 A* D果然系粤语版适合广州人睇啊    / K. S% f, f  E0 ]0 S% s
日版既话只能一句一句睇字幕解释
) m! B* T# x3 q; T$ {5 {! Y完全没有共鸣~~; M+ D! Z3 G  l' U8 C6 r
1 u) z3 f: |+ z/ O+ s3 a
以下内容转自 SOS动漫社团/ s& c5 h4 i/ l& ?$ T5 h6 P# E
http://www.sosg.net/topic_278038_1_1.html
5 D4 o) b$ |. v内容为果3分钟既台词9 j- m* I: S* m& T5 Z$ D
大家最中意边几句??
2 ]8 I! |5 J8 R" `; X本人对几句最有爱(按出现顺序):8 m2 Q  s, ]1 F! H& \* \
1 你呢個女人, TAMAMA衝擊波
) j8 f. D5 I9 f- \1 V& {6 v2 蘊藏住星之力量既鎖匙, 請起我面前顯示你既力量, 契約之下, 小櫻命令你立即, 解除封印8 Q/ ~4 x! k7 \- K  \( x( L
3 你個死白痴, 個腦裝屎架. ~$ h1 F& H( ^) y! M
4 今晚既天氣報告完喇, 多謝收睇, 拜拜* h+ M) f4 O0 O& |

3 E2 C, ?* p5 u3 Q2 M; u; Y以下对白内容:
, H: G/ k) r; ]. ]+ j5 c% H非常烂对白 第8幕7 u7 E5 w( m& \; W0 K( c
顾问及监修:简舰长" ~* m/ |+ d3 I# D2 b
翻譯及撰稿:Rebecca Chu% y% V5 Y4 A0 x. K/ G
改稿及導配:聰聰21/ {' y: p2 r9 f2 E; o0 N9 r
特别感谢声色艺直播室. X3 w" |) G- v3 P- M' z8 R. w/ y
现在开始彩排!(注释0)1 d- j; E1 r/ R8 K) G4 P$ D) P: F- W& ~

