粤漫社是否有需要进行论坛的版本升级呢?全民投票!

Kiver 发布于2009-1-1 20:31 17920 次浏览 220 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2009-1-3 19:02:56 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-3 17:17 发表 5 T' @6 @2 w" Q
新版本对页面嘅宽度作左太大嘅限制,咁做虽然兼容性好,但宜家都已经系宽屏时代,有几多个仲用紧4:3屏幕啊,有个宽屏但得唔到充分利用嘅话,咁呢个所谓最新版都冇咩意义,宜家嘅好得多,我支持用翻宜家嘅呢个版本。
) L/ a# @! P! y9 w. x4 ~% K/ _

9 w" r+ @" E# @) ?2 \3 o新版本一样可以调用宽屏的; b/ O' E6 L# x- b
呵呵`~~

GavinDX 发表于 2009-1-3 21:12:26 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-1-3 19:02 发表 ' @. b+ I4 h7 _/ h( P6 ^, N) b

4 J0 c+ f- y6 `7 @
# Z1 I; f  ^0 u. z新版本一样可以调用宽屏的
, Z$ A9 N) ^" A$ S呵呵`~~
- h! t" _+ _' P% ~: y# M6 L6 Y
哦?咁我唔知啊,我见D示例网站全部都系咁,我以为唔支持宽屏。不过就论坛嘅风格来讲,我始终都系中意宜家嘅多D,除非新版能够带来更多便利,否则我觉得冇必要升级。

GavinDX 发表于 2009-1-3 21:20:29 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-3 21:12 发表 # @2 a  a* `$ T* X% m% H( i
& d& A; r( Y5 a2 L3 |3 S4 O
哦?咁我唔知啊,我见D示例网站全部都系咁,我以为唔支持宽屏。不过就论坛嘅风格来讲,我始终都系中意宜家嘅多D,除非新版能够带来更多便利,否则我觉得冇必要升级。

( ~8 \9 K; v8 D' o9 p, E" U. {; U+ R) \谂谂下,新风格都OK嘅,个粤漫社测试站嘅色调都OK,睇落都几舒服,我觉得应该先将个示例网站填充多D野落去比人体验一下,宜家我都唔知有咩特别嘅好处。

Kiver 发表于 2009-1-3 21:39:35 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-3 21:20 发表 , ~# ^5 L' ?3 x  o
; b4 p6 ~( n# A4 K. }0 F9 O
谂谂下,新风格都OK嘅,个粤漫社测试站嘅色调都OK,睇落都几舒服,我觉得应该先将个示例网站填充多D野落去比人体验一下,宜家我都唔知有咩特别嘅好处。
, Y  y/ C* |, R( |
; n& s0 }+ m% U% S- V# g
仲快变过D女的~~~9 H1 E8 R; c* r; O1 S
0 g& X& e6 C. h$ J/ I" P( d
新版本主要我感觉就是个编辑器不好用而已" b$ n: `- R% l' n$ ~3 |3 S
# ]! ~2 ~" p0 X- K  Q7 N
其它都可以改
+ b- v, B5 ?; E6 [4 ~/ C: v- c: t6 \( H0 M" p
就是编辑器不可以改`~~

GavinDX 发表于 2009-1-3 21:49:52 | 显示全部楼层
刚刚注册左个叫Test嘅账号简单试用左一下,整体嘅美感确实OK,不过系发帖嘅时候系某种程度上效率反而变左更低,而且存在bug,bug方面,如果我想以查看源代码嘅方式来查看我嘅发帖内容嘅话,虽然可以简单咁通过勾选“源码”复选框来睇,但同时我对内容嘅一D格式设置都会全部丢失晒,比如我对D字设置左唔同嘅颜色同字体大小,一勾左“源码之后”D颜色设置全部冇晒,剩翻嘅就只有字体大小有保留。9 y4 i6 k; u/ ], Y7 h. b
至于我所讲嘅效率更低,主要体现系插入表情方面,插入表情改为菜单嘅形式,但有个好大嘅缺陷,一旦鼠标离开左菜单,菜单就会消失,咁嘅话又要用户再点多次,个菜单范围咁细,加上用户通常都好中意大范围咁移动光标,所以就变左插入个表情都变得好痛苦。。。。。。。。。
" ]2 [- a. |; g好处方面,我粗略咁睇过下,我觉得主页嘅侧边栏唔错,不过可惜只系主页显示,如果可以系每一个页面都显示嘅话(即系系帖子嘅页面入面都显示)就好得多,咁嘅话,对于想随时留意最新信息或者好在意自己嘅积分嘅人就方便左唔少,不过呢D应该都受制于discuz本身嘅设计,要改嘅话唔系唔得,但要有高手来改D代码先可以实现到。
2 s+ D- K' k  W0 d& S1 i
- U% ?! g' W4 e. @; o/ z' w/ u3 b基于以上咁仓促嘅试用体验,我都好难系2者之间作出一个取舍,暂时来讲,我仍然支持旧版。

