[I T 资讯] 粤漫社DVD+R或DVD-R质量汇布专集帖子,打造强而有力的DVDR质量资料库

Kiver 发布于2009-2-22 13:48 59816 次浏览 341 位用户参与讨论     [复制分享主题]
aubert22 发表于 2009-2-22 17:08:36 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟' F/ K1 G! @# y( w9 w
光盘型号:16X系列
# o1 |  T0 P* x% z4 h# L光盘类型:DVD+R D5* \' q! B3 k1 W+ i
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

7 \9 x( G- c. q光盘价格:1.35元/只( T, `0 v5 h  ?  [$ ^
购买年份:08年
; o  p0 S# G% C, W% s! g
呢只系列我只用过1次,因为一D都唔好睇~结果呢只仲衰[em40 ~唉~~幸好得一只~- V  i% l$ o0 q# V

# d8 q( z% B0 u* L[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-22 17:21 编辑 ]

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-22 17:08:53 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟$ y4 x) d" T. H* b/ c
光盘型号:K系列

9 ?2 `" L( ]2 G; Z: w光盘类型:DVD+R D5
+ m: S4 ]0 n) j( y( Q; r刻 录 机:先锋 DVR-216BXL
& S: A3 i, j: G4 e* U+ D) X
光盘价格:1.35元/只
( u2 _% n. c6 m: s$ z购买年份:08年
; V9 E- Q% ^- ~% k

' E5 E$ k7 Y  W! i6 ?( A- Z呢只K系列都比较用得多后期~但最后因外观问题都系换左~呢只又唔知做乜~最好结果就系咁~都系令人苦闷~[em4016] ! T+ S0 w) ?4 k; {5 d6 `! Y3 R
* m6 {' d& B+ e$ S+ L3 O

* f4 k5 h9 \$ I, w6 r- K& |[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-22 17:23 编辑 ]

评分

aubert22 发表于 2009-2-22 17:09:06 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟
6 I, ~! T6 ]6 u' Z光盘型号:几何系列0 `$ U+ q# k+ e. s! Q2 I- [, O- j
光盘类型:DVD-R D5% ~# W9 B7 ?; ]: R
6 }, N: _9 i4 ^1 j3 {2 Y
光盘价格:1.35元/只
/ c4 V3 E/ p; \- ?购买年份:08年

, B' A8 G% _* u# K! m; Z$ H
# D9 b7 p! S+ S$ V几何系列系我依家一直用紧嘅啄木鸟系列~好睇之余亦觉得唔错~呢只都系唔系咁好啊~[em4015] 6 i7 \6 Z3 r2 R: G3 ?( `. r

7 }( ^/ [1 z3 S2 C8 P[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-22 17:25 编辑 ]

评分

Kiver + 20

Kiver 发表于 2009-2-22 17:17:36 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2009-2-22 16:39 发表
7 S$ Y  j( _+ \& q2 e$ a3 A, Y$ T/ c咁究竟咩牌子嘅刻录堞最好呢???
; u5 p8 @  ~! Y

7 }  c1 C3 [% R+ ~依家就要大家拿出自己所买的
4 K/ t  {# ~  T  w& ~- q4 t0 q给个评测出来
( f8 y; u. C$ B1 ?% @, ]  m1 p! h" O4 _# R: W1 d7 f* [3 ^) R
大家合作- e* A* A$ _, x6 K) I6 J6 z
研究好的盘子~

Kiver 发表于 2009-2-22 17:26:41 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:08 发表 9 j" c- X9 P1 F3 P$ ]4 r
光盘品牌:啄木鸟7 z+ h2 @. C$ j* F
光盘型号:K系列
  k7 \, ^- E( D( b) b! s6 L. L光盘类型:DVD+R D5
  q: a" n( [  i9 G( H) L5 s刻 录 机:先锋 DVR-216BXL4 A/ }: Y5 L2 X8 W
光盘价格:1.35元/只* S3 F0 q# y, ]* ]
: b% f+ z& Q5 X( V# R+ I# Y* `1 c. Y: I. Q5 o3 e$ [
呢只K系列都比较用得多后期~但最后因外观问题都系换左~呢只又唔知做乜~最好结果就系咁 ...

& u6 a  |7 d& o; Q  `- n  K5 W$ q& v
睇你这张盘4 _) z8 X; i) T3 r( ?