7 H3 ^" h/ a8 ]7 ~* n======================================, B! S# Y4 O5 Y* J
以下粤语/ ?3 t2 _' M7 R
======================================
! l. d: @5 ?9 S" u: h, j4 j6 k- @% n& a% t! L
大雄 (多啦A夢)
( y0 `& x% s5 d小玉 (櫻桃小丸子)2 f1 m: k' a8 X6 [6 O" y% h
早晨呀, 小丸子 (櫻桃小丸子)# E/ m/ f# J/ V- ~/ O. v3 d% x
冬. . . 冬樹同學 (Keroro軍曹)
+ p. N- `: B  W$ @9 C$ i你呢個女人, TAMAMA衝擊波 (Keroro軍曹)* I% ?& S" o" E6 j) z3 U
又仲咩呀, 傻瓜青蛙 (Keroro軍曹); ~0 m/ b/ g) D# _' E1 {$ z# ~# g) v
數碼之魂, 充值 (數碼暴龍DS)- W; R  [  S% c% T4 d/ \
迦奧獸 我地就係奧運 (數碼暴龍DS)
+ e. N. u* |/ P我 就係高達 (機動戰士)( P% R5 a/ _, [# q! X/ D
忽然之間, 唔知發生咩事變成咁, D卡片技術拍的住(涼宮春日的憂鬱)
; O  i6 N/ A& D& fCUT呀 CUT呀 (涼宮春日的憂鬱) 0 t' ]# J! M# E: @; l
比利卡 比利那那 伸展魔力 (小魔女doremi)
& K( Z: D# q% J9 t% X派派幫幫 優美魔力 (小魔女doremi)
% P* f: d% B. t" w! k: h- s巴美露古拉露古 高強魔力 (小魔女doremi) 0 O& P& Z. b/ u* B; Z) A" C
魔法舞台陣 (小魔女doremi), t2 |1 l0 ~  P, t) R
弊啦, 個監事器香左 (馬沙之反擊)(注:0093夏亚的逆袭,夏亚的台词)6 ?0 P# z5 G4 a6 S( v
我係呢個世上最不幸既美少女呀(小魔女doremi) 8 v; V- Q; r8 N- y/ r) m
無錯呢喵 (寵物小精靈) 8 P) L& {" _  i  _/ d
巴嘰啦巴 (Q太郎)
; W4 |$ ~6 B$ s閃耀啦, 元素四葉草, JUICY (俏皮劍俠小紅帽)" ?2 m) S# d! ^: `$ X0 ^% r7 f
個肚饑到扁曬喇, 扁曬喇 (俏皮劍俠小紅帽)
8 u% H; p, a% k係~薯仔炆豬肉呀? (俏皮劍俠小紅帽)
. M1 m1 O! a* s. H+ Z" M紅豆沙, 綠豆沙, 點紅點綠跨啦啦 (小魔女得意妹)  }. z3 A3 c* X& h$ b
雪沙雪沙旋 朱古力旋 (魔界女王候補生)
7 ?; \( x6 K- w$ ?9 _, T& {嘩, 好多野食呀嘰 (貯金大冒險)" B  {+ i. t1 r) q8 a
食番個靚飯先 (貯金大冒險)
: k3 R; ]; w$ ]) t啦啦啦啦啦啦啦啦 (兒歌12隻恐龍去野餐)! K! U* i1 h. K0 h
TAKE MY HEART, VERYMELON (魔法小神童加旋). l( j% f: k' }7 V# S& q, R
麻牛面丫唔該 (出前一丁)(注:某广告)
6 c* O* e: w. p9 M& `) g我的心靈, UNLOCK (守護蛋精靈)(注:守护甜心)
  B2 N. ^( q$ ]+ d* H) i蘊藏住星之力量既鎖匙, 請起我面前顯示你既力量, 契約之下, 小櫻命令你立即, 解除封印 (百變小櫻 magic 咭). x6 y8 b8 P7 D! e, B
為左搵番小櫻公主既羽毛, 就算只有萬份之一既機會, 我都要打敗你, 星史狼先生(翼之奇幻旅程)(注:tsubasa?)
4 O7 z0 q& m9 j3 w( l等我同你埋單啦 (幽遊白書)
- U- H- n: u& W/ N6 C) Y/ A, A撞鬼你黎牙, 死人幽助 (幽遊白書)5 ]) e. g6 M; N3 X* T7 f" L+ |
你個死白痴, 個腦裝屎架 (###S#笔记)
2 U* }: H& w6 x* G3 i牙哈哈, 黃啟昌, 一字馬 (衝鋒21)(注:光速蒙面侠21,另见注释2)8 J+ \, ]! T2 l- i4 B7 k
梁偉德, 呀唔係, 林友德你好野 (機動戰士高達)4 y$ r0 A; ~; l" V$ ]# q
我地係一體嫁, 阿銀係左眼, 新八係左腳, 而我係白血球呀(銀魂,神樂)# c' K) ]  A& q$ m& t
朋友拉左屎你應該陪佢一齊拉 (銀魂26集,阿妙教新八救高仔)
* G* J* O  J. ?: s) Z# z你副黑超好型呀, 仲有你副黑超好型呀, 加埋你副黑超好型呀, 最ARM緊係飲當比麗啦 (銀魂)2 }# A4 }6 \4 y( b
哎呀, 你個肥婆奶奶你話(貯金大冒險)(應該係城市獵人)+ Z* n( ]; A2 E; Q( K$ m( h
我唔係唔理佢地, 而只係等D男人儲夠錢先理佢地, 呢D叫循環再用(銀魂46集,阿音對投訴既解釋)- Q0 C; u& o: f! a' S, Q+ H
我係醫生既太太 (怪醫黑傑克)
' q& n& O3 S4 }2 ?9 f$ B花師奶成日都貪埋D小平宜 (我們這一家); l* Q: Z7 @, _9 H" E) q. l" X
點解雪係白色, 因為係唔記得左自己係咩顏色(叛逆的魯魯修)
4 E# M, b* q2 Y2 o1 E叛逆的IdolM@ster, C2 (叛逆的魯魯修)(注:见注释1)
" r& A5 u- s: {* l4 Z食住PIZZA睇好戲 (叛逆的魯魯修)6 I; ]3 n6 B& ]+ y
你宜家終於知道我既絕招恐怖大王攻擊係幾咁厲害幾咁恐怖呢 (貯金大冒險)
' D; Y$ k$ C1 n0 m2 H& P- [眼部火焰炮 (滴骰孖妹)9 x: }' U, p6 A% T0 G
小爾光線 (動物橫町)
% F! @9 \- D+ l& D& U月冕飛擊 (美少女戰士)
, V: E6 _1 ~; M1 V/ P! U" c3 M: Y皂泡紛飛 (美少女戰士)
" _$ q* r" O* k; N& q衝力射球 (足球小將)
% l0 X( t* {) P, h" c, Q+ j魔童叔叔, 唔好死呀 (龍珠)
! @* ?# K+ H0 `LUCKY, COOKIE, 打到你變白痴 (行運超人)" o) l5 x- P+ r+ ^0 l6 h
我唔記得曬喇, HAHAHAHAHA (???): u7 {1 j/ D9 ?8 c" C
呢個世界一定要變成黑暗, 所有企圖阻我既人, 全部都要死 (???), a/ [( {2 R+ S9 z/ C
別怪他, 別怪他 (我們這一家)* B5 l% l: L! L* W
想唔想ENCORE呀 (唱k小魚仙)
6 e1 o: d" e# g好似有D偷工減料喎,最近山本監督做野好似求其左 (幸運星)" ^5 g8 ]0 N$ G
人人和藹笑呵呵, 幸福歡樂無囉嗦 (蠟筆小王國)) T) _: l  V' \% l
今晚既天氣報告完喇, 多謝收睇, 拜拜 (天氣報告)(注:对我来说,这个是最让人怀念的...注释3)

