[每日闲聊] 麻烦的90后

huang 发布于2011-6-18 07:39 6844 次浏览 68 位用户参与讨论     [复制分享主题]
近期公司请了几个90后来工作,要我教。烦& K' \& t' k4 Q' o  V
90后的就是脑残,麻烦。, Q% c. @7 F4 m- @
一来就问:  [- I& }+ K: S: c; \
1:上班是不是朝九晚五?
1 W, Q' V9 g4 V% O( m2:要不要加班的?3 x# B) J; }7 L: S
3:星期六日有无假放或者1 月放几日假?
9 n. R( f- {  o3 j3 u4:工资高不高?" i5 W: a3 k+ E& Z! d

+ o* X2 A+ B" v: O  H) @工作态度:
9 h4 a6 R. F" y  h! v5 ^1:做事懒散,懒得就懒
* |0 F7 Y6 w" q. w0 C4 z2:有事不做,经常玩手机,玩少一阵都会死
, E9 R7 t6 S- |8 R) w% V/ L3:工作极不负责,十问九不知,* ^5 d4 q7 _$ c0 h4 J! ~
4:教而不善,满不在乎
, W! O$ ~% c; n3 W* J5:经常借尿遁,
; |- L) x& [/ C6 ?5 _) G  \8 j. c$ x5 z/ |4 z
毫无自知:! ~; _9 B( e5 E
1:无学历 2: 无技能 3: 无经验6 t, t* M) z8 K6 I* l
1:想要自在 2:想要轻松 3:想要高薪 4:想要高职 5:高待遇- [% |7 L9 F0 H4 X1 C0 M
(激气果时我真系问果D90后:你们是不是想做训底都有钱收果种工?)! O/ r6 v3 z1 X) _
真吾知公司请D甘架90后,明摆增加我的工作量,想我劈炮就开声啦!

已有(68)人评论

inber 发表于 2011-6-18 08:25:19 | 显示全部楼层

, r1 n& k# B- ]" n5 a九十後的評價
- Z3 F" X- _( e/ s. x: N之前己經見過了: H* g6 J! l8 `, u; A: t7 |

) p. w8 Z8 K& Z2 |絕部分都系咁的

kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:52:56 | 显示全部楼层
我哋依啲90後嘅大多數都畀人睇死㗎啦唉
, n4 ~6 C/ C- r  c! q: p& _$ \# y/ ?. ]' u+ C  v' d1 _; G
雖然我都好認同H大叔。。* ]& s; n" i) F/ S2 `' X
真係要反省反省。

inber 发表于 2011-6-18 08:54:08 | 显示全部楼层
我哋依啲90後嘅大多數都畀人睇死㗎啦唉
" L2 A$ z. ]' @; ]8 r- L1 w8 I3 s5 a4 W* h* M
雖然我都好認同H大叔。。
; p- A# h' Z3 x真係要反省反省。+ }/ u5 [, ^, X2 _4 u* B
kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:52

1 Z. b7 `* H- N+ p' ]% `! E( j7 p- B  A0 t: f/ ?

3 b: H$ T" _0 W$ n0 `原來你都系90後) ^: {0 x, ~, L, Z, K( H
睇唔出5 h* G9 o9 d' n( ]+ R2 W* `

/ Y7 M9 _- b! P  M. c# |5 I原來你個生日日期系真的

kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:55:39 | 显示全部楼层
原來你都系90後
1 j/ _# P( J3 q8 Z. Q8 P/ t/ `睇唔出
$ @3 ~5 ^. I, [7 g% k8 k8 d: l; M  Y5 B$ }
原來你個生日日期系真的
, {, o9 K2 ]" ^0 A2 c" T% D( diamaboyandog 发表于 2011-6-18 08:54
, X# }( t! Z8 {. U: |0 p

1 ]+ _& e% j: K) a8 p) h我後生過你我想講。除非你個生日係假嘅。! s7 v/ F" G- u8 |* H( F
做咩覺得我個生日係假

inber 发表于 2011-6-18 08:59:52 | 显示全部楼层
我後生過你我想講。除非你個生日係假嘅。) Q7 {' |2 ~" S$ Y- l6 Y
做咩覺得我個生日係假
( }  ]" d: n$ \; y. S+ Wkwanyeung 发表于 2011-6-18 08:55
5 }3 R+ ]3 p9 F; M& v8 B
& p1 x% [) Y& u+ ~' C
/ u; X2 g* T; r  l
生日系假的$ U* F" q( v$ |# Y
我慣左打假資料
7 [% q* _' z: X. E9 y' X唔想改

kwanyeung 发表于 2011-6-18 09:02:34 | 显示全部楼层
生日系假的9 `( h: e9 D5 D* v+ \/ U3 {
我慣左打假資料
2 S) {, r2 ]& D% g4 I( d; \% D+ M唔想改7 R6 f8 c+ m$ J$ L7 p$ U
iamaboyandog 发表于 2011-6-18 08:59
0 n7 q$ G, H; h' ]# c9 ~
原來係假嘅。噉其實你真正嘅生日係幾時,不過睇你打慣假嘅即係唔想講。

雪比 发表于 2011-6-18 09:10:38 | 显示全部楼层
90后那些,真系……
3 r: d* g4 z8 T/ ?身受其害

help6288 发表于 2011-6-18 09:13:18 | 显示全部楼层
不同時代出不同的人,過來圍觀一下

基拉杰特 发表于 2011-6-18 09:31:49 | 显示全部楼层
一来就问那些内容还比较正常,主要是工作态度

chrisrex 发表于 2011-6-18 09:43:04 | 显示全部楼层
不同時代出不同的人,過來圍觀一下
! N; G4 K# P7 t+ |help6288 发表于 2011/6/18 09:13 AM

- i) b+ p% U% [4 n  y' T+ `  H5 P2 X* d. Y8 c: m( k( o8 q  Y

3 j! E+ T7 r' m    悟空仔都系90后

lych 发表于 2011-6-18 09:45:46 | 显示全部楼层
总是觉得只是一部分人啫~~~~~) O4 ]% r7 x+ e7 }, @+ Z
咁样就更加要佢地做多D嘢啦~~~~