& W" O, Q& R/ V$ b! s可能后面的数据已经读不出来了~~~~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:30:09 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:26 发表
$ a$ r3 f9 J6 {, T& f" G4 u; j
! R% j8 U6 U' }# }0 ~
6 H8 g8 q  Y: R* p' i4 P  H睇你这张盘6 \! [, G% }5 x9 Q
! @6 t# B% F6 o$ S( I- ]
可能后面的数据已经读不出来了~~~~

& r, R! \4 ]) L/ Y: z) c, n咁就不一定~你睇埋下面果只先~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:30:22 | 显示全部楼层
光盘品牌:啄木鸟0 x+ `4 d$ [- e7 v
光盘型号:几何系列# O; s" f. w6 h" W3 B, ^
光盘类型:DVD-R D57 X  M* |4 o4 r" s. W* Y
) h" _0 t$ U# P/ d9 S/ V9 K% p
光盘价格:1.35元/只! Y, m0 }. \3 R4 ?. _

& }) p) g* R+ r0 Y- x. _
* S' T( L& p( {/ S# f呢只系我噙日用一只<高达SEED 联合VS扎夫特ⅡPLUS>老翻做嘅镜像再刻嘅~噙晚同岩先都爆左两次机,而且系玩最难,所以用嘅时间都颇耐~但读碟无问题,同老翻一样顺畅~以后系点就未知啦~但检测途中都系弹出错误对话框~郁闷~[em4028]
7 \( \0 f0 {9 H7 h: N' S2 I% Z* K8 }1 _9 l

评分

Kiver 发表于 2009-2-22 17:32:55 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表 1 _/ V6 T/ F8 M5 _# X' L1 H; w
/ W0 j6 F! p7 [( H0 d" _( v
咁就不一定~你睇埋下面果只先~

; f: q: r" [- {; y; l5 U. R$ L" u3 e
读得到就及早备多份啦0 b" C, R/ s6 P8 y+ T6 U1 L

) d7 y; C, y5 L/ u! ?* x$ i9 n我发现我同一类盘7 N$ d* p9 D8 X+ g: o. I
, A% l0 \) B" F- I3 O

% O. Z+ @% i0 r! |& }" S8 H久了之后的PIE和PIF值都随着时间的增加而出错量增大的~~~

Kiver 发表于 2009-2-22 17:36:57 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表
( l7 ?+ F$ ^* j* M( ^1 p3 d2 E+ m+ v( X( ]4 f" P) D
咁就不一定~你睇埋下面果只先~
2 r- e2 z9 C; m, {7 ~8 Z1 W7 |' W

- f; I+ b; R5 N. y5 \( w  }一张刚刻好的好光盘效果
- B, ^9 w7 i" S
) b7 L. r  K7 r* o6 S, R是威宝的16×DVD-R盘片

Kiver 发表于 2009-2-22 17:39:08 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-22 17:30 发表
- T/ L  D' g' n1 H" M* ?; E( U0 T6 v- o光盘品牌:啄木鸟
7 o2 Z+ U/ v! `+ J光盘型号:几何系列
8 [' u3 v" R/ k, i2 l光盘类型:DVD-R D5
5 w, f, U+ k3 T+ a! L5 V3 w刻 录 机:先锋 DVR-216BXL
! s. Y, K4 g% z) u光盘价格:1.35元/只
( `, A- v5 E# Y3 V2 u购买年份:08年/ ]: S/ k  v7 c! u- [+ R

' K7 V; [0 U; c; K% q呢只系我噙日用一只老翻做嘅镜像再刻嘅~噙晚同岩先都爆左两次机,而且系玩最难,所以 ...

: \* v+ B! d. V& j1 G* [) l
# g7 `/ w( m( n' o$ C( a看来新盘的质量还是不错的~~~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:41:03 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:32 发表
% U0 e# X3 I* M% {7 I0 l4 s3 F
5 L& |6 I+ l5 g0 p
  Z" E5 O0 E9 M: L- q读得到就及早备多份啦
1 b2 ^) h1 n2 b( N3 c/ y
1 e0 |4 Y% F" J7 N我发现我同一类盘
4 w' Q( g& \' j/ Y  P
& e) W) F5 T, }7 t% {/ r! ^& P% A& k2 y: G7 r( `: b
久了之后的PIE和PIF值都随着时间的增加而出错量增大的~~~

- l  b0 W) |3 B6 v3 |: J7 Q系啊,有D我都备份左嘎啦~之前试过复制落电脑睇~竟然复制有错误~最好只好重新刻录~

aubert22 发表于 2009-2-22 17:43:52 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-22 17:39 发表 8 [! N) Q& f! t# O$ G

* @8 O6 E, `# T; Q3 E- r0 A- K+ O2 j# A# G6 g
看来新盘的质量还是不错的~~~
' M3 Y" D; ?( s! g. T4 J
嗯~D碟都几怪~好似生物咁慢慢老落去~其实我中意用啄木鸟系因为区唔算好差,价格又还可以,所以至一直用住~之前有用过钻石,但外观唔得就废弃~唔用其他大牌子系因为怕买到流嘢~因为无乜买D大牌子嘅经验,唔想做大水鱼~而且自己刻碟数量都几大,如果下下买大牌子,生活会更拮据[em4018] ~