[动漫讨论] 关于TVB1999年播放的 小王子

shun70204 发布于2009-4-10 10:12 3556 次浏览 41 位用户参与讨论   [复制分享主题]
本帖最后由 shun70204 于 2009-4-10 12:45 编辑 7 k1 C( b+ n# w6 P1 \& [" A: V

0 q, X6 ]2 J6 r1 Q大家好,我个人很喜欢1999年TVB版的 小王子 。最喜欢是片头语,一段很有哲理充满情感的话,其中有句是“谨此献给所有小朋友或曾经是小朋友的大人”好温情`不过论坛上很少有关于这部片的讨论` 或者谁喜欢 小王子 的 我们可以交流下

已有(41)人评论

kwanyeung 发表于 2009-4-10 10:28:33 | 显示全部楼层
可以比幅圖嚟睇吓嗎?

shun70204 发表于 2009-4-10 10:50:07 | 显示全部楼层
晕哦```论坛新手`还不怎么会上传

shun70204 发表于 2009-4-10 12:42:20 | 显示全部楼层
死啦死啦,我这张贴好像违规了,版主给个机会啦``刚开始无仔细看版规

raaiai 发表于 2009-4-10 13:40:01 | 显示全部楼层
这不是说那狐狸那个吗?

shun70204 发表于 2009-4-10 17:05:36 | 显示全部楼层
不是啊``是讲一个小王子 它每天就陪着他最爱的花 后来流浪到地球的故事的

aubert22 发表于 2009-4-10 18:26:01 | 显示全部楼层
法国童话故事果个??

GavinDX 发表于 2009-4-10 21:41:41 | 显示全部楼层
睇就肯定睇过啦,不过以前唔多中意睇,纯粹系因为冇野好睇,先去睇距来消磨时间,我觉得比较无聊,可能系我唔识欣赏挂,而且我觉得太冇现实性,个小王子去到边都有人帮距,收留距,现实系绝对唔会咁

ninaomu 发表于 2009-4-10 21:54:32 | 显示全部楼层
人地嘅目的就係教导小朋友乐于助人嘅精神、弘扬真善美。事在人为,当每个人都选择随波逐流、被当前所谓嘅现实同化,咁个社会就会向住假丑恶嘅方向发展,形成一个恶性循环,很不幸,你以成为其中一环。

GavinDX 发表于 2009-4-10 22:26:52 | 显示全部楼层
人地嘅目的就係教导小朋友乐于助人嘅精神、弘扬真善美。事在人为,当每个人都选择随波逐流、被当前所谓嘅现实同化,咁个社会就会向住假丑恶嘅方向发展,形成一个恶性循环,很不幸,你以成为其中一环。
) `% g* x, N4 l5 f$ j/ t, rninaomu 发表于 2009-4-10 21:54
9 T9 Y+ x7 M8 H" t
其实讲就咁讲姐,你身处呢个咁现实嘅世界,你系绝对唔可以忽视呢个世界嘅事实现状,你帮唔帮人系一回事,但人地帮唔帮你就系另一回事,而系现实中,的的确确系唔可能到处都系咁热心帮助人嘅人,无论你自己点谂,点去行动,都唔可能改变呢个现实。
- }8 Y6 l* T0 C: M( w我只系面对呢个现实,并唔系咩随波逐流,应唔应该帮人始终都仲系我自己嘅主观意识决定,但对我自己来讲,我会话比自己知:呢个世界好少乐于助人嘅人

ninaomu 发表于 2009-4-10 22:58:19 | 显示全部楼层
当你一个“我会话比自己知:呢个世界好少乐于助人嘅人”、自己本身就唔愿踏出第一步,其他人感受到你嘅行为传达出嚟嘅“唔愿帮人”嘅信息,又将此当作所谓现实、就对自己话“呢个世界好少乐于助人嘅人”,于是咪形成恶性循环咯。面对哩個现实只係借口,实质咪又係随波逐流。
# L, B. D" {5 j- R
# ^! L- |, j5 `( g8 s: V当你有困难却没人伸出援手、你抱怨这社会怎么这么冷漠时,首先你就应该反省,当别人有困难时你为什么不帮他一个忙,这就是因果循环。0 A( v/ c1 L0 M/ K0 b

\, Q3 T+ Y1 b% C8 n0 Y调番转头,每个人都尽可能“莫以恶小而为之,莫以善小而不为”、抱住“只要人人都献出一点爱,世界将变成美好的人间”嘅信念,社会就会向住真善美嘅方向发展。
2 h- ~2 e! n! c5 o" i/ a( z% W4 D. G9 ]% _, Y" H6 b
可惜,好多人就以现实为借口,比起积极正面、消极负面嘅思想态度总是更容易传播。

kwanyeung 发表于 2009-4-11 01:03:24 | 显示全部楼层
當然動畫同現實有距離。( I. E' P7 y+ @% w9 s8 d+ p& w
動畫就係可以任你創造一個點嘅世界都得。
+ i1 ~) o" V/ n+ h% a, s
. u7 d9 A7 S) f; G/ q& o創造好嘅世界就係想人可以向依個世界嘅目標前進。# e5 b4 f& N: I
創造差嘅世界就叫人唔好重蹈依個動畫嘅角色做過嘅嘢。

1234下一页