GavinDX 发表于 2009-1-3 21:56:33 | 显示全部楼层
其实我觉得系Web 2.0时代,用户最需要嘅新功能应该系RSS订阅帖子嘅新回复或者发帖者对帖子嘅修改,如果有呢个功能嘅话能够方面唔少,效率将会大大提高,但宜家D论坛全部都只能RSS订阅新帖,唔可以订阅某贴嘅回复,discuz 7.0都冇实现呢个功能出来,实在失望。
# n! H, V$ ]7 O1 H  `$ D5 ~
* g: V5 w( B& r$ ~' b/ b3 ^- ]) u唔知道K社身边有冇足够强嘅技术人员,如果有嘅话,要开发呢个功能落去应该唔算好难,实现呢个功能系绝对可行嘅,关键系有冇有足够能力嘅开发人员同时间去研究同开出来。

Kiver 发表于 2009-1-3 22:33:24 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-3 21:49 发表 / y4 h9 B$ I: B3 O9 r9 v: b2 C
刚刚注册左个叫Test嘅账号简单试用左一下,整体嘅美感确实OK,不过系发帖嘅时候系某种程度上效率反而变左更低,而且存在bug,bug方面,如果我想以查看源代码嘅方式来查看我嘅发帖内容嘅话,虽然可以简单咁通过勾选“ ...

8 L: l: Q( k' k; _) v3 A5 ~8 H' l) n: \* o0 T  Z
你所讲的源码问题我倒没有去认真试过* G3 m' ^* d0 g* I* a" q: z0 I

+ b  d9 K" l4 u- k) l# j' x我一直抱怨新版本的不足就是那个编辑器
. S% c0 E7 W, w, p
* v( s4 l) O( d  C就是你现在所说的
% Z5 o4 [3 Z5 j3 T6 E
# U4 {5 I" d9 g2 c那个表情就是我重点不满之一
$ L7 {4 {" Y8 H  v+ ~* ^3 S
; Y$ }/ w- g1 V4 r" B这个我也会找找技术员改改,应该看有没有得改3 R6 c5 ?# J9 A* |

* x. D" P# G# a* V8 s总体来说编辑器不够现在的好用
; Y' ^' ~. Q. R5 O" m! M" F9 Y& u# a  ], c# e- j
但有一个好处就是可以批量上传5 a. c/ O$ F2 F- m

4 z4 U, i$ m6 {. [) L) C9 N, `这是我发现的唯一好处,讲编辑器
3 u- ]/ N* @0 f- i, i4 r' _
4 k$ ?1 s8 N/ z# k) L至于边栏1 J' ^  e9 F, j- x# O
9 G, n, k$ n( X  A% h
其实贴子等都可以设置出来的
* w# I% Y$ F) H2 P7 @9 s" a4 A& P6 C8 r6 K, ]
但鉴于并非所有人都是宽屏
- y" N; x! Y9 }% n2 v7 i  e2 z# Z2 m: o7 o6 m2 O, j  r- r& H7 i
会造成我依D仲用紧CRT的人睇贴子和贴子列表时
' E; u% ?+ x3 [& ~9 j
6 I' @) |9 C# |) m( b- J内容部分窄窄的~

Kiver 发表于 2009-1-3 22:34:04 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-3 21:56 发表
0 n3 G" a  z* ^& ?- I其实我觉得系Web 2.0时代,用户最需要嘅新功能应该系RSS订阅帖子嘅新回复或者发帖者对帖子嘅修改,如果有呢个功能嘅话能够方面唔少,效率将会大大提高,但宜家D论坛全部都只能RSS订阅新帖,唔可以订阅某贴嘅回复,di ...
0 O& L/ H% J9 d! e" E& y  X; |( Z
% H: |; C* y' X
这个的确有点难满足
6 _' B8 \: e/ {. k3 ^+ S+ R$ e0 H& b( N- z) r! X; T
且重写此代码的费用不菲~~

Kiver 发表于 2009-1-3 22:34:34 | 显示全部楼层
若果使用新版  q+ x4 G. m% `9 \3 [

0 J# o: v0 i" R% C) |; n" E- @老虎整天骂我的功能我都希望找人补上`~~, o7 p, f: E9 V% x- m

" G0 D9 Z; H" k, A' v方便管理~~

lqyy2k 发表于 2009-1-3 23:25:04 | 显示全部楼层
从经济的角度考虑呢...改用新版本的话唔知道要几多钱...在技术层面,要有高手帮忙先好D...不过我都是支持用新的版本...我觉得更新换代只是时间上的问题....

Kiver 发表于 2009-1-3 23:28:19 | 显示全部楼层
原帖由 lqyy2k 于 2009-1-3 23:25 发表
9 i; O; i+ O$ M 从经济的角度考虑呢...改用新版本的话唔知道要几多钱...在技术层面,要有高手帮忙先好D...不过我都是支持用新的版本...我觉得更新换代只是时间上的问题....

* W! r6 L0 n1 h( P3 e( k
( P/ C" f* u+ u# v/ p改用新版本本应不用钱
0 |8 O8 \* f$ Z( S  t
3 ?) R! r! [0 j7 Y3 a8 |只是我要完善一下程序就需要些钱去弄弄了~~

hjmdm 发表于 2009-1-4 00:55:04 | 显示全部楼层
- -改不改都没有什么问题。。关键是论坛发布的动画质量不下降就好O(∩_∩)O哈哈~