[其它更多] 十年前嘅高端HTPC

netasa 发布于2008-7-9 08:35 2508 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
好早就接触视频依样嘢了。 果时觉得好睇嘅电视节目实在太多了,记得第一次有想占有电视节目嘅念头係小学嘅时候。果时录像机先刚面世无耐,价格超贵! 过左好耐我家先至真正咁用上录像机了,不过录像带同样成为了奢侈品。果时细个,佬豆唔比我搞部录像机但是果时已经超感兴趣了! 到我初中之后开始学习电脑。一次打GAME中想到电脑都可以放视频?!! 之前无人同我讲过电脑係可以用嚟睇戏嘅!!之后在节衣缩食嘅情况下,我成日帮趁D版商。此后又过左一段时间,我学识了好多电脑相关嘅视频知识。(不过老实讲,当时我更加着迷于监视器系统) 当初电脑上嘅AVI文件真係大到吓你一跳。我嘅第一份暑期工后买左张电视卡(用晒D钱心痛到死!)之后又一路咁添加第D设备。 就咁我部HTPC就日渐成形了,当时嚟讲係一部好高端嘅电脑。 REAL嘅出现,使到其代替了我部录像机嘅位置。 一直咁样走过左将近十年了。 虽然前排主板不幸GAMEOVER 在更换之后现今仍然发挥着光芒,不过可惜嘅係数字电视嘅来临使我已经不再重用佢了。拍档你就好好休息啦。在休闲之时为我播下歌同埋RMVB啦!
: t% h" B: K% j3 {4 s7 h$ p
: i4 x; C: m6 r. M$ m KIF_0194.jpg
3 J* m. y0 {  N) O* P: Y
& {) U1 ^7 x& R+ ^8 M- [. { KIF_0195.jpg
3 Y2 _0 G; d: n' Z+ x1 w3 b% A8 m' L9 K& u# }! m+ {% _. |1 F) K
备注(设备注释):华硕显卡 支持视频输入输出 VGA 及SVIDEO当时可是为了能在电视上看电脑的节目。 NEC1394卡为的是转DV上的视频而准备的,说真的1394的速度还TMD的快!! USB2.0扩充卡,为了移动硬盘而准备的 ALI的。电视卡是万视利电视大师支持MPEG1 800x600的录影现在基本上没用了。启亨小红辣椒5.1声道的声卡。 还有一个BT的视频捕捉卡。 这些东东当时可贵着呢!!

已有(14)人评论

tandong 发表于 2008-7-9 09:44:25 | 显示全部楼层
又跪低台啊!个D余件还能发挥余热嘎!!
熊猫仔 发表于 2008-7-9 10:44:12 | 显示全部楼层
机箱上岁月嘅痕迹,见证楼主嘅成长`````````````````````````````````
kidhitomi 发表于 2008-7-10 02:36:31 | 显示全部楼层
不知楼主买部机用佐几钱呀!
; Q' p7 x7 A7 n/ U4 R0 E

a31221352 发表于 2008-7-10 12:53:57 | 显示全部楼层
晕咯!`````````

netasa 发表于 2008-7-11 12:38:55 | 显示全部楼层
原帖由 kidhitomi 于 2008-7-10 02:36 发表
+ E7 a( k/ C' L- K1 A4 D不知楼主买部机用佐几钱呀!3 J7 A8 A9 C2 ]3 t  @$ f9 I5 O

) S6 F4 K0 |% h, @" R6 I; g7 Q6 c" B0 e4 N) s/ Y, i# g
果时用左5XXXRMB!!  宜家出面二手5XXRMB就搞掂!

netasa 发表于 2008-7-11 12:49:30 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-7-9 09:44 发表 & t, @5 ~6 z4 w& L. A' e- ^0 z
) N) a# C4 [) e1 w, g1 J8 C
, ~7 _0 |. y! Y; @, W
个硬盘罢工!! 换个落去,谂紧用咩系统好。 另外谂住写篇嘢,教下点样用电脑取代录像机嚟录嘢。 因为难得开机箱去搞果台机,顺便影D图做说明。 不过又忙了未有时间做。 5月份为硬盘体检左一下,果时就知大限将至!

cheungfai 发表于 2008-7-13 09:30:26 | 显示全部楼层

暗黑の泪 发表于 2008-7-26 22:59:28 | 显示全部楼层
話說以前我也有一台95年的“長城”機器,奔騰(非奔三奔四),不過早幾年拋棄咗了。
" |1 R) R+ z5 p+ I3 R, E/ C樓主果然厲害!保存咗咁久!5 i, Q+ T/ }: d9 L
在下佩服﹗佩服﹗

johanz 发表于 2008-7-28 07:31:21 | 显示全部楼层
风水轮流转( j1 Y) x, f% G+ h9 u& {2 L0 a
社会发展快啊
$ I0 @9 ?: G% o% t7 O正在存钱换显卡

orochriss 发表于 2008-9-14 19:13:42 | 显示全部楼层
为理想加油

nintendo 发表于 2008-9-18 18:26:06 | 显示全部楼层
呢部老爷机专门啰嚟bt同emule用都唔错

12下一页