[每日闲聊] 廣東首次成為中國第一人口大省

abc-like 发布于2008-12-29 11:29 1137 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg廣東首次成為中國第一人口大省8 c$ |' h! S7 G
28/12/2008 8:23PM & [. f- W, ]" y& ^- O5 f$ j5 G
* C9 s* T3 P5 n" V
廣東省去年常住人口達到9449萬人 , 首次成為中國第一人口大省.( N+ _0 C+ D; @  j$ [& A
) o! r( y" R# g$ ?0 u
廣東省發改委表示, 廣東省目前已提前進入第四次人口出生高峰期, 去年人口自然增長率百分之7.3, 預計今年是百分之8.* ?0 z4 f7 U; _
- v5 L, M) O8 z0 A/ R+ A
受人口出生高峰期提早來臨 , 以及外來人口增長較快的影響 , 廣東人口壓力加大 . 預計到2010年全省出生人數, 將達到128萬人 , 常住人口就達到9730萬人 .
. W5 C5 T% Q7 L: Z7 m: Z% }唔知生咗幾多隻老鼠呢?

已有(11)人评论

平常心 发表于 2008-12-29 11:32:09 | 显示全部楼层
人多不是問題,衹係,,,,,,版規吾比講,

aubert22 发表于 2008-12-29 12:13:32 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-12-29 11:32 发表
  _. P: i8 X6 ?; w人多不是問題,衹係,,,,,,版規吾比講,

$ Z. r' Q: Z6 U# U4 ^5 J7 Y& V畀唔畀讲都无所谓,问题系成为第一人口大省系一个唔好嘅事情~~

宺厃幵 发表于 2008-12-29 12:23:47 | 显示全部楼层
系咯,人口同房價成正比

aubert22 发表于 2008-12-29 12:28:26 | 显示全部楼层
原帖由 宺厃幵 于 2008-12-29 12:23 发表 : c2 ]+ T% E; X3 c* F7 Z1 y
系咯,人口同房價成正比
/ B) C* {- a: a
呢个系一个问题,但根本问题系人口多就系一个根本问题~~

平常心 发表于 2008-12-29 12:53:43 | 显示全部楼层
人呢人有X有X,衹識吃喝,講吾得,大家心明就得,

aubert22 发表于 2008-12-29 13:17:19 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-12-29 12:53 发表
# z2 D: o: o6 |) f5 B人呢人有X有X,衹識吃喝,講吾得,大家心明就得,
7 P! M* m8 [- R- o9 L
唔系好明,似明但唔系好明~~

Laputa81 发表于 2008-12-29 13:23:06 | 显示全部楼层
有乜出奇~~~
; k8 e9 o. D* h" w
! h- {  a6 g& M# c/ {分分钟外省人多过本地人····

aubert22 发表于 2008-12-29 14:06:19 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-12-29 13:23 发表 / k$ h* F$ {5 a6 M
有乜出奇~~~
2 t, H! {( q; j. P. W; w9 ^- c; O3 h$ m' B
分分钟外省人多过本地人····
+ |4 `1 u& O! e
百分百肯定多过啦

seed22 发表于 2008-12-29 16:45:50 | 显示全部楼层
大不等于强,人口多并不代表收入多,中国是大国,但现在还不是强国.

平常心 发表于 2008-12-29 17:49:55 | 显示全部楼层
吾係好明都證明你生活在溫室中,

aubert22 发表于 2008-12-30 20:20:17 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-12-29 17:49 发表 . \# W2 q5 z3 c: \
吾係好明都證明你生活在溫室中,
; B0 C8 [# y) _6 U- M4 s$ J' [
下次你回复可可以点一下个“引用”嘎~~# n& z' h7 N8 @' W/ E! Q- S8 E
我系唔明“人呢人有”呢度,而且唔知你讲边个,系米生活紧温室中了喔,亦都唔轮到你话事既,无理由因为人地睇唔明你一句唔知有无语病既话你就断言人地生活系点样既生活中嘎嘛~