[吃喝玩乐] 等了很久沒得吃九記牛腩

abc-like 发布于2008-12-8 15:27 1251 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
話說, 世界有名的牛腩, 我去再食, 帶埋屋企人, 點知...2 z! S; H% f* F  _
我就係知道多人, 所以早一點去, 12:00pm→遠遠看見人群, 但舖面係關上的, 咁算啦~趕時間...事旦食少少野, 之後到12:30pm開門再買外賣啦~!5 O- g, G* E! z1 R7 e; a/ o
( N. W- {/ r$ S: i7 M0 x
等到12:25pm大龍已出, 就走西周行行, 買點東西!
4 U% U3 G. T% _# W3 Y! X# ~0 i! u5 e* b( E3 n- M
到12:45pm應該開門吧!重係關得緊緊, 門口貼紙仔都係寫12月7日休息, 咁我都唔係7號去....走人, 白走一次。
% I3 X0 M0 `9 g8 k' I% b4 H. a% J/ g- T. }7 l& F5 T
大家真係想食好野, 個timing真係要捉得緊~! 笑死!!暈低!

相关帖子

已有(14)人评论

Kiver 发表于 2008-12-8 16:06:25 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-12-8 15:27 发表
  X' V3 J$ l4 E' q8 ~4 K7 X話說, 世界有名的牛腩, 我去再食, 帶埋屋企人, 點知...
1 V! d0 D6 Q0 i  e! L3 J我就係知道多人, 所以早一點去, 12:00pm→遠遠看見人群, 但舖面係關上的, 咁算啦~趕時間...事旦食少少野, 之後到12:30pm開門再買外賣啦~!
: x2 C$ I* W0 A2 N3 K: {( x. t# {
等到12:25 ...

* j! |0 ]) q1 K; l2 c& p" N$ s
) ^7 U7 J- e$ `! ~* \$ [' b% j( B讲乜$ U* N% q3 M  ?- B
3 p" j9 G" Q' @! [4 [& K
笑乜
, c: S4 I8 F5 d7 C' q: Q2 _2 i1 P* V/ C% {
来龙去脉一头雾水中~

abc-like 发表于 2008-12-8 17:06:23 | 显示全部楼层
舖頭開12點半, 咁我唔知佢幾點開, 就係知九記係好多人去食, 所以提早一點去, 去到食白果!2 {) p5 q9 i6 V
) B6 g3 c# v, q7 f2 @% c8 `! M
咁去近近地食碗粉, 食完都未夠12點半, 咪四圍行, 都行到12點9, 重係閉緊口!!5 n7 p# {% k9 w  ]& `

[: ^9 y# I# y$ z5 h
# v9 Z/ J% g  @; N& K# M+ Q; m. N3 c咁趕時間就唔再等...咪冇九記牛腩吃囉~! 唔知好嬲定好笑!!1 s9 A" d1 y  H: e; Y: V' G
原帖由 Kiver 于 2008-12-8 16:06 发表
0 F, d3 S2 l  C4 T6 q* M6 v. y) ?" b/ T- G
1 p+ }2 e! q9 {# A/ s4 a5 r
讲乜
3 J& O. H; _* h3 M% f! w9 N+ H& [3 _2 F2 O, k. }; }6 t! K8 i
笑乜& p/ g$ d4 m& J: e1 t6 R# f( G1 `
/ @5 v; I7 Z  C8 O0 N
来龙去脉一头雾水中~

tandong 发表于 2008-12-8 19:18:26 | 显示全部楼层
A姐食白果!!

ronveray 发表于 2008-12-8 20:20:22 | 显示全部楼层
讲咩啊你?都吴知你系度讲紧乜?

lych 发表于 2008-12-8 22:42:33 | 显示全部楼层
A姐讲D野真是高水平了!
6 d* G* T2 v3 _; i今日吃唔到米翌日罗!

Laputa81 发表于 2008-12-8 23:22:02 | 显示全部楼层
果然又喺睇唔明······

abc-like 发表于 2008-12-9 00:07:51 | 显示全部楼层
冇得食架, 要特登去先有!!
0 [% ?3 C0 Z: W& p- y+ [8 w) D間野賣晒就冇, 開12:30pm但12:45pm都唔拉閘, 成街都係人...排隊, 對面檔大排檔已經排長龍~!
原帖由 lych 于 2008-12-8 22:42 发表
) ^% M. B% k" y* ?A姐讲D野真是高水平了!
/ s+ N- z  {- _% c* m今日吃唔到米翌日罗!

tandong 发表于 2008-12-9 06:58:24 | 显示全部楼层
你地吾知此乃“难得糊涂”的次一点的景界,A姐达到了---------“难得說得一塌糊涂”啊!!

seed22 发表于 2008-12-9 08:47:36 | 显示全部楼层
没有得吃,自己就不会煮

nyyyyd 发表于 2008-12-9 09:03:20 | 显示全部楼层
有冇咁多人至得噶。

abc-like 发表于 2008-12-11 00:04:11 | 显示全部楼层
看到嗎? 大陸遊客也碰丁子!!1 ]" m# ], m: ^1 g. g3 m- P4 F% S. G
-- - - - - -- ~+ q, i/ L8 o" P, E9 i# {
前几次去HK因为时间的关系都错过了九记,这次去之前就早已规划好了必须成行。于是抵港第一晚便飞奔而去。: t6 y' R* S1 ?, e, Z/ k

2 ]% x2 j: ]( ], p* _中环那一片的地形真是复杂,记得我这个路盲上次就为了寻找镛记,险些迷路,这次学乖了,直接打车,顺利抵达。5 x' T+ X7 |9 D1 H6 C: _0 d

4 @2 t9 @( p; S* }1 ?8 [- @晚上十点多,店里依然满座,好不容易挤到个位子,赶紧点了咖喱的、清汤的,只可惜粗面卖嗮啦,只好要了伊面。咖喱牛筋腩果真浓厚醇香,清汤牛腩则显然是高汤煨就。好吃得来一口气统统消灭掉,一边还在叫嚷“不过瘾啊,应该叫净牛腩哒”; X  Z8 V' x$ A- j# x

6 z% F0 D" G: U! N& n3 C* n+ F# k" L第二天因为我的“不过瘾”,又特意掐着开门时间去了,谁知现在不是12点开始了,变成了12点30,于是只好又巴巴地在对面房檐下边躲雨边傻等。12点半,它家的大铁闸终于准时升起,这一餐直接是一份净咖喱牛筋腩和一份上汤牛爽腩——咖喱那份真是浓到化不开,连牛筋都是吸足了十成的咖喱味,着实令一向嗜好咖喱的我大爱、大喜;上汤的那份就完全风格不同了,很综合的高汤味却不油腻,很清淡的口感却又相当入味,是适合夏的味道。 [发表于2008-07-08 11:18

12下一页