星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

唔知道AGP年代,边只显卡用来睇电影最好呢?

单行本 发布于2009-2-17 01:06 4077 次浏览 42 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近想整返部旧电脑,点知道张显卡已经出现过热问题--华硕V9999,整风扇始终唔系办法。8 L9 u- d- W8 H8 Y, P
因为平时玩游戏都已经转用到新电脑了,旧嘅唔用但唔舍得卖。可否介绍只好嘅AGP显卡来睇电影呢?咁起码可以从网络上面下载电影再转接落电视睇会方便D~

已有(42)人评论

wjr5200 发表于 2009-2-17 02:12:18 | 显示全部楼层
AGP嘛,CPU够的话咩卡都得,CPU唔得既话就……不过如果系睇低于DVD画质的话就几乎无必要考虑了,求其一只都得了

yjb338 发表于 2009-2-17 05:49:48 | 显示全部楼层
可能是显存过热,去电脑城买几粒显存散热片贴上试试!

billiard 发表于 2009-2-17 08:21:33 | 显示全部楼层
HD3650 512M AGP ,虽然可以看高清,但是价钱我念楼主不会接受,成五百几蚊.

Kiver 发表于 2009-2-17 09:29:09 | 显示全部楼层
原帖由 billiard 于 2009-2-17 08:21 发表
& \5 I* P7 K2 f2 UHD3650 512M AGP ,虽然可以看高清,但是价钱我念楼主不会接受,成五百几蚊.

/ ?; I  _6 p6 I) X/ k4 l( ]% d6 F: [: U, J  A# e3 v
3650都有AGP????

aubert22 发表于 2009-2-17 21:50:55 | 显示全部楼层
其实喺我眼中好睇嘅电影喺边个年代用边只显卡都系咁好睇嘎啦~嘻嘻~

Kiver 发表于 2009-2-17 22:07:57 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-17 21:50 发表
2 j8 p1 d# w' I2 ^$ g8 A- v其实喺我眼中好睇嘅电影喺边个年代用边只显卡都系咁好睇嘎啦~嘻嘻~

. W4 R) k6 n$ V) [: i1 Q" f2 p- }6 i# X; e2 W# _5 c/ j0 i
不过现在睇高清就要求显卡支持DX10了

billiard 发表于 2009-2-17 23:34:04 | 显示全部楼层

回复 报纸 Kiver 的帖子

是啊,上淘宝看3850的时候无意中留意到有只3650 AGP的,劲贵.还有只2600 PRO都有AGP版的,更贵
9 t9 y& c+ T. s" U% I$ |; O0 B; w/ u8 L# `

billiard 发表于 2009-2-17 23:36:12 | 显示全部楼层

回复 7楼 Kiver 的帖子

一般人用19寸到24寸 LCD,看720P的电影和卡通已经够晒了.看720P ,可能用什么AGP ATI 9550都无问题.

mymuro 发表于 2009-2-18 20:28:23 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-17 22:07 发表
/ L) H% f, e& T' G' ]" B. i: T/ `* }8 y( W7 I/ I1 d5 v, e

( g; C+ k/ ]& a! V( R9 ~! p/ g不过现在睇高清就要求显卡支持DX10了

& V6 Q! u8 n* K7 D7 a$ ]: K系乜,社长
! }: Z& ~* z5 c! x" k7 [) f8 p唔系CPU够劲就可以软解乜

Kiver 发表于 2009-2-18 21:33:03 | 显示全部楼层
原帖由 billiard 于 2009-2-17 23:36 发表 - k$ c& }/ I+ q, {6 K1 K
一般人用19寸到24寸 LCD,看720P的电影和卡通已经够晒了.看720P ,可能用什么AGP ATI 9550都无问题.
* O2 e; L/ U1 r

1 J; X% u$ R* E! d1 V: Q720P,是RMVB封装就没有问题5 K0 R3 A" e5 @1 o/ X( [7 E; F; D

0 z) m3 |: e# n' t# T; U若是用MPEG4或DIVX高清封装的AVI
5 t( ^2 v* e" r' i  C# l) ~
& F& T  m) N7 o3 w9550就播不顺的了
1 |( n  S4 a# d( x; o
& y% P3 Q, S& }- T' s' g4 g7 t至少要支持DX10的显卡
- |. V2 D- ?: Q# D, y4 k# b4 B& O: i0 \5 W
特别以A卡为好点~~~
% X( F; q1 u! \: p) d  C3 k) F# M, }, G
若买N卡请买9000系列' l/ ^2 w! B$ `5 Q  e) `; @
8 N. Y0 x" @6 N& k8 p7 ?. g2 r
A卡就3000系列都可以

Kiver 发表于 2009-2-18 21:34:39 | 显示全部楼层
原帖由 mymuro 于 2009-2-18 20:28 发表
0 q" M! ]# u+ x
" v( G* ^$ l/ `- s系乜,社长, F9 Y* c& `: O# S
唔系CPU够劲就可以软解乜

4 i) d( Z* F' d, |- i5 L+ M4 @+ k# v4 F6 v3 i
我拿我细妹台E7200超到3。4G的来解高清- t0 h/ R  _( d
; L& E1 q) d6 K
关了显卡的硬解' B) J! p) n7 A3 o
2 }" u/ ~9 E; N$ K8 p
CPU都跑到100%
8 n- o' ~4 p: r. z
! u5 J, T& H4 a1 z+ @) h画面都不算流畅啊) }8 _1 o; T: u. ?

3 D# R. t% c$ l一开硬解1 k4 e$ M& n: b
3 z" q5 B) k' V6 I# y/ O! a  I
CPU不超10%
5 y4 ]; c8 T) O1 `3 o5 [$ n
+ \: R1 T( W5 ]3 o( x* b# l画面十分流畅

1234下一页