[I T 资讯] 粤漫社DVD+R或DVD-R质量汇布专集帖子,打造强而有力的DVDR质量资料库

Kiver 发布于2009-2-22 13:48 59914 次浏览 341 位用户参与讨论     [复制分享主题]
aubert22 发表于 2009-2-25 20:21:44 | 显示全部楼层
光盘品牌:钻石
. W! Z! M/ f6 F; s- b* V光盘型号:双鱼(020). \  @6 p  ~$ J% E' ~2 `0 O9 ^+ l
光盘类型:CD-R
* S- V& Y6 A& [8 X; L0 T刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

2 M. T; G8 v# z5 f, v) X! m2 m光盘价格:1元/只- O/ B. V- q: K4 k3 I, ~4 B, y
购买年份:07年
: |2 D( H3 h$ ?8 a! K3 J& [

( H/ g. m- B! s# f/ s盘面左右两部系蓝色,右边范围大D,而且有两条好Q嘅鱼同泡泡,左边系"CD-R"字样同泡泡~上下面都系白色,上面有"ZUANSHI"字样~# r( \$ l$ O; M( K, V2 q
+ X0 }4 g5 y: K. S
, G0 F( Y* y  t4 _3 V

评分

Kiver + 10 重要信息

Kiver 发表于 2009-2-25 20:44:53 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 20:15 发表
7 F! s% ~! V! Q2 V, Q
& i! p, q! U" mK社叫到话仲有乜牌子嘅碟就做下测试添,我话可能好垃圾嘅碟,但区话我谂嘅不一定垃圾,咁米测试下咯,又真系用过好多款嘎~~虽然唔系靓嘢~

' H3 _" M$ E' C9 ]) f2 @- Q4 K+ Q* x- t, J5 C7 Q$ R
的确这些又不太差啵~~~

aubert22 发表于 2009-2-25 20:46:37 | 显示全部楼层
光盘品牌:魔速(MOOR)
- S7 ^8 j6 I+ L, o+ `+ z" j光盘型号:玫瑰(MH-003)

$ h: _/ S9 N8 _( k! ^光盘类型:CD-R
4 _! j  S# u  {/ v刻 录 机:先锋 DVR-216BXL
! |/ M" ?. g! r+ o; `% `
光盘价格:1元/只
; M. x  q2 x* F' R4 m! z0 Q+ U购买年份:08年

& d& T: j+ l. w1 z( X, ?& a/ l9 r; R  M; [  P( ~: F* A
只稳到呢两只嘅图,我嘅系白色盘面红色图同字~下面系几朵玫瑰(应该系了呱~)上面系"MOOR 魔速"字样~下面系两只碟嘅测试数据~1 x+ Y4 f+ \4 s5 O) {$ t  I

: W; a2 V/ x+ A2 S9 X* O' P[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-25 21:20 编辑 ]

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-25 20:46:58 | 显示全部楼层
光盘品牌:怡敏信(imation)3 e, L. }7 X; i; a# g
光盘型号:非SOHOT系列; V% b; t0 Z# _- v
光盘类型:CD-R7 C& i( D' ?  d. }% `
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

5 G' ]8 E5 Q/ b/ v/ T# n光盘价格:1元/只
8 G3 N( |* N6 a' l% c) j购买年份:08年

- Y8 f+ X) u- z5 D8 p" T
4 w; ?4 R5 V% v之前K社提到有无人用怡敏信,我都唔知道原来就系imation~原来自己都有用过~不过我果两只唔系SOHOT果D猪仔系列~只系下图果D~以下系两只怡敏信嘅CD测试数据~8 n) F  ~- E( j- R  `. i

8 }' q: R0 D* ]; E/ Q( f[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-25 21:50 编辑 ]

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-25 20:47:48 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-25 20:44 发表 8 f* X- {. E% I  N/ p

, N. z1 p' W' L
$ m* S* |1 m/ H的确这些又不太差啵~~~

1 ]  G/ c& o' b) t# e0 x* E有D系CD黎嘎呢D~CD嘅话梗系无DVD咁差嘎啦~装D嘢都少D啦~仲有两只牌子~等我整埋区先~

aubert22 发表于 2009-2-25 21:53:33 | 显示全部楼层
OK~到现时为之就咁多牌子同型号啦~以后有新嘅再做测试啦~

Kiver 发表于 2009-2-25 21:59:04 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 21:53 发表
6 ]; j, i4 ]9 [& l( BOK~到现时为之就咁多牌子同型号啦~以后有新嘅再做测试啦~
* A$ X( p$ V* R' W  j2 d7 H

" Z6 H/ }" X* x水猫厉害啊~~~~
. W% V+ K& J* w$ i: V/ s3 F1 w" v$ M/ s8 ?
好多的盘子

ninaomu 发表于 2009-2-25 22:22:58 | 显示全部楼层
咁点解咁多都係0分嘅?即係咩意思?

aubert22 发表于 2009-2-25 22:31:25 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-25 21:59 发表
: H; X4 d7 ~! x) b5 R
  S8 E. {5 v/ g; e/ l  Z* J; ~. `8 y, u; b! u
水猫厉害啊~~~~( k! I2 n  C3 x) u
, F) \+ ~% `3 n* N9 F
好多的盘子

/ N7 g, N6 Y" x1 ^数量一般般啫,以后想试下D靓嘢~唔记得问你罗个TXT就真~) U* A; Y# q# m2 q* Z/ ?* P+ |" p
3 Q( L+ J# o5 P6 }; v

aubert22 发表于 2009-2-25 22:33:27 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2009-2-25 22:22 发表 ! |6 H4 @- n+ X7 P) \8 J; ?. W
咁点解咁多都係0分嘅?即係咩意思?

! |1 y$ b4 w) H8 Q4 |9 }呢个无办法,我都唔知点解~不过最重要都系下面D数值~

Kiver 发表于 2009-2-25 22:51:09 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 22:31 发表
4 O% X' i9 e3 |2 `
: C- S; m# q/ B  x数量一般般啫,以后想试下D靓嘢~唔记得问你罗个TXT就真~

* ?" j/ N3 q' D+ a. a8 v( T
# p+ X5 C. T* L9 b5 v6 J$ S9 ^白天又吾上Q问我拿~~~

jerry3418 发表于 2009-2-26 15:11:26 | 显示全部楼层
建议分牌子这样好找点,没这么乱。分开每个牌子的可以跟帖研究下。我也在考虑入手,不知 0 x+ @( |. _, R% B% e5 d0 j' V

0 l' v& F8 g( R威宝老电影 16速 DVD刻录光盘
1 t) f0 f' P/ N7 H威宝DVD+R 16速 DVD刻录光盘 全球版  B" U4 r% l0 P, S
三菱(Mitsubishi)DVD+R 16速 4.7G 五彩樱花+ V; M, |: ~! k: u3 \, m7 F' y
! H6 z1 y: \$ q* o2 q+ l4 ~
那个会好点呢??贵拿几毛没关系的,最紧要刻录保存的好