已有(26)人评论

ninaomu 发表于 2009-5-17 22:08:19 | 显示全部楼层
无错,粤语版自有佢嘅魅力

wjr5200 发表于 2009-5-17 22:34:24 | 显示全部楼层
; H9 i8 ]6 d& U, l+ g0 t; d
. K* e9 C! `# k' }3 o& M! m呢断野好强,D配音好劲
0 j5 ~3 W; K7 R) `* q- s3 Q( X* S  {$ t5 e" ?. b
呢个都有   :麻牛面丫唔該 (出前一丁)(注:某广告)  E2

lovek 发表于 2009-5-18 00:01:25 | 显示全部楼层
...原版好似无...粤语未睇来...

sugarlee 发表于 2009-5-18 08:36:34 | 显示全部楼层
我一路都觉得是广东话版的配音够个瘾的啦,睇日版的成日都睇吾出个味道的~~~

jinguang 发表于 2009-5-18 08:37:11 | 显示全部楼层
第9集按正常顺序的话是最后一集了……

allywu 发表于 2009-5-18 10:24:39 | 显示全部楼层
系几正啵!TVB配音系几强

shun70204 发表于 2009-5-18 10:30:32 | 显示全部楼层
最中意当然是粤语的啊

mcnynbajay 发表于 2009-5-18 12:28:58 | 显示全部楼层
我就中意呢兩句:* [4 j  p" d  C
等我同你埋單啦 (幽遊白書).-浦飯幽助2 B  _5 @1 Z+ R. u% a
撞鬼你黎牙, 死人幽助 (幽遊白書)-牡丹
5 `0 r$ W5 ]& z2 g- T可惜幽助唔系JIMMY所配
- W" x$ l3 K, W
( A: P8 y0 O& e7 W/ W汗~~好似有D偷工減料喎,最近山本監督做野好似求其左 (幸運星)
) W$ L$ n. V/ g8 q) P-唔怪的甘熟了(幸運星第一集的ED有講到)~乜TVB都羅佐ATV播嘅幸運星嘅,估佢唔到~

johanz 发表于 2009-5-18 13:32:48 | 显示全部楼层
JIMMY吾做真系可惜 ~~
* z' B) J$ x: ~' D在TVB呼唤JIMMY

Anglelock 发表于 2009-5-18 14:52:48 | 显示全部楼层
呢锅真系睇到泪流满脸啦好耐都未试过笑到飙晒眼水,当时233状态MAX

GavinDX 发表于 2009-5-18 15:07:52 | 显示全部楼层
忽然之間, 唔知發生咩事變成咁, D卡片技術拍的住(涼宮春日的憂鬱) ! w9 w0 \# Y0 d
johanz 发表于 2009-5-17 22:05

" q4 Y( y  R- k+ [2 f, J' \+ O呢个写错左,应该系:D Cut片技术拍得住某电视台播嘅卡通。. z: \, e" n. Z* w4 t1 [& ?
注意,系“Cut”,唔系“卡”。

123下一页