[其它更多] 如何用Nero刻录软件刻录VCD/SVCD/DVD视频光碟

huang 发布于2008-3-2 23:38 5977 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(11)人评论

yjb338 发表于 2008-3-3 10:47:14 | 显示全部楼层
我试烧两只啦!
mfgpx 发表于 2008-3-3 11:49:59 | 显示全部楼层
如果要制作的话,还系用连制带烧的软件好啵。
wjr5200 发表于 2008-3-3 12:19:03 | 显示全部楼层
看你要刻录怎样的视频光碟,如果纯粹能看就行只要用nero的vcd烧录功能将要看的、nero又支持的视频文件添加进去它就会自动帮你编码,刻碟,如果要求高的建议用会声会影之类的软件将视频、特效、播放菜单编辑好再做一个镜像预览之后再刻
huang 发表于 2008-3-3 12:48:17 | 显示全部楼层
我要知的是具体操作
abc-like 发表于 2008-3-3 19:13:15 | 显示全部楼层
原帖由 huang 于 2008-3-2 23:38 发表 1 {! i4 L8 g$ |8 R
有经验的就入来交流一下,讲埋大约要点做
5 f# q9 m' @' S我一向是烧数据的,现在有需要学一下烧DVD
1 W9 Z* {# q5 I视频光盘,但我不想盲目地烧,想的人指点下

$ x: t5 p3 ?+ L& V4 r5 `* R 開新檔, 選返VCD, 加入(dat, mpg都得),其它類別看看有插件支援,一般唔支持rmvb。* m) H3 B3 O# ]% O+ D0 X
照個精靈去做+ B) l. }- |: O
完成!
3 x  i; ^1 G* _5 s. G* ? 係咁簡單咋!
2 d1 \3 b/ p. y& _& T) p/ P" ^= = = = =
/ g4 C; I3 J0 X. c4 v0 O  P但你要明白唔同既制式,就要對應唔同既片種,唔係只只都支持,你要看你的原稿的線數及規格。! u8 W- w9 H. B- y9 L  f/ g. R% }
令外有d加咗保護既就算你用Nero都燒唔到!要用其它既方法。
wjr5200 发表于 2008-3-3 21:25:53 | 显示全部楼层
的确用nero做VCD的话这样就行了,建议装个会声会影用下,电驴有得下,很快的,好像连教程都有,装了就会用很简单的,试一下啦,就是有个郁闷问题,不支持rmvb
huang 发表于 2008-3-4 00:05:34 | 显示全部楼层
我要烧成DVD光碟不是VCD,那位知啊
wjr5200 发表于 2008-3-4 00:50:48 | 显示全部楼层
除左容量不同,视频DVD跟VCD做法基本一样吖
abc-like 发表于 2008-3-4 22:40:37 | 显示全部楼层
原帖由 huang 于 2008-3-4 00:05 发表
4 _6 Z& S  {" W5 q' k* x; H" b3 D我要烧成DVD光碟不是VCD,那位知啊
你咪放MPGE2既檔入去囉!!& T1 z6 y. _; \) Z9 d* m
或者拖一張原本係DVD既所有入面既檔入去, 咁佢自己會幫你做。0 u) B6 u& @; k6 y

5 c" C. J8 @7 }: c2 L8 W都係果句, 要d規格啱囉!!
2497341O1 发表于 2008-3-9 10:40:27 | 显示全部楼层
嘻嘻`  呢样嘢我成日都有諗架~!   因为家庭影院好正~!  , `' L6 H" R3 L9 u

: g/ N- ]) H# A# J! D要整成DVD, 依家大多数人都系用Winavi(转换速度好似系众多软件中最快嘅一个),  入边有个直接转DVD的, 转完之后就会生成DVD文件, 跟著刻碟, 大概就系咁.       如果想再靓D, 可以用个唔记得乜软件, 可以整埋DVD呀个菜单目录添```            5 c( h- J4 ^9 C/ G8 E
不过转格式的时间真系.....      部机配置差的話真系好難頂.... 我就系咁喇..  所以都系等到暑假换机之后再整```  咔咔````
kgkobemj 发表于 2009-3-5 11:32:11 | 显示全部楼层
原帖由 2497341O1 于 2008-3-9 10:40 发表
! v( L. O* Q" {9 `7 \% }4 d嘻嘻`  呢样嘢我成日都有諗架~!   因为家庭影院好正~!  4 R) N; F' ^' K0 F+ V; H

3 B& d: Q7 H$ s+ q% N' p8 k( A要整成DVD, 依家大多数人都系用Winavi(转换速度好似系众多软件中最快嘅一个),  入边有个直接转DVD的, 转完之后就会生成DVD文件, 跟著刻碟, 大概就系咁.    ...
点样整得清晰d啊个个dvd,我要放落部dvd碟机度用电视体啵